Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 3 minuten. Afbeelding: Tim Buiting

Report over Herfstdrift

Herfstdrift verruilt stamppot voor een potje stampen

Door Floris ten Hacken op donderdag 5 december 2019

Het festivalseizoen is al een tijdje voorbij en de meeste feestgangers hebben hun weg gevonden naar de clubs. Voor diegenen die niet willen toegeven aan het clubseizoen en nog steeds driftig hunkeren naar de festivals organiseert Drift diep in de herfst nog eens een festival op de Vasim in Nijmegen.

Bij de aankomst op het terrein valt gelijk één ding op: de industriële locatie leent zich goed voor de omstandigheden. De twee stages in de oude fabriek zorgen voor een indrukwekkende industriële sfeer, ondersteund door techno waarbij het tempo al aardig hoog ligt aan het begin van het feest. Bassen dreunen door de fabriek alsof de fabriek nooit gesloten is en er nog steeds een reusachtige machine hard aan het werk is.

Herfstdrift1Foto: Tim Buiting

Wanneer ik naar buiten ga, krijg ik direct een koude knuffel van moeder natuur, die me dwingt mijn trui weer even aan te trekken. De trui-aan-trui-uit cultuur is de wereld van herfstfestivals natuurlijk niet onbekend, maar het is voor mij in deze omstandigheden toch even wennen. Ik maak kennis met de Vasim: de culturele vrijhaven in Nijmegen, die ook deze editie huisvesting biedt aan het festival. Het terrein is niet heel groot, en alle stages staan dicht bij elkaar. Het zorgt voor een knus sfeertje, iets wat zeker ook past bij de tijd van het jaar! Er is veel aandacht besteed aan de aankleding van het buitenterrein, al zullen veel bezoekers dit volledig gemist hebben, omdat ze binnen zichzelf aan het warm dansen waren. 

Dans driftig

De drift om te dansen wordt aangewakkerd bij de verschillende stages: Nyma, Elektrabel, Vasim, Blauwdruk, Garage en The Tribe. De muziek is uiteenlopend en gaat van harde techno naar wat rustigere lofi house, maar ook wat meer zomerse discoplaten zijn bijvoorbeeld bij de Blauwdruk te horen. Tsander draait er lustig op los met zomerse catchy (italo) disco- en houseplaten. Zomerse klanken in winterse omstandigheden, dat is ook wel een soort herfst, toch? Tsander weet met zijn muziek veel van de bezoekers te lokken naar de Blauwdruk, en dat zijn er eigenlijk net iets te veel. Hoe meer zielen hoe meer vreugd natuurlijk, maar soms werd het net wat té knus om goed te kunnen dansen.

Na deze indrukwekkende opening verhuizen we (trui weer aan) naar de Nyma (trui weer uit), waar Working Titles indruk maakt met hun liveshow: live-vocals met hypnotiserende synths. De set is grimmig, maar ook dat past perfect bij de herfst.

Herfstdrift2Foto: Tristan Fopma

In de Elektrabel, de grootste tent van het festival, wordt er flink doorgestampt: Freddy K zet een snoeiharde techno-set neer. Ook wel echt even lekker, en zeker nu: wie houdt er nou niet van een lekkere stamppot in de herfst?

Het Elektra(bel) incident

En dan, rond een uur of tien ’s-avonds, weten David Vunk en Skatebård eigenhandig de sfeer in de Nyma 180 graden om te gooien. Ze pakken goed door op de liveset van Ross From Friends, wanneer het noodlot toeslaat. De muziek en de lampen vallen uit en het publiek kan hun drift om te dansen plotseling niet kwijt. Ze beginnen jammerlijk te schreeuwen en te fluiten en er ontstaat chaos in de zaal. Veel mensen ontvluchten de stage, maar komen er eenmaal buiten achter dat ook bij de andere stages geen muziek meer is. Mensen om mij heen klagen en zijn zichtbaar ongeduldig. Bijna tien minuten later, gaan bij Nyma de lampen weer aan, beginnen mensen te joelen en wanneer de muziek erin knalt, gaat er een golf van euforie door het publiek. Het is natuurlijk nooit leuk dat het gebeurt, maar het moment dat de muziek er weer inknalt, gaat iedereen echt even he-le-maal los, ook wel eens lekker. Je zou bijna opteren voor 10 minuten stilte halverwege elk feest of festival.

Waar het bij Nyma weer helemaal gaande is, is dat anders bij de Elektrabel. De bezoekers die aan het genieten waren van het begin van de set van Kobosil, komen letterlijk van een koude kermis thuis: ironisch genoeg wordt de Elektrabel gesloten wegens elektriciteitsproblemen.

Herfstdrift bewijst dat er zeker nog genoeg drift is om te dansen in de herfst. De sfeer en de muziek was top, ook al verliep het technisch niet volledig vlekkeloos. Het festival is en blijft een dikke aanrader voor wie nu al niet kan wachten tot het échte festivalseizoen.

Vond je het leuk? Laat het Floris weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Draaimolen Festival start eigen artiesten agency

Nieuws

Donderdag 9 januari 2020

Om lokaal talent te ondersteunen, lanceert Draaimolen een eigen artiestenbureau met twee nieuwe namen op het roster!

Milieuvriendelijk feesten in opkomst

Nieuws

Dinsdag 7 januari 2020

Circulair feesten is uitgaan waarbij een positieve impact op het klimaat wordt gemaakt. Deze manier van uitgaan krijgt voet aan...

DGTL 2020 maakt volledige line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 7 januari 2020

Met o.a. Âme b2b Marcel Dettmann, Nina Kraviz, Afrodeutsche, Octo Octa en KI/KI.

Een rauw, Rotterdams, zwart gedicht

Nieuws

Dinsdag 31 december 2020

"De muziek, de ambiance vormden samen een rauw, zwart gedicht. Misschien was dit onbewust ook een eerbetoon aan de nachtburgemeester...

To Be Announced: een nieuwe clubnacht met een geheime line-up

Nieuws

Woensdag 25 december 2019

Op de valreep van 2019 komt Kornuit met een nieuwe exclusieve clubnight: To Be Announced. Vanaf aanstaande zondag geeft de...

Samen met de tribe uit je winterslaap ontwaken bij Nomads

Nieuws

Woensdag 25 december 2019

Het was even winter in de woestijn.

Down the Rabbit Hole bevestigt o.a. Tyler, the Creator en Disclosure

Nieuws

Dinsdag 17 december 2019

Een prachtig rijtje eerste bevestigingen voor Down the Rabbit Hole.

10 winterfestivals voor wie niet kan wachten tot het festivalseizoen

Nieuws

Woensdag 11 december 2019

Er valt genoeg te festivallen deze winter!