Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Report over Lost In A Moment

Geen eindeloze tierelantijntjes, maar indrukwekkende live-acts

Door Joe Giezeman op maandag 21 juli 2014

Zondag 20 juli streek het Berlijnse label Innervisions neer in het Amsterdamse sportpark Riekerhaven. Lost In A Moment (LIAM), de inmiddels welbekende en grensverleggende clubtour van labelbazen, Frank Wiedemann, Kristian Beyer (samen Âme) en Steffen Berkhahn (alias Dixon), bezoekt deze zomer voor het eerst een kleine selectie aan Europese steden, in festivalvorm. Het publiek kreeg waar het voor kwam: kwalitatieve muziek verpakt in een intiem jasje van Innervisions finest. 

festrep-lost-in-a-moment1

Ondanks de lugubere weersvoorspelling en een intense regenbui in de ochtend weten de eerste zonnestralen toch een gaatje te vinden naar het festivalterrein in Amsterdam zuidwest. LIAM heeft zichtbaar gekozen voor een intieme setting: één kleine stage, een capaciteit van 3500 bezoekers en geen ruimte voor al te veel franje op een discobal boven de stage na. Hier gaat het om één ding en één ding alleen, hoogwaardige muziek gebracht door gepassioneerde en capabele artiesten. Dit uit zich ook zeker in de line-up, één voor in de boeken. Naast de Innervisions vedettes Dixon en Âme is de rest van de line-up gevuld met andere grootheden zoals David August de "Wonderboy" van het label Diynamic, KINK, Gerd Janson en Baikal. Alle ingrediënten voor een festival om nooit te vergeten zijn aanwezig dus.

Terwijl ik me over de smalle slingerweg verplaats die me naar het festivalterrein lijdt, worden m'n oren begroet door de zoete klanken die Gerd Janson uit de opvallende oranje speakers begeleidt. De massa moet nog toestromen, maar Gerd Janson doet de mensen die er zijn ontwaken met een rustige DJ-set perfect voor de vroege zondag middag. Perfecte timing voor mij om een biertje te halen en te kijken wat dit festivalterrein allemaal te bieden heeft. In mijn speurtocht ontdek ik dat dit festival op m'n lijf geschreven is. Geen eindeloze tierelantijntjes en poespas alleen het hoognodige: een chillspot met hangmatten, een paar eettentjes, twee barretjes en een ziek geluidssysteem van Pure Groove Systems die elke klank zo helder als het water in de Caribbean overbrengt.

festrep-lost-in-a-moment4

Terwijl de set van Gerd Janson tot een einde loopt wordt het podium klaargemaakt voor de eerste live act van de dag. Een reden voor mij om een plekje vooraan het podium te bemachtigen, als groot fan van Howling zijnde. Howling is de naam van het producers-duo dat Wiedemann vormt met de Australische indie singer-songwriter en gitarist Ry Cuming, beter bekend als RY X. 

De mellow en laidback vibe zijn een welkome en verfrissende bijkomstigheid. Na ieder nummer, dat even goed klinkt als de andere, valt een korte stilte. Aan het einde van de live-set valt er een langere stilte wanneer RY X begint over liefde, vrede, vrienden, familie, een vliegramp en een minuut stilte voor de getroffenen. Het eindresultaat van z'n speech is voor mij het indrukwekkendste moment van het festival. Een minuut lang zijn een paar duizend festivalgangers stil. Het enige geluid wat de oren bereikt is dat van een overvliegend vliegtuig die op symbolische wijze ver boven ons voorbij ‘kruipt’.

Na het eerbetoon is er weer ruimte voor de volgende live act. Dit keer verzorgt door de al eerder genoemde drieëntwintig jarige "Wonderboy", van het label Diynamic, die in maart zijn debuut maakte op Innervisions met zijn Epikur EP. Zoals we van hem gewent zijn vult David het terrein met een laag BPM, experimentele geluiden die klassieke invloeden hebben en een zweverige ambiance. Halverwege de act bereiken, in tegenstelling tot mijzelf, wat tegenvallende reacties mijn oren. De populatie van het drukbevolkte veldje neemt iets af wat alleen maar te zien is als extra dansruimte die de stemming zeker niet drukt.

festrep-lost-in-a-moment2

Het Enthousiasme neemt toe wanneer één van de headliners en labelbaas Dixon, gekleed in wit overhemd, zijn entree maakt op het podium en zijn DJ-set begint. Voor mensen die van elektronische muziek houden hoort Dixon geen onbekende te zijn. Met zijn innovatieve en creatieve sets loopt deze man altijd ver op de meute uit. Dat in combinatie met zijn menselijke uitstraling, pure benadering tot muziek en lichtelijk hypnotiserende optredens maakt het begrijpelijk dat hij in 2013 door Resident Advisor is verkozen als nummer één DJ van de wereld.

Tijdens het optreden sprinten hier en daar wat klusjesmannen het podium op die het podium ombouwen a la Boiler Room stijl. Waar voorheen de kunsten die vertoond werden alleen van voor bewonderd kunnen worden, is er nu ook ruimte achter de DJ-booth wat alleen maar verder bijdraagt aan de al bestaande intieme sfeer. Vol bewondering luister ik naar de perfect opgebouwde set en de keuze voor platen. Geen saai moment en geen stilstaande mensen zover als het oog rijkt, in de twee uur durende traktatie die hij ons geeft. Het is ook moeilijk stilstaan als platen zoals, After Dark van &ME, Dixon's unreleasde edit van Todd Terje's Snooze 4 Love en Unfold van Ripperton door de speakers komen.

Vervolgens is het de beurt aan de Bulgaarse DJ en producer KiNK die bekent staat om zijn indrukwekkende live-acts waar hij zijn publiek regelmatig bij betrekt. Zo was het ook de beurt aan een Amsterdammer om met een druk op één van z'n launchpads deel uit te maken van het muzikale festijn, dit geeft naar mijn idee geen meerwaarde aan de act maar is wel een grappig idee. Het festivalterrein vult zich al snel met de hardere house en techno geluiden die we van KiNK gewent zijn en wat voor een aantal houseliefhebbers voelbaar een fijne afwisseling is. De vreugde van die houseliefhebbers kan ik helaas niet volledig delen en de verwachtingen die ik had heb ik naar beneden moeten aanpassen. Zo klinkt de set hier en daar wat chaotisch en rommelig, maar ik weet wat er nog komen gaat dus ben ik alles behalve getreurd.

festrep-lost-in-a-moment3 

Het gene wat nog komen gaat is de twee uur durende set van Âme en daarvoor liggen de verwachten bij mij en alle andere met mij, denk ik, hoog. Terwijl Frank Wiedemann de producerende helft van het duo aan de zijlijn staat, neemt Kristian Beyer plaats achter de draaitafels 'to work his magic'. Al snel blijkt dat mijn verwachtingen meer dan terecht waren en wordt onze muzikale kennis verrijkt met stevige en volwassen tracks als Bad Kingdom van Moderat, Barnt's remix van C.P.I.'s Proceso en één van de publieksfavorieten die niet kan ontbreken, Âme's remix van Dan Croll's From Nowhere. Een gevoel van samenhorigheid hangt in de lucht op het moment dat LIAM tot zijn einde komt. De hoge verwachtingen die ik van te voren had zijn waargemaakt naarmate de laatste klanken van de laatste track, Hot Chip - Flutes, door de speakers galmt en ik hoop maar één ding, dat dit een begin is van een mooie jaarlijkse traditie.


Foto's: Welmer Laan

Bekijk fotoalbum

Vond je het leuk? Laat het Joe weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Welmer Laan

Meer uit het blog

Pleinvrees Am Strand 2020: een fijne opwarmer voor volgend jaar

Report over Pleinvrees am Strand

Donderdag 17 september 2020

Een muzikale stranddag op het terras.

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event