Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Nieuws

Festivals kleuren Oranje

Door Dennis Brouwer op zaterdag 3 januari 2015

Foto: Maxime Seltenrijch - The Observer

Het Wereldkampioenschap voetbal… wat een geweldig toernooi. De Oranjegekte, emoties, blije mensen en slapeloze nachten zorgen ervoor dat het WK toch een zeer speciaal evenement blijft. Helemaal omdat Oranje het natuurlijk zo fantastisch doet. Eigenlijk lijkt dat hele WK wel een beetje op een festival: euforie die zich meester maakt van de mensen, saamhorigheidsgevoel en emoties die hoog op kunnen lopen. Daarnaast is de laatste wedstrijd meestal om 12 uur ’s avonds afgelopen, oftewel de gemiddelde eindtijd van een doorsnee festival.

hipsterOranjeHet is natuurlijk geweldig dat het Nederlands elftal zo fantastisch presteert, maar voor festivalorganisaties is het soms een probleem. Het hele land wilt natuurlijk alle wedstrijden van het team volgen, maar soms valt dat samen met een festival waar al ver van te voren een kaartje voor gekocht is. Onder andere de wedstrijden tegen Mexico en Costa Rica, van zondag 29 juni en zaterdag 5 juli vielen tegelijk met festivals als Defqon1, Awakenings Festival, Down the Rabbit Hole, Parkpop, Pitch, Have a Nice Day, Sensation etc. etc. Gelukkig waren de meeste festivals bereid grote schermen op het terrein te plaatsen, zodat iedereen kon meegenieten van het succes van Oranje. YellowTipi ging op onderzoek uit om te zien welke positieve kanten er zaten aan het voetbal kijken op festivals.

Wat telt zwaarder, je nationale team aanmoedigen of uit je dak gaan bij je favoriete artiest?

Na de winst tegen Chili (2-0) op maandag 23 juni werd het duidelijk dat het Nederlands Elftal op zondag 29 juni om 18.00 in de knock-out fase zal spelen tegen Mexico. Op zondag dus. Dat was even slikken voor vele Nederlanders die net een duur festivalticket voor deze dag gekocht hadden. Defqon1, Parkpop, Down the Rabbit Hole en Awakenings Festival stonden allemaal gepland op de dag dat Oranje speelt. Het leven bestaat uit keuzes maken, voetbal kijken of lekker feesten? Misschien wel allebei. Gelukkig dachten de festivalorganisaties er ook zo over. Het was op alle festivals mogelijk om de wedstrijd live te volgen. Defqon1 riep hun bezoekers via social media zelfs op om in het oranje te komen. Ook op Awakenings hoefde niemand zich zorgen te maken, zo liet de organisatie vooraf weten. Het plan van het grootste outdoor techno evenement ter wereld om 2 grote schermen op plekken te hangen waar geen muziek te horen was, pakte prima uit. De organisatie wilde namelijk geen veranderingen in de programmering zodat alle dj’s nog steeds ongestoord hun sets konden draaien. Waar kozen de bezoekers uiteindelijk voor? Voetbal kijken of toch dansen? Degenen die de voorkeur aan Oranje gaven hadden een grote opoffering gedaan. Afgaande dat de wedstrijd van 6 tot 8 zou duren, betekende dit voor hen het missen van artiesten als Pan-Pot, Joseph Capriati en Gesaffelstein. Het missen van DJ’s van dat kaliber zal voor de nodige huilbuien gezorgd hebben. Wat telt zwaarder, je nationale team aanmoedigen of uit je dak gaan bij je favoriete artiest? En wat als Nederland zou verliezen? Zou dit de doorgaans fijne vibe op Awakenings kunnen doen omslaan?

Een beetje regen houdt ons niet tegen

Aan het begin van de wedstrijd liep het nog niet storm bij het grote videoscherm aan de rand van de Jupiler stage. Het leek erop dat de meeste bezoekers van Awakenings toch de muziek de voorkeur gaven. De slechte eerste helft en de 1-0 achterstand vroeg in het tweede bedrijf hielpen daar natuurlijk ook niet aan mee. Toen er ook nog eens een kleine hoosbui voorbij raasde leek de belangstelling voor de Oranje leeuwen eventjes ver te zoeken. Maar, om in de woorden van de plaatselijke topcommentator te spreken, ‘een beetje regen houdt ons niet tegen!’. En dat bleek waar te zijn: rondom het kleine meertje, waar de wedstrijd aan de overkant te volgen was, verzamelde zich meer en meer publiek naarmate de wedstrijd vorderde. Lange tijd leek het erop dat het Nederlands elftal ten onder zou gaan. Overal waar je keek waren gespannen koppies te zien, zelfs de vele buitenlandse bezoekers hadden belangstelling voor de wedstrijd. ‘Godver, als ze verliezen ga ik echt naar huis.’, hoorde je de Nederlandse festivalgangers zeggen. Op de vraag of ze ook daadwerkelijk naar huis zouden gaan zullen we gelukkig nooit antwoord krijgen. De bedankjes gaan uit naar Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar, die de wedstrijd uiteindelijk toch in het voordeel van Nederland wisten te beslissen. Een oorverdovend gejuich was te horen bij de late gelijkmaker, mensen werden gek van geluk bij de door Robben versierde penalty en Awakenings ontplofte toen Klaas-Jan Huntelaar het team naar de kwartfinale schoot. Wat een geweldige beleving! Bezoekers die voor de gelegenheid een oranje-shirt hadden aangetrokken konden vol trots van de snoeiharde techno deuntjes van onder andere Carl Cox, Adam Beyer en Dave Clark gaan genieten. Oranje aanmoedigen op een festival, het is eigenlijk een perfect huwelijk. Bij winst dender je gewoon van het ene euforische gevoel in het andere, euforie in het kwadraat zullen we maar zeggen. Maar lieve beeldbuiskindertjes, houd er altijd rekening mee dat het ook een keer slecht af kan lopen. In ieder geval is er dan altijd reden om te feesten, in geval van winst om de overwinning te vieren en in het natuurlijk ZEER onwaarschijnlijke geval van verlies om het verdriet sneller te vergeten en gemakkelijker te verwerken. Hoe dan ook een win-win situatie! Maar of de troostfinale op festivals te zien zal zijn, ik betwijfel het...

Vond je het leuk? Laat het Dennis weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

DGTL organiseert 's werelds grootste online festival

Nieuws

Dinsdag 7 april 2020

Meerdere virtuele stages, een waslijst aan topdj's, Q&A's rondom circulair festivallen en aanbiedingen van o.a. Kornuit en Absolut vormen een...

Oerol onderzoekt andere vorm voor festival

Nieuws

Vrijdag 3 april 2020

Het Terschellinger theaterfestival Oerol zal in 2020 niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid....

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.