Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Raymond van Mil

Nieuws

Het grote ‘hoe vier ik Willie z’n verjaardag’-stappenplan

Door Timo Kragting op woensdag 22 april 2015

Wij snappen dat het met de jaren allemaal niet makkelijker geworden is om de koning zijn verjaardag te vieren. De gigantische puinhoop aan gratis events in de binnenstad van Amsterdam, dat is niet meer. Mocht je na 3 jaar alsnog het liefst met 2 miljard andere iets-te-oranje uitgedoste lamstralen op het Museumplein naar Jan Smit willen gapen, dan moet ik je helaas teleurstellen. 

Dat kan natuurlijk veel beter. Koningsdag is anno nu eigenlijk nog nooit zo leuk geweest, je moet alleen wel weten waar je moet wezen en wat je moet doen. Wij zijn om tafel gegaan met 20 Koningsdag specialisten, waaronder Willie zelf en kwamen met het volgende stappenplan. Een stappenplan naar succes, geluk, liefde en een kater van minstens een week. Komtie:

Stap 1. Koop iets oranjes

Een tooi, brulshirt, Bavaria-jurkje, voor mijn part verf je je chihuahua oranje. Het is op Koningsdag niet cool om in je zwarte hipster-fashion-alles outfit de enige niet-oranje aap uit te gaan lopen hangen. Vandaag ben je niet uniek, vandaag ben je oranje. En dronken.  

Foto: De Fotomeisjes

Stap 2. Bereid je goed voor

De vooravond van koningsnacht is een belangrijk moment om je voor te bereiden. Je wilt ten slotte niet halverwege dood neervallen. Sla genoeg eten (fruit, ei’tjes, brood, oranje tompoezen, kant-en-klaar-maaltijden, diepvriespizza’s) in. Vergeet ook niet de nodige alcoholische versnaperingen koud te zetten. Op Koningsdag zelf zijn veel supermarkten namelijk dicht en degene die open zijn verkopen vaak maar 1 alcoholische consumptie per persoon.  Een vitaminebruistabletje kan trouwens ook geen kwaad. Print alvast je tickets, gooi nog even een voorpret aanwakkerend berichtje in een groepsapp and you’re ready to go.

KONINGSNACHT

Stap 3. Vier de vooravond van Koningsnacht in de Jordaan of thuis met vrienden

Hé, ja jij daar. Onderschat je eigen stulpje niet zo. Prima plek om wat vrienden uit te nodigen, koud bier te nuttigen en het weekend door te nemen. Een beetje muziek om in de mood te komen is overigens ook geen overbodige luxe. Ga je toch liever uit huis? Is er genoeg ouderwets Amsterdamse gezelligheid te vinden in de Jordaan.

Stap 4. Ga naar Reaktor

Één van de betere opties om je Koningsnacht door te brengen. Bij de toffe vernieuwde Elementenstraat Warehouse staan o.a. O/V/R (James Ruskin & Regis), AX&P (Adam X & Perc), AnD (live) en Francois X achter de tafels om je nog voor Koningsdag begonnen is goed kapot te maken. Van het dansen dan hé, de muziek die deze heren ten gehore brengen is namelijk van de buitencategorie: Rambambam. Zo heeft Willie ’t maar al te graag.

KONINGSDAG

Stap 5. Negeer je kater

Je heb wonder boven wonder vannacht je bed terug gevonden. High 5 voor jezelf. Niet op je hoofd, want die doet pijn. Je hebt een kater. Katers komen alleen niet voor in Willie’s vocabulaire, bij nacht een Koning bij dag een Koning zegt hij altijd. Prop er wat paracetamol, een paar glazen water en een vers sapje in en negeer de nasleur van een iets te toffe Koningsnacht.

Stap 6. Neem afscheid van je One Koningsnacht Stand

Want laten we eerlijk wezen, zo’n wanstaltig gedrocht hoort eerder thuis in Artis. 

Stap 7. Spoel een tompouce weg met Oranjebitter om 11 uur ’s ochtends

Tompouce: Hema

Er bestaan tal van regels die ons vertellen hoe laat op de dag je kunt beginnen met alcohol drinken. Newsflash, op Koningsdag gelden die regels niet. Spoel dus gerust een oranje tompouce weg met een scheut oranjebitter. Leve de koning.

Stap 8. Vergeet je oranje zooi niet aan te trekken en roep iets over het weer

Anders heb je alles voor niks gekocht. Kijk nog even in de spiegel, eigenlijk zie je er brak in je oranje outfit nog best spang uit. Oh, roep vooral iets over het weer, dat hoort erbij op Koningsdag. “Godskolere wat een lekker weertje”. Er is altijd wel iemand die het hoort: je buurman, je kat of je alterego.

Stap 9. Dwaal doelloos door Amsterdam

Semi doelloos dan, maak voor jezelf een try-before-you-herinnertjeniksmeeromdatjedronkenbent lijstje. Dat ziet er ongeveer zo uit:

  • Speel een potje spijkerpoepen
  • Eet een kleffe hotdog
  • Koop een lelijke bril
  • Wildplas op een willekeurige plek
  • Verlies je vrienden
  • Vind nieuwe vrienden
  • Interview een Franse toerist (gebruik een stokbrood als microfoon)
  • Etc.

Stap 10. Ga naar Oranjebloesem

Zonder twijfel het allerdikste Koningsdagevent! Op de Ijkade met een prachtig uitzicht over ’t IJ doen daar o.a. DJ Koze, KiNK, Daniel Avery, Max Cooper en lokale held Some Chemistry hun kunstjes. Zonnebril op, drankje in je rechterhand, gekke dansbeweging in je linkerhand, goed vertoeven dit.

Stap 11. Wees teleurgesteld dat het om 8 uur alweer is afgelopen

8 uur, holy shit, Sesamstraat is nog nauwelijks afgelopen.

 

KONINGSAFTER

Stap 12. Wees blij dat het bij de Elementenstraat nog maar net begonnen is

Foto: Dennis Bouman

Al bezig om 6 uur, holy shit, nog een lange nacht voor de boeg! De beste plek waar je je Koningsdagvibe kunt doorzetten is op dezelfde plek waar je je gisteren hebt misdragen. Niet al te ver bij Oranjebloesem vandaan draaien o.a. dOP, Dinky (dOP en Dinky, dat klinkt een beetje als peppie en kokkie, I know, maar you just wait and see), David Dorad, Miss Melera en Ryan Crosson aan de knoppen. Hieronder volgen wat steekwoorden waarmee de organisatie dit event piekfijn omschrijft:

House. 3 Areas. Hammocks. Space. Beach. Glasses. Food. Secret. Dress up. Hidden. Balloons. Smoothies. Crazy. Off. Peculiar. Fun. Exciting. Tipi. (Toch wel een gele he?) Massage. Ice. Endless.

Stap 13. Vind je vrienden terug

Een emotionele hereniging met je vrienden die je al de hele dag kwijt bent. Ren in slow motion op ze af, val ze in de armen en pink een traantje weg. 

Stap 14. Fiets samen naar huis en val 3x

Nee serieus, 3x vallen is echt noodzakelijk, dan heb je wat om over te praten morgen. Of doe een trucje:

Stap 15. Vergeet je schmink niet van je gezicht te wassen voor je gaat slapen

Je kussen doet niet mee aan Koningsdag, die hoeft dus ook niet oranje gekleurd te worden. Bovendien is het hele spektakel al afgelopen.

Met de goedkeuring van Willie himself zijn zou je na het volgen van de bovenstaande stappen de Koningsdag van je leven moeten beleven. Let er wel een beetje op dat je niet té straalbezopen raakt, té vroeg piekt, té hard valt of halverwege besluit dat het wel grappig is om in de grachten te gaan zwemmen. Heel veel plezier alvast.

Mocht je nou een kleine kickstart nodig hebben in de vorm van tickets voor de bovenstaande events? Dat kan, you lucky bastard. 

WIN WIN WIN

Wie nam de hap, nog voordat het koekhappen begonnen was? Reageer hieronder met jouw antwoord en maak kans om met zijn 4en een niet te vergeten koningsdag te beleven!

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event