Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Ruben van Vliet

Nieuws

Friese trots: Welcome to the Village is gemoedelijk, bruisend en innovatief

Door Evelien van der Kooi op vrijdag 27 juli 2018

Op mijn 18e verhuisde ik van mijn geboortestad Leeuwarden naar Utrecht. Ik vond de noordelijke provinciehoofdstad maar saai: er was niets te doen en alle plekken waar wel wat te doen was, waren ver weg. Maar tijdens mijn studententijd begon er iets te broeien in Leeuwarden, dat ik zelfs in Utrecht kon voelen. Festivals en culturele evenementen in alle soorten en maten schoten als paddenstoelen uit de grond. Het feit dat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is, lijkt de kers op de taart. Hoogst tijd dus om mijn oude hometown weer eens te bezoeken om te kijken of het nu echt zo’n festival-hotspot is geworden. De keuze voor Welcome to the Village is makkelijk gemaakt: mijn oude vrienden zeuren me al jaren de oren van het hoofd dat ik écht een keer met ze mee moet.

Welcome to the Village

Welcome to the Village is een muziekfestival met een brede programmering, dat dit jaar van 19 t/m 22 juli plaatsvond. O.a. De Likt, Wende, Kuenta i Tambu, The Subways en Mykki Blanco gaven acte de présence. Verder is er een randprogramming van theater, kunst en design. De rode draad in het programma? Een tikje anders en altijd verrassend. De organisatie noemt het evenement “het mooiste festivaldorp van Nederland” en deze dorpse sfeer is overal terug te vinden: van de stages die naar gehuchten vernoemd zijn, tot de vrijwilligersshirts met ‘burgemeester’ erop. Het festival wil bovendien meer zijn dan alleen zuipen en dansen: duurzaamheid en het creëren van maatschappelijke impact staan hoog op de agenda. Zo hebben mensen met een beperking en dementerende ouderen een cruciale rol in de creatieve aankleding van het terrein, worden via Innofest allerlei prototypes van innovaties die de wereld mooier maken getest en streeft het festival ernaar om in 2022 volledig circulair te zijn. Festivalgebied DORP staat volledig in het teken van duurzame innovatie.

Het festival vindt plaats op een recreatiegebied net buiten de stad. Met overal gras om op te zitten, een meertje om in te zwemmen en genoeg bomen die beschutting geven dé perfecte festivallocatie in deze hitte. Hoewel het De Groene Ster heet, is het nu eerder De Gele Ster: de natuur heeft duidelijk te lijden gehad onder de droogte. Als ik het terrein op fiets, rijd ik bijna over een gedehydrateerde kikkerfamilie heen. Maar de organisatie heeft dit gebrek aan groen gecompenseerd door overal planten en bloemen neer te zetten. Verder is het terrein tof aangekleed met gehaakte vlaggen, mooie dekens en allerlei creatieve chillplaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van gepimpte caravans. Overdag heeft het terrein wel iets van een camping. Mensen zijn aan het badmintonnen, ouders trekken bolderkarren met slapende kinderen voort en er wordt volop gepicknickt met meelwormpatat en krekelburgers. Maar naarmate de zon weggaat, verandert het festival steeds meer in een snoeihard feestje.

Welcome to the Villag2

Het is deze perfecte balans tussen gemoedelijk en bruisend die Welcome to the Village zo’n fijn festival maakt. Vier dagen dompel ik me onder en begin ik steeds beter te begrijpen wat de precieze betovering van Welcome to the Village is. Ik dwaal zonder vooropgezet plan rond en kom in de tenten terecht waarvan de muziek het best klonk toen ik voorbijliep. En ja, de programmering is gewoon steengoed. Vrijdagavond gaat de menigte compleet wild op De Likt. Jordy rapt en zingt zo hard dat de eerste rij getrakteerd wordt op een flinke dosis spuug. Mykki Blanco moet je maar googlen: het is onmogelijk om deze artiest te beschrijven. Maar met zijn hysterische, sexy optreden en catchy hooks in harde hiphopnumers, loopt iedereen, man, vrouw en alles daar tussenin, vrijdagavond met een vlinders in zijn buik de tent uit. ’s Nachts geven de performance van de WORM Performance Bar een show waarbij de preutse bezoekers even een paar keer moeten slikken.

Zaterdag is het heerlijk moshen op Troubled Horse en The Subways en grandioos billen schudden op Kuenta i Tambu. Beide dagen zijn er verder fijne instrumentale bandjes die je in de zomerstemming brengen, zoals Bruxas, Jungle By Night en L’Eclair, en heerlijk melancholische zangeressen die je hypnotiseren met hun electropop, zoals Lili Grace en IDA KUDO. Tussendoor pak ik nog wat kunst mee: zo ga ik met een mini-theatervoorstelling op safari over de festivalcamping en bewonder ik de honderden lampjes die ritmisch oplichten in het meertje.

WTTV3

Ik spreek vrienden, vage kennissen en onbekenden over wat zij vinden dat Welcome to the Village zo bijzonder maakt. Iedereen heeft al meerdere edities bijgewoond: ik ben de enige newbie, het gemiddelde ligt op 3 festivals en het record is 6 (alle edities!). Iedereen komt elk jaar weer terug. “Het is zooo laidback, echt een mini-vakantie.” “Elk jaar is één grote ontdekkingsreis qua muziek.” “Het heeft genoeg hippie-vibes, zonder dat het hipsterachtig wordt.”

Een schaduw op het feest wordt geworpen door gedoe over geluidsoverlast, waardoor het nachtprogramma telkens eerder stilgelegd wordt, of helemaal gecanceld wordt. Sinds het aantal festivals in Leeuwarden booming is, is er een speciale stichting in het leven geroepen van mensen die het niet eens zijn met de geluidsoverlast en het gebruik van De Groene Ster. Deze stichting spant elk jaar weer juridische procedures aan tegen de festivalorganisaties en gemeente. Het is een titanenstrijd: twee generaties die verschillende ideeën hebben over hoe Leeuwarden zou moeten zijn, met de gemeente in een spagaat ertussenin. Dit jaar is de gemeente streng en legt de Welcome to the Village-organisatie geluidsnormen op waar ze zich niet aan kunnen houden. Donderdagavond worden de microfoons van Sven Hammond al om half 12 uitgezet. Op zaterdagnacht sta ik middenin een geheel shirtloos publiek in de WORM Performance Bar te genieten van de show, als iedereen onverwacht de tent moet verlaten. “De gemeente Leeuwarden houdt van kinderfeestjes,” merkt een vriendin schamper op. Op de camping en in de rijen voor de wc’s klinkt alle dagen veel gemor over de strikte gemeente en de gebrekkige communicatie van de organisatie over de wijzigingen in het programma, maar uiteindelijk overheerst het samenhorigheidsgevoel.

WTTV4

Dus, concluderend, is Leeuwarden tijdens mijn afwezigheid opeens een festivalwalhalla geworden? Nou, om dat te kunnen zeggen is het wellicht nog iets te vroeg. Maar Welcome to the Village biedt de festivalbezoeker een unieke ervaring in het overvolle festivallandschap en is een lichtend voorbeeld van welke richting Leeuwarden op kan gaan. Maandag stap ik brak maar voldaan in Utrecht de trein uit. Het festival was reistijd naar Friesland dubbel en dwars waard. De volgende editie van Welcome to the Village vindt plaats van 18 t/m 21 juli 2019. Eentje om alvast in je agenda te zetten!

Foto's door: Ruben van Vliet

Vond je het leuk? Laat het Evelien weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

DGTL organiseert 's werelds grootste online festival

Nieuws

Dinsdag 7 april 2020

Meerdere virtuele stages, een waslijst aan topdj's, Q&A's rondom circulair festivallen en aanbiedingen van o.a. Kornuit en Absolut vormen een...

Oerol onderzoekt andere vorm voor festival

Nieuws

Vrijdag 3 april 2020

Het Terschellinger theaterfestival Oerol zal in 2020 niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid....

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.