Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Sanne Krul

Nieuws

Het Festivaldieet - Wat is het beste om te eten voor, tijdens en na een festival?

Door Dennis Brouwer op zondag 21 juni 2015

Het is kwart voor 12 ’s avonds op een random festival in juli ergens in Nederland. Nog een kwartiertje en deze heerlijke dag is alweer ten einde. De hele dag is de temperatuur niet onder de twintig graden gekomen en heeft het zonnetje vrolijk geschenen. Het enige waar je nog niet aan wilt denken is de befaamde dinsdagdip, kater of moeheid de rest van de week. Ach, het was het toch waard, zullen je vrienden terecht opmerken. Toch moet je concluderen dat deze dag niet de gezondste uit je leven is geweest. Want wat voor gezonde etenswaren zijn er je lichaam nou in gegaan? Met uitzondering van een banaantje tussendoor, waarschijnlijk alleen je stevige brunch om 1 uur ’s middags. Dat betekent dus dat je het middageten, avondeten en eventueel toetje hebt overgeslagen. 11 uur lang zonder voedzame stoffen is niet niks voor je lichaam. Wij begrijpen dit dilemma maar al te goed, daarom heeft YellowTipi in samenwerking met Unity uitgezocht wat het beste festivaldieet is, zodat je 100% kan genieten en de rest van de week er wat minder futloos bij hangt. 

Illustratie: Michelle Schrier

Voor

Het ontbijt als voorbereiding op een festival is absoluut je belangrijkste maaltijd van de dag. Wat je ook van plan bent te nuttigen, een goede bodem is het allerbelangrijkst. Op een lege maag zal de opname van alcohol en drugs veel sneller gaan dan met een volle maag. Als je door toedoen van een lege maag al om 4 uur ’s middags op je top zit, ga je het einde van het festival nooit meer meemaken. Met een stevige brunch vol koolhydraten, vetten en eiwitten zorg je ervoor dat alle andere stoffen geleidelijk worden opgenomen. Op deze manier kun je langer genieten. Deze maaltijd hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een aantal sneetjes brood met kaas, boter of eieren en een glas melk is al voldoende. Vooral koolhydraten zorgen ervoor dat alcohol minder snel wordt opgenomen en je dus niet na 2 uurtjes al straalbezopen rondloopt. Pasta of rijst kan hierbij goed van pas komen. De goede bodem die je met het ontbijt legt heeft nog een voordeel, het zorgt voor een beschermlaagje aan de maagwand, waardoor je minder snel zal moeten overgeven. Andere goede voorbereidingsmaaltijden kunnen bestaan uit aardappelen (voor voldoende koolhydraten), olie of noten (voor de vetten) en een stukje vlees (om genoeg eiwitten binnen te krijgen). 

Tijdens

Zorg dat je zout- oftewel natriumgehalte in je lichaam op peil blijft met bijv. een patatje. Foto: Sophie Hemels, Down the Rabbit Hole

Het beste is om geen enkele maaltijd van de dag over te slaan, want als je de hele dag aan het dansen bent heb je de energie en voedingsstoffen hard nodig. Drugs zoals XTC en speed zorgen er daarentegen voor dat je eetlust verdwijnt en je dus weinig zal eten tijdens het festival. Dit komt door een toename van de stoffen dopamine en serotonine. Vooral toename van de laatste stof is in dit proces doorslaggevend. Serotonine is een neurotransmitter die onder andere het hongergevoel reguleert. Het stofje verzend ‘berichten’ van de maag naar de hersenen, waarmee het vertelt of de maag vol zit of niet. Des te meer serotonine, des te minder het hongergevoel zal zijn. Een verhoging van de stof door toedoen van XTC of speed lijdt er dus toe dat de hersenen denken dat de maag al vol zit en je dus geen hongergevoel krijgt. Daarnaast zorgen deze middelen voor een verlaagde speekselproductie, waardoor je nog moeilijker kan eten. Vooral het zout- oftewel natriumgehalte in je lichaam heeft hier onder te lijden. Om je natriumgehalte weer op peil te brengen is het eten van wat zoute patat, zoute drop of een kopje (zoute) cup-a-soup een goed idee. Tijdens alcoholgebruik hebben veel mensen zin in een vette hap, zoals een patatje, kroket of frikandel. Hoe dit komt? Geen idee. Wetenschappelijk onderzoek heeft hier nog geen antwoord op weten te geven. Een theorie is dat je na alcoholgebruik minder remmingen hebt en je dus sneller toegeeft aan de behoefte om iets ongezonds te eten. Ook al is iets vets eten tijdens een dag heftig dansen beter dan niks eten, het draagt niet bij aan een gezonde voeding. Wellicht geeft het je een vol gevoel, maar belangrijke voedingsstoffen om lang door te kunnen gaan zoals eiwitten, vitamines en mineralen krijg je niet binnen. Wat je dus beter kan eten is bijvoorbeeld een fruitbakje, een broodje döner (veel vlees), of iets met rijst, mocht dat verkocht worden tijdens een festival. 

Na

Er zijn talloze theorieën die beweren een wondermiddel tegen een kater te hebben gevonden. Peren uit Zuid-Korea, kaki uit het Himalaya-gebergte, asperges uit Italië en andere exotische vruchten zouden het gevoel van hoofdpijn kunnen voorkomen. We zullen je snel uit deze droom helpen, want de kater is sowieso onvermijdelijk. Het maakt niet uit wat je ontbeten hebt of wat je tussendoor voor gezond eten tot je hebt genomen. De schadelijke stoffen in stimulerende middelen zullen je hoe dan ook op een ‘hangover’ trakteren. Wat je wel kunt doen is je lichaam ‘helpen’ door bepaalde voedingsstoffen te eten die het herstelproces bevorderen.  

Behalve dat oesters bekend staan als afrodisiacum bevatten ze ook veel Omega-3 verzuren en eiwitten. Foto: Sophie Hemels, Down the Rabbit Hole

Bepaalde antioxidanten kunnen de eventuele hersenschade veroorzaakt door stimulerende middelen helpen verminderen. Vitamine C, vooral vindbaar in groente en fruit, en vitamine E, vooral vindbaar in noten en plantaardige olie, zijn hier voorbeelden van. Omega-3 vetzuren vormen een belangrijk bestanddeel van de wanden van al je cellen. Ook zijn ze een grondstof voor bepaalde hormonen, je vindt het vooral in vis zoals zalm en haring maar ook in bijvoorbeeld walnoten. Fruit zoals een banaan, een sinaasappel of een kiwi is altijd goed. Dit zijn kleine maaltijden en ze zijn vooral na XTC gebruik relatief makkelijk te verteren. Groente zoals broccoli, vis zoals makreel en kruiden zoals peterselie en rode peper doen ook wonderen. Groene thee is raadzaam om erbij te drinken. Toch zal er nog veel onderzoek gedaan moeten worden. Omdat ieder persoon van elkaar verschilt is het niet altijd even makkelijk om eenduidige conclusies te trekken. Een hoop bevindingen zijn alleen gebaseerd op logische redeneringen, niet op wetenschappelijk onderzoek. Een voorbeeld hiervan is de werking van een magnesiumtablet tijdens XTC gebruik. Veel gebruikers geven aan dat ze door de spierontspannende werking van magnesium hun kaken beter onder controle kunnen houden, maar de mogelijke interactie tussen de stoffen is nog niet bewezen.

Illustatie: Sanne Krul

Tips

Een paar laatste tips:

1. Haal vooraf voldoende eten in huis of kook alvast een maaltijd welke je thuis alleen nog hoeft op te warmen. Na het feest heb je namelijk geen zin om nog de supermarkt in te gaan. 

2. De maaltijd voor het feest (ontbijt) is altijd het belangrijkst. Antioxidanten en omega-3 vetzuren werken beter als ze van tevoren al in het lichaam zitten, in plaats van dat ze na het gebruik pas hun werk kunnen doen. 

3. Voel je dat je na GHB-gebruik de neiging hebt tot overgeven? Eet dan vooral niet. Er zijn talloze voorbeelden van jongeren die out zijn gegaan van een overdosis GHB en in hun slaap zijn gestikt door hun eigen braaksel. 

4. Voor recepten van allerlei lekkere en gezonde smoothies, shakes en soepen ga naar unity.nl. 

Smoothie recept

Tropische shake met vers sinaasappelsap (drink deze voornamelijk voor en na het gebruik van middelen):

2 à 3 sinaasappels

1 banaan

1 passievrucht of een scheutje tropisch sap

1 theelepel honing

1 dikke eetlepel kokosmelk

Bereidingswijze: Pers de sinaasappels en doe deze in de blender. Voeg de andere ingrediënten toe. Mix ze goed door elkaar, en klaar!

 

Vond je het leuk? Laat het Dennis weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event