Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Raymond van Mil

Nieuws

Het grote ‘hoe vier ik Willie z’n verjaardag’-stappenplan

Door Timo Kragting op woensdag 22 april 2015

Wij snappen dat het met de jaren allemaal niet makkelijker geworden is om de koning zijn verjaardag te vieren. De gigantische puinhoop aan gratis events in de binnenstad van Amsterdam, dat is niet meer. Mocht je na 3 jaar alsnog het liefst met 2 miljard andere iets-te-oranje uitgedoste lamstralen op het Museumplein naar Jan Smit willen gapen, dan moet ik je helaas teleurstellen. 

Dat kan natuurlijk veel beter. Koningsdag is anno nu eigenlijk nog nooit zo leuk geweest, je moet alleen wel weten waar je moet wezen en wat je moet doen. Wij zijn om tafel gegaan met 20 Koningsdag specialisten, waaronder Willie zelf en kwamen met het volgende stappenplan. Een stappenplan naar succes, geluk, liefde en een kater van minstens een week. Komtie:

Stap 1. Koop iets oranjes

Een tooi, brulshirt, Bavaria-jurkje, voor mijn part verf je je chihuahua oranje. Het is op Koningsdag niet cool om in je zwarte hipster-fashion-alles outfit de enige niet-oranje aap uit te gaan lopen hangen. Vandaag ben je niet uniek, vandaag ben je oranje. En dronken.  

Foto: De Fotomeisjes

Stap 2. Bereid je goed voor

De vooravond van koningsnacht is een belangrijk moment om je voor te bereiden. Je wilt ten slotte niet halverwege dood neervallen. Sla genoeg eten (fruit, ei’tjes, brood, oranje tompoezen, kant-en-klaar-maaltijden, diepvriespizza’s) in. Vergeet ook niet de nodige alcoholische versnaperingen koud te zetten. Op Koningsdag zelf zijn veel supermarkten namelijk dicht en degene die open zijn verkopen vaak maar 1 alcoholische consumptie per persoon.  Een vitaminebruistabletje kan trouwens ook geen kwaad. Print alvast je tickets, gooi nog even een voorpret aanwakkerend berichtje in een groepsapp and you’re ready to go.

KONINGSNACHT

Stap 3. Vier de vooravond van Koningsnacht in de Jordaan of thuis met vrienden

Hé, ja jij daar. Onderschat je eigen stulpje niet zo. Prima plek om wat vrienden uit te nodigen, koud bier te nuttigen en het weekend door te nemen. Een beetje muziek om in de mood te komen is overigens ook geen overbodige luxe. Ga je toch liever uit huis? Is er genoeg ouderwets Amsterdamse gezelligheid te vinden in de Jordaan.

Stap 4. Ga naar Reaktor

Één van de betere opties om je Koningsnacht door te brengen. Bij de toffe vernieuwde Elementenstraat Warehouse staan o.a. O/V/R (James Ruskin & Regis), AX&P (Adam X & Perc), AnD (live) en Francois X achter de tafels om je nog voor Koningsdag begonnen is goed kapot te maken. Van het dansen dan hé, de muziek die deze heren ten gehore brengen is namelijk van de buitencategorie: Rambambam. Zo heeft Willie ’t maar al te graag.

KONINGSDAG

Stap 5. Negeer je kater

Je heb wonder boven wonder vannacht je bed terug gevonden. High 5 voor jezelf. Niet op je hoofd, want die doet pijn. Je hebt een kater. Katers komen alleen niet voor in Willie’s vocabulaire, bij nacht een Koning bij dag een Koning zegt hij altijd. Prop er wat paracetamol, een paar glazen water en een vers sapje in en negeer de nasleur van een iets te toffe Koningsnacht.

Stap 6. Neem afscheid van je One Koningsnacht Stand

Want laten we eerlijk wezen, zo’n wanstaltig gedrocht hoort eerder thuis in Artis. 

Stap 7. Spoel een tompouce weg met Oranjebitter om 11 uur ’s ochtends

Tompouce: Hema

Er bestaan tal van regels die ons vertellen hoe laat op de dag je kunt beginnen met alcohol drinken. Newsflash, op Koningsdag gelden die regels niet. Spoel dus gerust een oranje tompouce weg met een scheut oranjebitter. Leve de koning.

Stap 8. Vergeet je oranje zooi niet aan te trekken en roep iets over het weer

Anders heb je alles voor niks gekocht. Kijk nog even in de spiegel, eigenlijk zie je er brak in je oranje outfit nog best spang uit. Oh, roep vooral iets over het weer, dat hoort erbij op Koningsdag. “Godskolere wat een lekker weertje”. Er is altijd wel iemand die het hoort: je buurman, je kat of je alterego.

Stap 9. Dwaal doelloos door Amsterdam

Semi doelloos dan, maak voor jezelf een try-before-you-herinnertjeniksmeeromdatjedronkenbent lijstje. Dat ziet er ongeveer zo uit:

  • Speel een potje spijkerpoepen
  • Eet een kleffe hotdog
  • Koop een lelijke bril
  • Wildplas op een willekeurige plek
  • Verlies je vrienden
  • Vind nieuwe vrienden
  • Interview een Franse toerist (gebruik een stokbrood als microfoon)
  • Etc.

Stap 10. Ga naar Oranjebloesem

Zonder twijfel het allerdikste Koningsdagevent! Op de Ijkade met een prachtig uitzicht over ’t IJ doen daar o.a. DJ Koze, KiNK, Daniel Avery, Max Cooper en lokale held Some Chemistry hun kunstjes. Zonnebril op, drankje in je rechterhand, gekke dansbeweging in je linkerhand, goed vertoeven dit.

Stap 11. Wees teleurgesteld dat het om 8 uur alweer is afgelopen

8 uur, holy shit, Sesamstraat is nog nauwelijks afgelopen.

 

KONINGSAFTER

Stap 12. Wees blij dat het bij de Elementenstraat nog maar net begonnen is

Foto: Dennis Bouman

Al bezig om 6 uur, holy shit, nog een lange nacht voor de boeg! De beste plek waar je je Koningsdagvibe kunt doorzetten is op dezelfde plek waar je je gisteren hebt misdragen. Niet al te ver bij Oranjebloesem vandaan draaien o.a. dOP, Dinky (dOP en Dinky, dat klinkt een beetje als peppie en kokkie, I know, maar you just wait and see), David Dorad, Miss Melera en Ryan Crosson aan de knoppen. Hieronder volgen wat steekwoorden waarmee de organisatie dit event piekfijn omschrijft:

House. 3 Areas. Hammocks. Space. Beach. Glasses. Food. Secret. Dress up. Hidden. Balloons. Smoothies. Crazy. Off. Peculiar. Fun. Exciting. Tipi. (Toch wel een gele he?) Massage. Ice. Endless.

Stap 13. Vind je vrienden terug

Een emotionele hereniging met je vrienden die je al de hele dag kwijt bent. Ren in slow motion op ze af, val ze in de armen en pink een traantje weg. 

Stap 14. Fiets samen naar huis en val 3x

Nee serieus, 3x vallen is echt noodzakelijk, dan heb je wat om over te praten morgen. Of doe een trucje:

Stap 15. Vergeet je schmink niet van je gezicht te wassen voor je gaat slapen

Je kussen doet niet mee aan Koningsdag, die hoeft dus ook niet oranje gekleurd te worden. Bovendien is het hele spektakel al afgelopen.

Met de goedkeuring van Willie himself zijn zou je na het volgen van de bovenstaande stappen de Koningsdag van je leven moeten beleven. Let er wel een beetje op dat je niet té straalbezopen raakt, té vroeg piekt, té hard valt of halverwege besluit dat het wel grappig is om in de grachten te gaan zwemmen. Heel veel plezier alvast.

Mocht je nou een kleine kickstart nodig hebben in de vorm van tickets voor de bovenstaande events? Dat kan, you lucky bastard. 

WIN WIN WIN

Wie nam de hap, nog voordat het koekhappen begonnen was? Reageer hieronder met jouw antwoord en maak kans om met zijn 4en een niet te vergeten koningsdag te beleven!

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event