Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Bete van Meeuwen

Report over Best Kept Secret Festival

Het beste geheim van Nederland

Door Jasper Tobias op woensdag 24 juni 2015

Leuk nieuws is leuk, maar het gevoel dat ik had toen ik gevraagd werd om een report te schrijven over Best Kept Secret Festival is moeilijk in woorden uit te drukken. Temeer omdat ik deze opdracht samen mocht doen met mijn partner in crime, soulmate en bovenal fotovirtuoze: Bete. Voor mij was dit festival al lang geen geheim meer, maar nog nooit eerder kon ik erbij zijn. Zonder enige twijfel sprongen we de auto in richting Hilvarenbeek om een lang weekend te genieten van muziek, mensen en al het andere dat Best Kept Secret ons dit jaar te bieden heeft. Want dat is toch echt waar het festival-leven om draait.

BKS4

Het driedaagse Best Kept Secret muziekfestival vindt sinds 2013 in het derde weekend van juni plaats. Het festival trekt gemiddeld zo’n 16.500 bezoekers per dag en is daarmee één van de best bezochte festivals van Nederland. Ik had vooral veel positieve geluiden gehoord over de aangename sfeer die er op het festival heerst. De line-up van vorige jaren was geweldig en ook dit jaar zag het er veelbelovend uit. Namen als A$AP Rocky, Cashmere Cat en Of Monsters And Men deden onze harten sneller kloppen! Eén ding was zeker, met Bete als metgezel naar een festival als BKS gaan, is bij voorbaat al een geslaagd feestje. Met deze vooruitzichten in het achterhoofd stonden wij (letterlijk) te springen om te gaan.

Vrijdagochtend 19 juni, het was eindelijk zover. De eerste dag van BKS. Bepakt en bezakt met misschien wel veel te veel spullen. Logisch, want de weergoden waren volgens de berichten niet echt geneigd om ons hét festival-weer te gunnen. Nog snel even checken of we echt wel alles bij elkaar geraapt hadden en we konden op weg naar het autoverhuurbedrijf; want ja, we gaan natuurlijk wel in stijl richting het zuiden. Aangekomen bij het verhuurbedrijf bleken we een nog luxere auto te krijgen dan het type dat we gereserveerd hadden. Helemaal goed! Dit Best Kept Secret-avontuur kon nu al niet meer stuk.

BKS1

Natuurlijk hadden we te vroeg gejuicht. De auto was fantastisch, maar de files vielen toch wel tegen. Uiteraard iets later dan verwacht kwamen we aan op de toch niet zo heel ‘secret’, door verkeersborden goed aangegeven, festivallocatie. Fijn, want de navigatievrouw was al een tijd helemaal de weg kwijt.

Zoals menig festivalganger wel weet, begint de ellende al als je op de camping aankomt: het opzetten van de tent. Al snel hadden we een plek gevonden op de door bomen versierde camping, waar we er zeker van konden zijn dat onze tent niet zou verzuipen in één of andere greppel. Wat restte was het opzetten van ons verblijf. En ja, zo tent-technisch als wij zijn, met een vintage tent zonder beschrijving en een oneindigheid aan stokken, scheerlijnen en haringen, was dat toch wel een drama. Gelukkig stond de tent binnen no time (want anderhalf uur is niet lang, toch?). Na deze misère hebben we als twee zwervers nog wat moed ingedronken op de parkeerplaats en brachten we de laatste spullen naar de tent. Tijd om naar het festivalterrein te gaan. Eindelijk.

BKS2

Het terrein deed me vermoeden dat ik in een sprookje terecht was gekomen. Gelegen aan het water met kleine strandjes en aan de andere kant een mysterieus bos. Verspreid door de bossen hingen er schommels die ’s nachts knus verlicht waren. Dit maakte de relaxte sfeer van het festival meteen visueel duidelijk. Toiletten waren er genoeg en voor de mannen waren er zelfs speciale plasbomen. Er was weinig rommel op het terrein. Bekers werden netjes teruggebracht door het statiegeldbeleid en de vele schoonmakers zorgden heel secuur voor de rest van het vuil. Of waren het toch de milieubewuste gasten? In elk geval complimenten!

De bezoekers van BKS zijn niet in één hokje te plaatsen. Van glitter-punk-verklede mannen tot boomknuffelaars. Ze kwamen uit alle hoeken en gaten: Nederland, Duitsland, België of Zweden. Jong en oud en in alle soorten en maten. We keken onze ogen uit, maar niet te veel natuurlijk, want hoe uitgesproken de types ook waren, iedereen wordt geaccepteerd. De vredelievendheid werd pas echt duidelijk wanneer iemand in de pit viel en door verschillende anderen overeind geholpen werd.

BKS3

Eten en drinken was er ook in alle geuren en kleuren. De stands waren met zorg uitgekozen en hadden allen bijzondere, gezonde en gevarieerde gerechten op het menu. Niet de standaard vreetkramen, maar met passie bereide maaltijden, waarbij zelfs aan veel verschillende allergieën en diëten gedacht werd. Betalen deed je met een handig chipsysteem zodat je geen overload aan muntjes of een dikke portemonnee in je broekzak had zitten.

Als je van muziek houdt (en dat doe je, wie niet), kun je eigenlijk niet om dit festival heen. Van indie tot hiphop, rock en elektronica. Nieuwe, onbekende bands en al lang gesettelde bands. Werkelijk alle stijlen passeerden de revue. Met vijf stages was er op elk moment voor ieder wat wils. Ook was er goed geanticipeerd op het weer. Drie van de vijf podia was overdekt. Over de acts kan ik eigenlijk vrij kort zijn: f*cking vet! Oké niet alles. Maar niet omdat het niet goed was, gewoon omdat óók ik niet alles leuk vind. Het geluid was goed en de afwisseling tussen de verschillende acts en genres was erg aangenaam. Ook werd je niet gestoord door irritante telefoons voor je gezicht. Best fijn, zo zonder, zouden we vaker moeten doen. De, voor ons althans, meest memorabele optredens waren die van A$AP Rocky, met een super vette, grootse show, begeleid door spectaculaire visuals. Hierbij ging het publiek he-le-maal loco! Springen, crowdsurfen, pitten; het kon niet op. Aan de andere kant was er Of Monsters and Men, waarbij het publiek muisstil en aandachtig luisterde naar de fascinerende teksten. Of Temples die ons even terugbracht naar die ‘goeie ouwe tijd’ en waarbij menig vrouwelijk festivalganger verzonk in de ogen (en krullen) van James Bagshaw. Last but not least, Future Islands, met het geniale einde, waarbij Samuel T. Herring door middel van een pallet over een hek sprong richting de backstage area. Deze uiteenlopende line-up en de ontspannen, maar toch levendige sfeer, zorgde voor een onderscheidende factor tegenover andere bekende festivals.

BKS5

BKS was voor ons een heerlijk moment om te ontsnappen aan ons oh zo hectische leventje. Het gaf een aangenaam gevoel van vrijheid en rust, gecombineerd met veel lol, schreeuwen, extreem dansen en het genieten van de fijne, afwisselende muziek. De toffe acts, het appetijtelijke eten, de sympathieke bezoekers en de fantastische sfeer gaf ons hét festivalgevoel. Dit maakt een bezoek aan deze muziek-oase zo speciaal. Eenmaal thuisgekomen begint het gemis naar BKS als ik mijn telefoon weer aanzette en ik naar mijn agenda keek, wetende dat de komende tijd niet zó fijn gaat zijn als de afgelopen dagen. “Doe mij maar weer Best Kept Secret”.

Vond je het leuk? Laat het Jasper weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Bete van Meeuwen

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.