Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Janneke Nooij

Nieuws

Festivals kleuren groen

Door Rosa Lee Szarzynski op zondag 21 april 2019

Een festivalterrein dat bezaaid is met honderden lege bierblikjes en peuken lijkt binnenkort verleden tijd te zijn. Steeds vaker worden festivals duurzaam ingericht. Meer vegaburgers, zonne-energie en vooral minder, correctie: geen plastic zou de sleutel zijn tot een beter milieu. Daar willen we natuurlijk alles over weten, dus gingen we in gesprek met organisatoren en festivalbezoekers.

Begin januari besloot de Gemeente Amsterdam dat er op feesten en festivals geen plastic bekers meer zijn toegestaan. Ook komen er dit jaar speciale stroompunten op verschillende eventlocaties, zoals in het Ooster- en Westerpark, die ervoor moeten zorgen dat er minder gebruik wordt gemaakt van dieselgeneratoren. Als je kijkt naar de festivals zelf zie je, dat er door het hele land een groene beweging is ontstaan. Vorig jaar werd bij DGTL – dat het duurzaamste festival ter wereld wil zijn – al het afval omgezet in compost en komende zomer zijn er geen vuilnisbakken meer, in plaats daarvan zijn er speciale afvalverzamelpunten. Daarnaast eet je er voedsel dat anders zou zijn weggegooid. Maar er is meer… Down The Rabbit Hole en Lowlands gaan van biobased verpakkingen en voedselresten compost maken. Bij Milkshake eet je alleen nog vegetarisch eten, met biologisch afbreekbaar bestek. En om de plasticsoep tegen te gaan komen er meer hardcups. Het ziet er dus naar uit dat veel festivals hun steentje bij willen dragen aan een schoner milieu.

Festivalcoördinator Ruben Bosch werkt bij een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid: Welcome to The Village. Hij vindt het belangrijk dat de organisatie elk jaar nieuwe stappen onderneemt rondom duurzaamheid, zodat het festival in 2022 circulair is.
“Op dit moment is het een trend om producten te laten vervallen of vervangen. In plaats van met munten, betaal je dan contactloos. Plastic wordt ingeruild voor harde borden en cups. Dat proberen wij ook steeds meer door te voeren, daarnaast zijn we achter de schermen bezig om duurzamer te produceren door bijvoorbeeld geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Tegenwoordig kunnen aggregaten worden vervangen door duurzame accu’s, dat zorgt ervoor dat er minder CO2-uitstoot is. In hoeverre een organisatie duurzaam kan produceren is wel afhankelijk van de faciliteiten van de festivallocatie. Komende jaren willen we bezoekers nog meer bij dit proces betrekken. Tot nu toe zijn de reacties van bezoekers positief.”

Ook Robert Hoskam, organisator van Losjes Festival, zet zich graag in voor een milieuvriendelijk festival.
“Wij vinden het ontzettend belangrijk om ons bezig te houden met duurzaamheid. Zo maken wij, zoals vele andere festivalorganisaties gebruik van hardcups en dat werkt heel goed. Bij de afgelopen editie van Losjes Festival kon je je beker inruilen voor een duurzaam merchandise tasje. Achteraf hebben we van vele bezoekers te horen gekregen dat ze dit een tof initiatief vonden, dus dit is zeker iets wat we gaan doortrekken. Het is eigenlijk schandalig dat je als organisatie nog een keuze hebt in het soort cups. Bovendien is het heel vreemd dat gemeentes hier nog geen sturing aan geven. Ze zouden hier afspraken over moeten maken of organisaties kunnen belonen met een kleine subsidie. We hopen dat ze hier in de toekomst veel meer mee gaan doen.”

 losjesJaap Beyleveld

 

Hoe kijken festivalbezoekers tegen de duurzaamheidstrend aan?

Mariska Krijger (20)
“Afgelopen jaar liep ik stage bij The Living Village Festival in Dalfsen: het festival van de duurzaamheid. Op één gedeelte werd de stroom voorzien van zonnepanelen, die duurzame energie kon goed gebruikt worden voor de voorlichting in de workshoptenten en voor het maken van chai tea. Bezoekers en vrijwilligers konden hun eigen servies meenemen naar de foodtrucks. En het festivalterrein stond vol met ‘composttoileten’. Door bezoekers hiermee kennis te laten maken, voelen ze zich betrokken en inspireer je elkaar om de krachten te bundelen voor een groene en schone wereld. Voor alles is een vervanging of oplossing.”

Jelmer Smit (25)
“Ik ben geen linkse bomenknuffelaar, maar wel voorstander van rekening houden met onze planeet. Daarom werk ik niet alleen in de festivalscene, maar ook voor een stichting die zich inzet voor duurzaamheid. Als er op een festivalcamping rotzooi is, zeg ik soms: ‘Houd de plek netjes, in plaats van op je eigen vuilnisbelt te leven.’ Op Mysteryland 2013 kon ik punten sparen door plastic bekers en kartonnen bekerhouders in te leveren, in ruil daarvoor kreeg ik Coca Cola-merchandise, zoals een gepersonaliseerd T-shirt. Dat motiveerde mij en een hoop anderen enorm. Het is lastig om jongeren te motiveren voor duurzaamheid, terwijl zij juist de grootste groep festivalbezoekers zijn. Ik denk dat ze met leuke duurzaamheidsinitiatieven in aanraking moeten komen zoals THE PROJEQT of 10.000Hours!”

Femke Klaassens (25)
“Steeds meer festivals maken gebruik van hardcups, top! Zo is er minder plastic + schade aan de natuur en je hebt een leuk aandenken voor thuis. Mijn kast staat vol met bekers van Into The Woods, Pleinvrees en STRAF_WERK. Vaak check ik van tevoren of het festival aandacht aan duurzaamheid besteedt, maar ik laat mijn keuze er niet vanaf hangen. Misschien omdat ik er verder in het dagelijks leven al rekening mee houd. Ik vind het ook top dat er steeds meer vega(n) food verkrijgbaar is, zo is er in ieder geval de keuze om wel of geen vlees te eten. Veel mensen staan te weinig stil bij de duurzaamheidsprojecten op festivals, daar kan ik me druk over maken. Soms voel ik me een moderne hippie. Een betere wereld begint bij jezelf.”


Conclusie: zowel festivalbezoekers als organisatoren willen dat de festivals verduurzamen. Door de initiatieven die er inmiddels zijn: hardcups, afval omzetten in compost en aggregaten verruilen voor duurzame accu’s en muntjes uit de ban doen, komen we al dichterbij een duurzame festivalwereld. We zien de afgelopen jaren een stijgende lijn. Toch kan er meer worden ondernomen, vooral bij de festivals die wegens geldgebrek weinig stappen kunnen zetten. Dus bij deze: Beste overheid, geef organisatoren geld hiervoor. Festivalbezoekers schrikken niet van woorden als ‘duurzaamheid’, ze worden juist enthousiast door leuke initiatieven die zich hiervoor inzetten. Spread the sustainable world! En hopelijk kunnen we over vijf jaar alleen nog maar naar duurzame festivals.

Vond je het leuk? Laat het Rosa weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Oerol onderzoekt andere vorm voor festival

Nieuws

Vrijdag 3 april 2020

Het Terschellinger theaterfestival Oerol zal in 2020 niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid....

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.

Oost-Nederland krijgt er een LGBTQ-festival bij: Honey Honey

Nieuws

Zondag 1 maart 2020

Het oosten van ’t land kleurt roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Honey Honey ‘The Festival’ doet zijn...