Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Report over Lost In A Moment

Geen eindeloze tierelantijntjes, maar indrukwekkende live-acts

Door Joe Giezeman op maandag 21 juli 2014

Zondag 20 juli streek het Berlijnse label Innervisions neer in het Amsterdamse sportpark Riekerhaven. Lost In A Moment (LIAM), de inmiddels welbekende en grensverleggende clubtour van labelbazen, Frank Wiedemann, Kristian Beyer (samen Âme) en Steffen Berkhahn (alias Dixon), bezoekt deze zomer voor het eerst een kleine selectie aan Europese steden, in festivalvorm. Het publiek kreeg waar het voor kwam: kwalitatieve muziek verpakt in een intiem jasje van Innervisions finest. 

festrep-lost-in-a-moment1

Ondanks de lugubere weersvoorspelling en een intense regenbui in de ochtend weten de eerste zonnestralen toch een gaatje te vinden naar het festivalterrein in Amsterdam zuidwest. LIAM heeft zichtbaar gekozen voor een intieme setting: één kleine stage, een capaciteit van 3500 bezoekers en geen ruimte voor al te veel franje op een discobal boven de stage na. Hier gaat het om één ding en één ding alleen, hoogwaardige muziek gebracht door gepassioneerde en capabele artiesten. Dit uit zich ook zeker in de line-up, één voor in de boeken. Naast de Innervisions vedettes Dixon en Âme is de rest van de line-up gevuld met andere grootheden zoals David August de "Wonderboy" van het label Diynamic, KINK, Gerd Janson en Baikal. Alle ingrediënten voor een festival om nooit te vergeten zijn aanwezig dus.

Terwijl ik me over de smalle slingerweg verplaats die me naar het festivalterrein lijdt, worden m'n oren begroet door de zoete klanken die Gerd Janson uit de opvallende oranje speakers begeleidt. De massa moet nog toestromen, maar Gerd Janson doet de mensen die er zijn ontwaken met een rustige DJ-set perfect voor de vroege zondag middag. Perfecte timing voor mij om een biertje te halen en te kijken wat dit festivalterrein allemaal te bieden heeft. In mijn speurtocht ontdek ik dat dit festival op m'n lijf geschreven is. Geen eindeloze tierelantijntjes en poespas alleen het hoognodige: een chillspot met hangmatten, een paar eettentjes, twee barretjes en een ziek geluidssysteem van Pure Groove Systems die elke klank zo helder als het water in de Caribbean overbrengt.

festrep-lost-in-a-moment4

Terwijl de set van Gerd Janson tot een einde loopt wordt het podium klaargemaakt voor de eerste live act van de dag. Een reden voor mij om een plekje vooraan het podium te bemachtigen, als groot fan van Howling zijnde. Howling is de naam van het producers-duo dat Wiedemann vormt met de Australische indie singer-songwriter en gitarist Ry Cuming, beter bekend als RY X. 

De mellow en laidback vibe zijn een welkome en verfrissende bijkomstigheid. Na ieder nummer, dat even goed klinkt als de andere, valt een korte stilte. Aan het einde van de live-set valt er een langere stilte wanneer RY X begint over liefde, vrede, vrienden, familie, een vliegramp en een minuut stilte voor de getroffenen. Het eindresultaat van z'n speech is voor mij het indrukwekkendste moment van het festival. Een minuut lang zijn een paar duizend festivalgangers stil. Het enige geluid wat de oren bereikt is dat van een overvliegend vliegtuig die op symbolische wijze ver boven ons voorbij ‘kruipt’.

Na het eerbetoon is er weer ruimte voor de volgende live act. Dit keer verzorgt door de al eerder genoemde drieëntwintig jarige "Wonderboy", van het label Diynamic, die in maart zijn debuut maakte op Innervisions met zijn Epikur EP. Zoals we van hem gewent zijn vult David het terrein met een laag BPM, experimentele geluiden die klassieke invloeden hebben en een zweverige ambiance. Halverwege de act bereiken, in tegenstelling tot mijzelf, wat tegenvallende reacties mijn oren. De populatie van het drukbevolkte veldje neemt iets af wat alleen maar te zien is als extra dansruimte die de stemming zeker niet drukt.

festrep-lost-in-a-moment2

Het Enthousiasme neemt toe wanneer één van de headliners en labelbaas Dixon, gekleed in wit overhemd, zijn entree maakt op het podium en zijn DJ-set begint. Voor mensen die van elektronische muziek houden hoort Dixon geen onbekende te zijn. Met zijn innovatieve en creatieve sets loopt deze man altijd ver op de meute uit. Dat in combinatie met zijn menselijke uitstraling, pure benadering tot muziek en lichtelijk hypnotiserende optredens maakt het begrijpelijk dat hij in 2013 door Resident Advisor is verkozen als nummer één DJ van de wereld.

Tijdens het optreden sprinten hier en daar wat klusjesmannen het podium op die het podium ombouwen a la Boiler Room stijl. Waar voorheen de kunsten die vertoond werden alleen van voor bewonderd kunnen worden, is er nu ook ruimte achter de DJ-booth wat alleen maar verder bijdraagt aan de al bestaande intieme sfeer. Vol bewondering luister ik naar de perfect opgebouwde set en de keuze voor platen. Geen saai moment en geen stilstaande mensen zover als het oog rijkt, in de twee uur durende traktatie die hij ons geeft. Het is ook moeilijk stilstaan als platen zoals, After Dark van &ME, Dixon's unreleasde edit van Todd Terje's Snooze 4 Love en Unfold van Ripperton door de speakers komen.

Vervolgens is het de beurt aan de Bulgaarse DJ en producer KiNK die bekent staat om zijn indrukwekkende live-acts waar hij zijn publiek regelmatig bij betrekt. Zo was het ook de beurt aan een Amsterdammer om met een druk op één van z'n launchpads deel uit te maken van het muzikale festijn, dit geeft naar mijn idee geen meerwaarde aan de act maar is wel een grappig idee. Het festivalterrein vult zich al snel met de hardere house en techno geluiden die we van KiNK gewent zijn en wat voor een aantal houseliefhebbers voelbaar een fijne afwisseling is. De vreugde van die houseliefhebbers kan ik helaas niet volledig delen en de verwachtingen die ik had heb ik naar beneden moeten aanpassen. Zo klinkt de set hier en daar wat chaotisch en rommelig, maar ik weet wat er nog komen gaat dus ben ik alles behalve getreurd.

festrep-lost-in-a-moment3 

Het gene wat nog komen gaat is de twee uur durende set van Âme en daarvoor liggen de verwachten bij mij en alle andere met mij, denk ik, hoog. Terwijl Frank Wiedemann de producerende helft van het duo aan de zijlijn staat, neemt Kristian Beyer plaats achter de draaitafels 'to work his magic'. Al snel blijkt dat mijn verwachtingen meer dan terecht waren en wordt onze muzikale kennis verrijkt met stevige en volwassen tracks als Bad Kingdom van Moderat, Barnt's remix van C.P.I.'s Proceso en één van de publieksfavorieten die niet kan ontbreken, Âme's remix van Dan Croll's From Nowhere. Een gevoel van samenhorigheid hangt in de lucht op het moment dat LIAM tot zijn einde komt. De hoge verwachtingen die ik van te voren had zijn waargemaakt naarmate de laatste klanken van de laatste track, Hot Chip - Flutes, door de speakers galmt en ik hoop maar één ding, dat dit een begin is van een mooie jaarlijkse traditie.


Foto's: Welmer Laan

Bekijk fotoalbum

Vond je het leuk? Laat het Joe weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Welmer Laan

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.