Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 7 minuten. Afbeelding: Sebastiaan van Thienen

Report over Het Ruigoord Manifestival

Het manifest van Ruigoord

Door Maurice Dharampal op woensdag 5 juli 2017

Ruigoord: Dé hippie-enclave aan de rand van Amsterdam, waar creatievelingen zich zetelen tussen het groen omringd door het havengebied. Je hoort vaak van mensen, of ze nou al jarenlang bezoekers zijn of net hun aantreden doen, dat Ruigoord een dorp is met een magische allure, die alle leeftijdsgrenzen en culturele achtergronden overstijgt. Om Ruigoord met haar idyllische idealen te vieren, werd afgelopen zaterdag het Manifestival georganiseerd. De creatieve krachten werden gebundeld om het dorp te eren en het voor toekomstige generaties te behouden. Wij als jongere generatie werden uitgenodigd om een kijkje te nemen in een dorp met idealen die voor ieder mens van belang zijn.

Met fotograaf en vriend Sebastiaan betraden we het dorp om erachter te komen wat Ruigoord, Ruigoord maakt, en hoe diens idealen voelbaar zijn voor de mensen met langere levenservaring, ten opzichte van de mensen met lagere getallen op de levensteller.

Onderweg naar de hippie-enclave wordt de diversiteit al duidelijk: lang, kort, veel levenservaring of aan de voet van het leven. Hier en daar wordt er (van beide kanten van het spectrum) voorzichtig naar elkaars leeftijd gevraagd. ‘Oh, jeetje, 26. Ik heb dat er al twee keer op zitten’, sprak een vrouw die met ons de bus instapte. Dit feit alleen al maakt Ruigoord uniek. Het contrast is dus visueel zichtbaar, maar niet te voelen. Wij gaan op zoek naar dit contrast tussen schijnbare uitersten, die samensmelten op Ruigoord. Zowel door de uiteenlopende muzieksoorten, als de magische stofdeeltjes in de lucht van het spirituele dorp.

Henk – 67

Henk

We hadden onze eerste kandidaat al snel gevonden: Henk. Samen met zijn maat Vincent bezoeken zij Ruigoord al sinds de tachtiger jaren.

Aaneensluitend op de vraag wat Ruigoord kenmerkt, zei Henk direct dat het de vrijheid is: ‘Je voelt je hier vrijer, weg van de stadsdelen. Dat trekt mij hier al jaren naartoe.’ Sinds de jaren 80 is er een hoop veranderd, waarbij Henk vooral op professionalisering doelt. Ontwikkelingen zijn er ook op het gebied van bezoekers. ‘Het is een ander slag mensen. Kijk maar om je heen, er zijn veel meer studenten en foodtrucks. Het wordt massaler bezocht en deze dingen samen zorgen voor verandering. Bovendien valt Ruigoord sinds kort onder stadsdeel Nieuw-West, die ons als elk ander festival behandeld.’ ‘Wat we niet zijn,’ voegt Vincent hier aan toe.

Hoewel deze verandering wellicht pessimistisch klinkt, ziet Henk het optimistischere er van in: Het geeft ook meer veiligheid en belangrijker nog, door de andere slag mensen kan er nu kruisbestuiving ontstaan. Wij kunnen jullie laten zien en meegeven wat wij hier hebben geleerd over vrijheid binnen een maatschappij en de belangen hiervan. Echter gaan de ontwikkelingen voor ons oldtimers te snel en voor jullie jonkies te langzaam,’ lacht Henk. Ter afsluiting vroegen we naar Henk’s leeftijd, waarop hij glimlachend antwoordde: ’Heel oud, halverwege de vorige eeuw.’

Luca – 20

Lucas

Wat maakt Ruigoord, Ruigoord?

‘In eerste instantie de diversiteit, die zich uit op verschillende manieren. Belangrijk daarbij is de muziek, die is gigantisch divers! Muziek vanuit alle landen, alle talen en vormen. Er is voor ieder wat wils. De geschiedenis van Ruigoord is natuurlijk ook van belang voor waar het nu voor staat. Het braakliggend land wat een vrijplaats bood voor een creatieve movement.’ De openheid van Ruigoord komt naar Luca’s idee daar vandaan.

Op de vraag wat het manifest van Ruigoord is, rolde er door een klein misverstand een mooi antwoord uit Luca’s mond: ‘Het manifesteert in mij openheid, ik ben hier meer open dan wanneer ik door de stad wandel. Dat heeft te maken met hokjesdenken. Dat kan ik hier verwaarlozen, en probeer ik mee te nemen in m’n dagelijkse leven. Want dat is hoe de wereld er uit zou moeten zien, right? Niet hokjesdenken, dat had ik al in me, maar ik word er hier toch weer even weer bewust van gemaakt. Een friendly reminder.’ Het gaat niet om wat de groep doet en waar ze staan, welke muziek ze luisteren, maar om de individuele/ openlijke opvatting van de groepsmanifestatie.

Saskia – 52

Saskia

In de cirkel rondom de bus van de Dutch Acid Family, waar de kenmerkende psytrance kick al van ver te horen was, ontmoetten we Saskia. Saskia bezocht Ruigoord al voordat het Ruigoord genoemd werd. Sinds haar 6e, toen het nog de braakliggend land was waar families kwamen om te kamperen. Saskia’s gevoel bij Ruigoord is als een tweede thuiskomen. Ze woont zelf in Noord, maar is nog steeds heel begaan met de vrienden die ze in Ruigoord heeft wonen, waarmee ze is opgegroeid.

Saskia zou ons het beste kunnen vertellen wat dan dat magische is aan Ruigoord. Dat magische wat iedereen benoemt, maar moeilijk concreet in woorden kan vangen. ‘Het mooie is ook dat het niet concreet te maken is. Wacht maar op het moment dat de zon onder is en de verlichting aan flikkert. Deze laatste momenten zullen het beste herinnerd worden. Van de lichten en de uitgebreide aankleding, tot de barmhartigheid van de bewoners, we willen jullie meenemen naar een sprookjesdorp, zowel in de letterlijke als figuurlijke zin van het woord.’ Mooi dat ook Saskia, evenals Henk, vanuit de wij-vorm sprak.

Ook Saskia vindt het jammer dat Ruigoord moet bezwijken onder de professionalisering, met bijkomende beperkende regels. ‘Waar het vroeger een plaats was waar ik kon kamperen, kunnen mijn kinderen nu niet eens met mij mee hier heen, omdat ze onder de 18 zijn’. Het zorgt er wel voor dat er nieuwe mensen komen, waar Saskia een dubbel gevoel bij heeft. ‘Er zijn te weinig stoere jonge vrouwen! Het moet er allemaal netjes uit zien, terwijl wij met een pot verf onze ‘make-up’ zelf ter plekke bewerkten. Dat is maar één kant, en ik vind het natuurlijk heel mooi om te zien dat er vanuit de toekomstige generatie nog steeds een interesse is voor de idealen waar Ruigoord voor staat. Wie weet is 1 op de 100 een creatieveling in welke vorm dan ook en blijft die door dit festival plakken. Er is hier namelijk genoeg om inspiratie uit op te halen.’

Als iemand het manifest van Ruigoord met ons kon delen, was het Saskia: ‘Het draait om liefde, respect en solidariteit voor het zijn. En respect voor (andermans) creaties. Dat willen we ook willen meegeven aan het jongere publiek. Er is meer dan alleen je werk en je eigen hachje en in ons dorp wordt je er op sprookjesachtige wijze aan herinnerd, in de hoop dat je het meeneemt in je dagelijks leven.’

Deborah – 19

Deborah

De zon straalde rond een uurtje of 8 fel en de culturele vrijhaven werd steeds bloter ter verkoeling. Bij de stage naast de kerk trof een bandje voorbereidingen om het publiek te trakteren op wat ska en reggae. Hier vonden we Deborah, die samen met haar ouders en vriendin Isabella de stralen tot zich namen en een jointje draaiden.

‘Het magische aan Ruigoord..? Ja, waarschijnlijk heb je deze al gehoord, maar vrijheid en openheid. Die energie hangt in de lucht hier. Ik werk op Ruigoord dus maak het van dichterbij mee. Het is er niet alleen wanneer er een festival zoals deze is, maar ook op een normale dag. Maar op dagen als deze, vind je natuurlijk een versterkte versie van die lucht of sfeer. Je komt ook naar Ruigoord met een andere soort instelling, die al een beetje leunt in de richting van openheid en vrijheid. De sfeer bevorderd dat gevoel voor mensen. Ik denk dat dat het magische er aan is.’

‘Vanaf mijn 6e hebben mijn ouders mij meerdere malen meegenomen naar Ruigoord,’ zegt ze terwijl haar ouders naar ons toe leunen voor een kennismakende hand, ‘en sinds 2 jaar kom ik hier met meer regelmaat.’ Van oudere bezoekers hadden we begrepen dat er een hoop is veranderd in de afgelopen tijd, hoe zou iemand als Deborah dat zien? ‘De professionalisering of misschien wel commercialisering, tja, weet je, dat is nodig. Anders kan Ruigoord niet blijven bestaan. De idealen moeten ook met de tijd meegaan.’ Isabella vult aan: ’Het creëert ook meer veiligheid. Nu het drukker bezocht wordt is de veiligheid ook belangrijker geworden.’

Deborah sloot ons gesprek af met ‘Ik kan mezelf vinden in Ruigoord en Ruigoord kan zich vinden in mij. Ik denk dat meerdere mensen, jong en oud dit ook ervaren.’

Er lijkt een overeenstemming te zijn tussen deze verschillende individuen. Ruigoord bestaat met een maatschappelijk doel. Jong of oud, high of nuchter, beiden stemmen in dat een plek als Ruigoord en een festival dat haar belangen benadrukt, nodig is in een maatschappij als deze. Als een soort tegenwicht van dezelfde maatschappij. Of je het nou ‘allemaal’ al weet of er net van komt proeven, er ontstaat meer bewustzijn. Bewustzijn over jouw eigen doen en laten en een waardering voor creaties. Terwijl het begint te schemeren en de lichten aangaan, zien we beiden het magische: Mensen leven nog meer op en stralen de vrijheid van Ruigoord uit. Lag dat aan een kunstmatige hogere staat van bewustzijn? Het zal ongetwijfeld hebben bijgedragen, maar het komt in eerste plaats voort uit de Ruigoord magie. De aanstekelijke magie die Sebas en ik de volgende keer (of volgend jaar) met meer vrienden zullen delen.

Vond je het leuk? Laat het Maurice weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Central Park tilt festivalwijn naar een hoger level

Nieuws

Dinsdag 21 mei 2019

Heb jij wel eens een écht lekker wijntje gedronken op een festival?

Vunzige Deuntjes Festival krijgt groen licht voor Amsterdamse Bos

Nieuws

Maandag 20 mei 2019

Vunzige Deuntjes Festival vindt doorgang in het Amsterdamse Bos. Na een eerdere weigering van de vergunning heeft gemeente Amstelveen alsnog...

Logeer gratis en duurzaam op Stadscamping Drift

Nieuws

Donderdag 9 mei 2019

Het is de allereerste ‘festivalcamping’ in zijn soort.

Koninklijk genieten op Oranjebloesem

Report over Oranjebloesem

Vrijdag 3 mei 2019

Van heerlijke livemuziek tot donkere techno.

Tentoonstelling MOJO Backstage laat zien waar een klein land groot in kan zijn

Nieuws

Maandag 29 april 2019

Een kijkje achter de schermen van 1968 tot nu.

Festivaltrippen in Europa doe je zo

Nieuws

Zondag 28 april 2019

Inkakken is de trein pakken.

Van statiegeld op je eco beker, naar friet gemaakt van waste food

Report over DGTL Festival

Vrijdag 26 april 2019

Hoe DGTL anno 2019 zich inzet voor een duurzaam verantwoord feestje.

Paaspop 2019: Dit is waarom ook jij er volgend jaar heen moet gaan

Report over Paaspop Schijndel

Woensdag 24 april 2019

Klein Las Vegas in het Brabantse Schijndel.