Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 7 minuten. Afbeelding: Ryan Tjin

Nieuws

Het G(HB)-slaapje, een permanent slaapje?

Door Maartje Weijenberg op dinsdag 12 april 2016

Het is zondagavond en je ligt eindelijk in bed. Je weet niet meer precies op hoeveel festivals en afters je bent geweest, maar het was een knallend weekend. Nu je al 2 minuten ligt en 98 poses hebt aangenomen realiseer je je dat je never nooit in slaap zult vallen. Kak. Dan herinner je het flesje GHB in je koelkast. Ach, een g-slaapje kan toch geen kwaad?

Sleepy Time

Plafonddienst. Welbekend bij de meeste drugs-gebruikers; de slaap die maar niet wil komen. Er zijn fora die vol met tips staan om de plafonddienst zo kort mogelijk te houden. Naast eten, thee drinken, warm douchen of lekker seksen wordt melatonine of 5HTP voorgesteld om je in slaap te sussen. Toch lijken de meest heilzame middelen op de fora echt weer drugs te zijn. Een jointje roken of een lijntje ketamine nemen om te ontspannen bijvoorbeeld. De ‘pammetjes’ (diazepam, oxazepam, temazepam, etc.) worden ook aangeraden. Deze benzodiazepines zijn in feite slaap- en kalmeringsmiddelen die op doktersvoorschrift te verkrijgen zijn en drijven je net iets sneller naar dromenland. Maar wie echt snel in slaap wil komen doktert zichzelf onder narcose: je tikt even íets teveel GHB achterover.

De toename van het aantal matige en ernstige GHB-intoxicaties op de EHBO-posten is opvallend: van 34% in 2009 naar wel 70% in 2014.

Extreem? Behoorlijk. Toch zijn er feest-gangers die nog een stapje verder gaan. Zo ook Bert, die anoniem wil blijven. Hij neemt wel eens bewust teveel GHB tussen de feesten door om te kunnen slapen. Bert: ‘Ik plan dan in wanneer ik wil gaan slapen. Ik neem een tijdje geen drugs meer en zorg dat ik thuis of in mijn tent ben.’ Ook al plan je het GHB gebruik, het kan alsnog fout gaan. ‘Eén keer had ik het iets verkeerd ingeschat. Ik nam onderweg naar de bungalow alvast het halve buisje extra. Dat was stom, ik ben namelijk nooit bij de bungalow aangekomen.’ Bert had het geluk dat hij onderweg bekenden tegenkwam die hem in hun eigen bungalow hebben gelegd. Bert: ‘Blij waren ze er niet mee. Ze hebben in de slaapkamer 4 uur naast me zitten wachten totdat ik weer wakker werd terwijl ze maar bleven controleren of ik nog op pijnprikkels reageerde. Eenmaal wakker hebben ze me goed op mijn  ikker gegeven. Dat had ik ook verdiend, ik voelde me een grote eikel.’

Een g-tje teveel

Dat GHB een riskante drug is waarvan de juiste dosering moeilijk te bepalen is weten de meeste gebruikers uit ervaring. De grens tussen superlekker gaan en out gaan is dun. Naast dat het moeilijk te doseren is, ligt het er ook aan hoeveel GHB je al in je lichaam hebt, of je alcohol gedronken hebt, hoe sterk de GHB is én welke andere drugs je er nog bij hebt gebruikt. Ook speelt mee hoe moe je bent, je een verkoudheid onder de leden hebt of juist ontzettend gestrest bent.

Als vervolgens de hoeveelheid GHB in het lichaam weer zodanig gedaald is dat de gebruiker weer wakker kan worden, overheersen weer de effecten van een lage dosering.

Out gaan komt zelfs bij de meest ervaren gebruikers wel eens om de hoek kijken. De Monitor Drug Incidenten (MDI) van het Trimbos laat zien dat er in 2014 van de 3.797 geregistreerde drugsincidenten bij 834 (22%) GHB-gebruik gemeld werd. In 529 gevallen was GHB de enige gebruikte drug. De toename van het aantal matige en ernstige GHB-intoxicaties op de EHBO-posten is opvallend; van 34% in 2009 naar wel 70% in 2014. Het werkelijke aantal incidenten ligt aanzienlijk hoger, omdat er op feesten nogal eens angst heerst om naar de EHBO te gaan. Als iemand op een thuisfeest out gaat wordt de ambulance ook liever niet gebeld. Wil je weten wat je kunt doen als iemand out gaat? Check Unity

Out gaan of een g-slaapje doen?

Is een G-slaapje nou out gaan of niet? Gebruikers houden er nogal verschillende definities op na. Minni McMaster doet aan het AMC Amsterdam onderzoek naar de effecten van GHB gebruik en overdosering op de hersenen. McMaster: ‘Out gaan is vergelijkbaar met onder narcose gaan voor een medische ingreep. Bij een hoge dosering GHB kan de gebruiker de volgende fasen doorlopen:

Fase 1: Slapen. In de beginfase zie je vaak dat de gebruiker geagiteerd en verward kan raken of onvrijwillige (stuip) bewegingen maakt. De slapende mensen reageren dan vaak nog helemaal of een beetje op pijnprikkels.

Fase 2: Bewustzijnsverlies. In de volgende fase raken mensen buiten bewustzijn en reageren ze niet meer op pijnprikkels. Ze zijn dan als het ware onder narcose. Nu is er sprake van out gaan.

Fase 3: Ademhalingsstilstand. Bij een zeer hoge dosering kunnen de meest basale hersenfuncties, zoals het reguleren van de bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling, aangetast worden.’ En ja, daar kun je dus aan doodgaan.

Kiplekker wakker worden

Het verleidelijke aan een g-slaapje of out gaan is dat gebruikers vaak energiek en vrolijk wakker worden en gelijk verder kunnen feesten. Zo lijkt het out gaan achteraf wel mee te vallen. McMaster legt uit hoe dit kan: ‘Verdovende middelen zoals GHB maar ook alcohol hebben een paradoxaal effect. Bij een lage dosering van het middel worden remmingen geremd, waardoor het netto effect juist activatie is. Daardoor ervaren gebruikers dat ze energie van het middel krijgen. Bij een hoge dosering worden andere soorten receptoren voor signaalsto en in de hersenen geactiveerd dan bij een lage dosering. Dit leidt er toe dat de gebruiker juist moe wordt, in slaap valt of out gaat. Als vervolgens de hoeveelheid GHB in het lichaam weer zodanig gedaald is dat de gebruiker weer wakker kan worden, overheersen weer de effecten van een lage dosering. De gebruiker voelt zich energiek en opgewekt. Dat iemand zich daarna weer prima voelt zegt helaas niets over de mogelijke schade die in de hersenen is opgetreden door het out gaan en is dus erg misleidend.’

(F)out gaan

Het klinkt misschien als een handige manier om even snel wat slaap te pakken en vrolijk wakker te worden, maar veilig is het niet. Door de kans op overdosering is het moeilijk in te schatten of je alleen ligt te slapen of dat je daadwerkelijk je bewustzijn bent verloren. Judith Noijen van Unity legt uit dat out gaan behoorlijke risico’s met zich meebrengt: ‘Wanneer iemand bewusteloos raakt kan het wel tot 5 uur duren voordat diegene weer bijkomt. Het gevaar bestaat dat iemand stikt in zijn eigen tong of braaksel. Het maakt niet zoveel uit of je gegeten hebt of niet. Er zit namelijk nog steeds vloeistof in je maag en dit kan er uit komen. Bovendien koel je heel gemakkelijk af als je out bent en kun je onderkoeld raken. De bewusteloosheid kan overgaan in een comateuze toestand en je kunt zelfs helemaal stoppen met ademhalen, een hartstilstand krijgen en dus overlijden.’

Een ghb-overdosis zorgt voor een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).

 

Gebruik je naast GHB ook andere middelen, dan komen daar extra risico’s bij kijken. Noijen; ‘De combinatie van GHB met alcohol en andere middelen met een verdovende werking vergroten de kans op een overdosis, out gaan en onderdrukking van de ademhaling. Benzodiazepines combineren met GHB geven een verhoogd risico op een bewustzijnsstoornis en onderdrukking van je ademhaling.’ Als je denkt dat je goed zit omdat je juist uppers als speed en MDMA hebt gebruikt dan kom je bedrogen uit. Noijen: ‘Het risico is dan vrij groot dat je meer GHB neemt, met als gevolg dat je alsnog out gaat zodra de MDMA of amfetamine uitgewerkt is.’ Zo is de overgang van een g-slaapje naar out gaan snel gemaakt. McMaster voegt er nog aan toe: ‘Er zijn aanwijzingen dat de kans op een diepe en langere coma velen malen groter is wanneer je in een coma raakt door een overdosis GHB en tevens speed of MDMA hebt gebruikt. Daarnaast is er een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).’

McMaster onderzoekt momenteel of herhaaldelijk out gaan van GHB tot hersenschade kan leiden doordat er een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen ontstaat. Ben jij een man tussen de 18 en 45 jaar, heb je in de afgelopen 2 jaar minimaal 25 keer GHB gebruikt en ben je nooit óf meer dan vier keer out gegaan? Geef jezelf dan op als proefpersoon! Voor aanmelding of vragen over deelname kun je Minni McMaster mailen op amc.onderzoek@gmail.com. Het levert je €50 en een maaltijd op. En neen, je krijgt geen GHB toegediend. Jammer, hè?

Vond je het leuk? Laat het Maartje weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

MadNes: Het festival dat het anders durft te doen

Report over MadNes Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Clinics, surfen, skateboarden, muziek en nog veel meer op een Waddeneiland. MadNes doet alles net even anders.

3x waarom life better was By the Creek

Report over By the Creek Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Kwam het festival de belofte na, en zo ja, hoe?

Drukbezocht Down the Rabbit Hole doet weer gewoon waar het goed in is

Report over Down The Rabbit Hole

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Down The Rabbit Hole 2019 bestond uit veel bezoekers en te weinig weinig uren, wat een combinatie is die we...

Festivalbot: een splinternieuw festivalorakel

Nieuws

Maandag 8 juli 2019

Wij spraken met het team achter deze innovatieve festivaltool.

SWF verhuist, vernieuwt en verrast

Nieuws

Vrijdag 5 juli 2019

Met de toenemende concurrentie is het belangrijk om jezelf te vernieuwen, zo zal STRAF_WERK ook gedacht hebben, toen ze hun...

Tips uit de tipi: juli-festivals die een bezoekje waard zijn

Nieuws

Dinsdag 2 juli 2019

Weet jij al waar je deze maand naartoe gaat?

Op deze festivals lopen de meeste Instagrammers rond

Nieuws

Maandag 1 juli 2019

Op Down the Rabbit Hole wordt naar ratio het meest op Instagram gedeeld. Op het Zwarte Cross festival het minst.

Compact Nomads brengt tribe dichter bij elkaar

Report over Nomads Festival

Maandag 1 juli 2019

Nomads levert in op ruimte, maar wint terrein aan gezelligheid.