Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Nieuws

Het is oorlog op de dansvloer

Door Timo Kragting op woensdag 7 januari 2015

Illustratie: Ryan Tjin

'Moet je daar kijken' verzuchtte één van de vrienden waarmee ik naar een festival in Amsterdam was afgereisd. ‘Dus het is zó een feest!’ concludeerde hij gelijk verontrustend. Hoewel ik zijn conclusie wat snel getrokken vond kon ik mij hier ergens wel in vinden, we hadden voor het verkeerde festival 35 euro neergelegd. Ondanks dat het hartstikke mooi weer was en er een geweldige line-up op het programma stond, wisten we na 5 minuten al zeker dat dit niet het geweldige feest zou worden wat we hadden verwacht. Het publiek bestond namelijk vooral uit konijnen.

Bij mij was het de druppel toen ik een drankje ging halen en een elleboog tegen mijn mond kreeg

Het is een nieuwe ergernis, waar steeds meer bezoekers zich aan lijken te storen, terwijl voorheen elke vorm van vreemd dansen voornamelijk aangemoedigd leek te worden. Voor degene die er nog niet mee bekend is, de konijnendans is een specifieke dans die voornamelijk door de wat jongere feest- en festivalbezoekers wordt tentoongesteld, waarbij de polsen gebogen in de lucht hangen en op een soort van ‘shuffle’ wijze met de voeten heen en weer getrappeld wordt. Het festivalpubliek lijkt plotseling in twee kampen te zijn opgedeeld, de konijnendansers en de anti-konijnendansers. Tot mijn verbazing hebben beide kampen inmiddels een facebookpagina met een snel groeiend aantal likes, ze hebben stickers, shirts en filmpjes die viral gaan, er is geen twijfel over mogelijk, het is oorlog. Konijnen leiden tot veel commotie op Facebook

Anti-Konijnendans

Ik sprak met Pope, de eigenaar van de Facebookpagina ‘Anti-Konijnendans’. Naast het onmiskenbare dansje zijn er volgens hem nog een aantal uiterlijke kenmerken waar je een konijn aan kunt herkennen, ‘Fruitpetjes, een bezweet veel te lange tanktop, fluor lampjes en rugtasje’ typeren de konijnendansers, aldus Pope. De onvrede op de dansvloer is inmiddels uitgegroeid tot een vurige oorlog, waarin Pope de paus van zijn kamp is. Als oprichter strijdt hij voor het terugdringen, dan wel niet uitroeien van konijnen op de dansvloer. Angstloos voor tegenbewegingen als de Facebookpagina ‘Techno Moves’ of ‘De Dierenbescherming’ (het zijn toch konijnen) trekt hij met zijn inmiddels 6061 volgers ten strijde. De eerst veldslag is overduidelijk voor de Anti-Konijnendans, ‘de stickers zijn gedrukt en de shirtjes voor de zomer komen eraan’ wist Pope me te vertellen. ‘Vanwaar deze Facebookpagina?’ vroeg ik hem, ‘Gezien de snel groeiende epidemie van achterlijk dansende jongeren, het worden er steeds meer en blijkbaar beseffen ze niet helemaal dat de dans er niet uitziet en het vervelend is voor je mede-feestgenoten’. In eerste instantie liet Pope het links liggen, maar hier kwam snel verandering in ‘Voor mij was het de druppel toen ik een drankje ging halen en een elleboog tegen mijn mond kreeg’. Pope kon het niet meer aanzien en blijkbaar was hij niet de enige.

KONIJNENDANS zelfst. naamw. (de (m.); –en)[ko’nεin’εn’dαns] 1. Uitvoerende dansvorm uitgevoerd in de vorm van ritmische konijnachtige beweging, waarbij visuele ontwerpen worden gecreëerd door een standaard reeks poses en van bepaalde patronen in de ruimte gedurende afgemeten tijdeenheden die men doet denken aan konijnen.

Techno Moves

Dit verhaal heeft ook een andere kant. Net zoals ieder ander, willen de wat jongere festivalbezoekers op een festival namelijk niets anders dan in het weekend eens goed de doordeweekse stress er vanaf dansen. Zo ontstond er als antwoord op de Anti-Konijnendanspagina al gauw een tegenbeweging: Techno Moves. De omschrijving van de pagina met inmiddels 15512 likes klinkt als volgt: Hier komen alle techno-liefhebbers samen om hun danskunsten te showen of om die van een ander te zien! Ik sprak met Benjamin, de eigenaar van Techno Moves over zijn kant van het verhaal. Zijn stelling is duidelijk: ‘In mijn ogen hoort Techno een gevoel van saamhorigheid te brengen. Met zoveel mogelijk tegelijk losgaan en dat moment met elkaar delen! Hier maakt de haat plaats voor respect en liefde’. Plots betrap ik mezelf op empathie, alsof ik goedkeurend toekijk hoe mijn kleine broertje voor het eerst in zijn leven naar een festival gaat en zich geen houding weet te geven. Het ziet er vaak wel achterlijk uit, zeker wanneer het een wat a-ritmischer konijn betreft, maar zelfs Pope is het er wel mee eens dat het niet per sé irritant of storend hoeft te zijn, ‘Sommigen weten er iets sierlijks van te maken’, over de rest is hij onverbiddelijk ‘Al die clowns die denken dat ze het kunnen terwijl hun motoriek het niet toelaat, dat is treurig gewoon’. Benjamin wijdt het aan de onwetendheid van de oudere generatie ‘Veel mensen van de wat oudere generatie zien het als nieuwkomers die raar staan te dansen, maar in mijn ogen is het een fijne dans om naar te kijken’.

Leporiphobia

Terwijl iedereen het ermee eens is dat je lekker jezelf moet kunnen zijn op een festival en je je vooral niets aan hoeft te trekken van wat anderen van je vinden, lijkt de konijnendans de enige uitzondering op deze regel te zijn. Er heerst een overmatig gevoel van leporiphobia; angst voor konijnen.

LEPORIPHOBIA, zelfst. naamw. (de (m.); –s)[le’po’ri’fo’bia] 1. Ongebruikelijke irrationele angst voor konijnen, wat met regelmaat leidt tot een staat van paralyse.

Ik vroeg Mick, eigenaar van de evenementenorganisatie STRAK hoe hij tegen de oorlog op zijn dansvloer aankijkt. ‘Het doet mij vrij weinig, iedereen heeft zijn eigen dans’ vertelt Mick. ‘Laat iedereen lekker doen waar zij zich lekker bij voelen, daar is een festival toch voor?’. Het lijkt een trend te zijn die niet vanzelf overwaait, maar wie er aan het langste eind zal trekken? Ik weet het niet.

In mijn ogen hoort Techno een gevoel van saamhorigheid te brengen

Zowel het aantal konijnen als het aantal leden van de anti-beweging groeien snel en wanneer er actief gestickerd en nog actiever gekonijnendanst zal worden, vrees ik dat dit alles de gehele festivalsfeer niet echt ten goede gaat komen. Lekker uit je bol gaan is oké, maar het zou de andere festivalbezoekers geen overlast moeten bezorgen, aan de andere kant is het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van deze konijnendansers ook niet goed te praten. De irritatie is goed te begrijpen, maar tegelijkertijd weet ik me niet te weerhouden van het sympathiseren met de jongere festivalbezoeker die zich klaarblijkelijk van geen kwaad bewust is. Terwijl ik besluit zo neutraal mogelijk te aanschouden hoe deze oorlog steeds serieuzere vormen aanneemt, blijft één gedachte door mijn hoofd schieten: ‘Waar is Techno Viking als je hem nodig hebt?’.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Naar de sneeuw met Enter The Snow kan ook dit jaar gewoon weer

Nieuws

Vrijdag 16 oktober 2020

In tijden dat er niets mogelijk lijkt, zien de jongens achter de organisatie van Enter the Snow juist kansen.

Doe mee met de Dutch Dance Quiz: een ode aan 30 jaar dance

Nieuws

Vrijdag 2 oktober 2020

Op zaterdag 17, 24 en 31 oktober presenteren Vivienne van den Assem en dance-expert Arne van Terphoven vanuit de legendarische...

TeamAlert is benieuwd naar jouw ervaringen met drugs in het verkeer

Nieuws

Woensdag 30 september 2020

Heb je een rijbewijs en ben je tussen de 18 en 50 jaar oud? En gebruik je weleens XTC, speed,...

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event