Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 7 minuten. Afbeelding: Ryan Tjin

Nieuws

Het G(HB)-slaapje, een permanent slaapje?

Door Maartje Weijenberg op dinsdag 12 april 2016

Het is zondagavond en je ligt eindelijk in bed. Je weet niet meer precies op hoeveel festivals en afters je bent geweest, maar het was een knallend weekend. Nu je al 2 minuten ligt en 98 poses hebt aangenomen realiseer je je dat je never nooit in slaap zult vallen. Kak. Dan herinner je het flesje GHB in je koelkast. Ach, een g-slaapje kan toch geen kwaad?

Sleepy Time

Plafonddienst. Welbekend bij de meeste drugs-gebruikers; de slaap die maar niet wil komen. Er zijn fora die vol met tips staan om de plafonddienst zo kort mogelijk te houden. Naast eten, thee drinken, warm douchen of lekker seksen wordt melatonine of 5HTP voorgesteld om je in slaap te sussen. Toch lijken de meest heilzame middelen op de fora echt weer drugs te zijn. Een jointje roken of een lijntje ketamine nemen om te ontspannen bijvoorbeeld. De ‘pammetjes’ (diazepam, oxazepam, temazepam, etc.) worden ook aangeraden. Deze benzodiazepines zijn in feite slaap- en kalmeringsmiddelen die op doktersvoorschrift te verkrijgen zijn en drijven je net iets sneller naar dromenland. Maar wie echt snel in slaap wil komen doktert zichzelf onder narcose: je tikt even íets teveel GHB achterover.

De toename van het aantal matige en ernstige GHB-intoxicaties op de EHBO-posten is opvallend: van 34% in 2009 naar wel 70% in 2014.

Extreem? Behoorlijk. Toch zijn er feest-gangers die nog een stapje verder gaan. Zo ook Bert, die anoniem wil blijven. Hij neemt wel eens bewust teveel GHB tussen de feesten door om te kunnen slapen. Bert: ‘Ik plan dan in wanneer ik wil gaan slapen. Ik neem een tijdje geen drugs meer en zorg dat ik thuis of in mijn tent ben.’ Ook al plan je het GHB gebruik, het kan alsnog fout gaan. ‘Eén keer had ik het iets verkeerd ingeschat. Ik nam onderweg naar de bungalow alvast het halve buisje extra. Dat was stom, ik ben namelijk nooit bij de bungalow aangekomen.’ Bert had het geluk dat hij onderweg bekenden tegenkwam die hem in hun eigen bungalow hebben gelegd. Bert: ‘Blij waren ze er niet mee. Ze hebben in de slaapkamer 4 uur naast me zitten wachten totdat ik weer wakker werd terwijl ze maar bleven controleren of ik nog op pijnprikkels reageerde. Eenmaal wakker hebben ze me goed op mijn  ikker gegeven. Dat had ik ook verdiend, ik voelde me een grote eikel.’

Een g-tje teveel

Dat GHB een riskante drug is waarvan de juiste dosering moeilijk te bepalen is weten de meeste gebruikers uit ervaring. De grens tussen superlekker gaan en out gaan is dun. Naast dat het moeilijk te doseren is, ligt het er ook aan hoeveel GHB je al in je lichaam hebt, of je alcohol gedronken hebt, hoe sterk de GHB is én welke andere drugs je er nog bij hebt gebruikt. Ook speelt mee hoe moe je bent, je een verkoudheid onder de leden hebt of juist ontzettend gestrest bent.

Als vervolgens de hoeveelheid GHB in het lichaam weer zodanig gedaald is dat de gebruiker weer wakker kan worden, overheersen weer de effecten van een lage dosering.

Out gaan komt zelfs bij de meest ervaren gebruikers wel eens om de hoek kijken. De Monitor Drug Incidenten (MDI) van het Trimbos laat zien dat er in 2014 van de 3.797 geregistreerde drugsincidenten bij 834 (22%) GHB-gebruik gemeld werd. In 529 gevallen was GHB de enige gebruikte drug. De toename van het aantal matige en ernstige GHB-intoxicaties op de EHBO-posten is opvallend; van 34% in 2009 naar wel 70% in 2014. Het werkelijke aantal incidenten ligt aanzienlijk hoger, omdat er op feesten nogal eens angst heerst om naar de EHBO te gaan. Als iemand op een thuisfeest out gaat wordt de ambulance ook liever niet gebeld. Wil je weten wat je kunt doen als iemand out gaat? Check Unity

Out gaan of een g-slaapje doen?

Is een G-slaapje nou out gaan of niet? Gebruikers houden er nogal verschillende definities op na. Minni McMaster doet aan het AMC Amsterdam onderzoek naar de effecten van GHB gebruik en overdosering op de hersenen. McMaster: ‘Out gaan is vergelijkbaar met onder narcose gaan voor een medische ingreep. Bij een hoge dosering GHB kan de gebruiker de volgende fasen doorlopen:

Fase 1: Slapen. In de beginfase zie je vaak dat de gebruiker geagiteerd en verward kan raken of onvrijwillige (stuip) bewegingen maakt. De slapende mensen reageren dan vaak nog helemaal of een beetje op pijnprikkels.

Fase 2: Bewustzijnsverlies. In de volgende fase raken mensen buiten bewustzijn en reageren ze niet meer op pijnprikkels. Ze zijn dan als het ware onder narcose. Nu is er sprake van out gaan.

Fase 3: Ademhalingsstilstand. Bij een zeer hoge dosering kunnen de meest basale hersenfuncties, zoals het reguleren van de bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling, aangetast worden.’ En ja, daar kun je dus aan doodgaan.

Kiplekker wakker worden

Het verleidelijke aan een g-slaapje of out gaan is dat gebruikers vaak energiek en vrolijk wakker worden en gelijk verder kunnen feesten. Zo lijkt het out gaan achteraf wel mee te vallen. McMaster legt uit hoe dit kan: ‘Verdovende middelen zoals GHB maar ook alcohol hebben een paradoxaal effect. Bij een lage dosering van het middel worden remmingen geremd, waardoor het netto effect juist activatie is. Daardoor ervaren gebruikers dat ze energie van het middel krijgen. Bij een hoge dosering worden andere soorten receptoren voor signaalsto en in de hersenen geactiveerd dan bij een lage dosering. Dit leidt er toe dat de gebruiker juist moe wordt, in slaap valt of out gaat. Als vervolgens de hoeveelheid GHB in het lichaam weer zodanig gedaald is dat de gebruiker weer wakker kan worden, overheersen weer de effecten van een lage dosering. De gebruiker voelt zich energiek en opgewekt. Dat iemand zich daarna weer prima voelt zegt helaas niets over de mogelijke schade die in de hersenen is opgetreden door het out gaan en is dus erg misleidend.’

(F)out gaan

Het klinkt misschien als een handige manier om even snel wat slaap te pakken en vrolijk wakker te worden, maar veilig is het niet. Door de kans op overdosering is het moeilijk in te schatten of je alleen ligt te slapen of dat je daadwerkelijk je bewustzijn bent verloren. Judith Noijen van Unity legt uit dat out gaan behoorlijke risico’s met zich meebrengt: ‘Wanneer iemand bewusteloos raakt kan het wel tot 5 uur duren voordat diegene weer bijkomt. Het gevaar bestaat dat iemand stikt in zijn eigen tong of braaksel. Het maakt niet zoveel uit of je gegeten hebt of niet. Er zit namelijk nog steeds vloeistof in je maag en dit kan er uit komen. Bovendien koel je heel gemakkelijk af als je out bent en kun je onderkoeld raken. De bewusteloosheid kan overgaan in een comateuze toestand en je kunt zelfs helemaal stoppen met ademhalen, een hartstilstand krijgen en dus overlijden.’

Een ghb-overdosis zorgt voor een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).

 

Gebruik je naast GHB ook andere middelen, dan komen daar extra risico’s bij kijken. Noijen; ‘De combinatie van GHB met alcohol en andere middelen met een verdovende werking vergroten de kans op een overdosis, out gaan en onderdrukking van de ademhaling. Benzodiazepines combineren met GHB geven een verhoogd risico op een bewustzijnsstoornis en onderdrukking van je ademhaling.’ Als je denkt dat je goed zit omdat je juist uppers als speed en MDMA hebt gebruikt dan kom je bedrogen uit. Noijen: ‘Het risico is dan vrij groot dat je meer GHB neemt, met als gevolg dat je alsnog out gaat zodra de MDMA of amfetamine uitgewerkt is.’ Zo is de overgang van een g-slaapje naar out gaan snel gemaakt. McMaster voegt er nog aan toe: ‘Er zijn aanwijzingen dat de kans op een diepe en langere coma velen malen groter is wanneer je in een coma raakt door een overdosis GHB en tevens speed of MDMA hebt gebruikt. Daarnaast is er een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).’

McMaster onderzoekt momenteel of herhaaldelijk out gaan van GHB tot hersenschade kan leiden doordat er een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen ontstaat. Ben jij een man tussen de 18 en 45 jaar, heb je in de afgelopen 2 jaar minimaal 25 keer GHB gebruikt en ben je nooit óf meer dan vier keer out gegaan? Geef jezelf dan op als proefpersoon! Voor aanmelding of vragen over deelname kun je Minni McMaster mailen op amc.onderzoek@gmail.com. Het levert je €50 en een maaltijd op. En neen, je krijgt geen GHB toegediend. Jammer, hè?

Vond je het leuk? Laat het Maartje weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.