Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Maxime Rokus

Art

Festivalkunstenaars

Door Reinder van Velze op zaterdag 18 juni 2016

In de stad kan je je kont niet keren of er zit alweer een poster van een festival in je gezichtsveld. De ene poster vaak nog mooier en creatiever dan de ander. Wij waren benieuwd naar de kunstenaars die deze posters ontwerpen. Bij deze stellen we je voor aan drie jonge talenten waar we de komende jaren nog veel plezier aan gaan beleven.

Janneke van Heel

22 jaar, www.jannekevanheel.nl

Van welke festivals kennen we jou?

Tijdens mijn studie aan de Willem de Kooning Academie was ik al geïnteresseerd in de festivalwereld. Zo heb ik bijvoorbeeld de installatie ‘Ben je boos, pluk een roos’ gemaakt op Green Vibrations Festival. Met de installatie spoorde ik festivalbezoekers aan om contact te leggen met mensen die ze niet kenden, dit deden ze door een bloemetje te geven. In het derde jaar van mijn studie ben ik stage gaan lopen als vormgeefster bij Mysteryland, waar ik o.a. merchandise, posters, tenten en polsbandjes heb ontworpen. Via deze stage heb ik ook t-shirts ontworpen voor de stichting 10000hours en de huisstijl ontworpen voor ADE Green. Mijn afstudeerproject was een onderzoek naar duurzaamheid op festivals, verwerkt in infographics, om aan te tonen wat er allemaal nodig is voor een dagje festivallen. Voor Mysteryland US heb ik een limited edition art-poster mogen ontwerpen en voor Mysteryland Nederland heb ik vorig jaar een designer toy gecustomized.

Wat is jouw kenmerkende stijl?

Mijn werk is vaak een tikje absurd, vrouwelijk en vol ronde en volle vormen. Je moet altijd twee keer kijken, om de kleine details te kunnen zien. Daarom werk ik zo graag met potlood en fineliner, daarmee kan je veel detail toevoegen aan je werk.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Van de wereld om me heen! Behalve dat ik collega illustratoren volg, haal ik mijn inspiratie uit reizen, musea, rommelmarkten, songteksten, platenhoezen en boeken, het liefst met mooie botanische tekeningen of anatomische studies.

Wat is je droom om ooit te doen voor een festival?

Ik wil ooit eens een podium of area ontwerpen, het liefst van hout, en met de hand geschilderd. Het lijkt me heel interessant om ook met groot, ruimtelijk ontwerp bezig te zijn.

Waar kunnen we jouw werk dit festivalseizoen vinden?

Ook dit seizoen werk ik als vormgeefster voor Mysteryland, daarnaast werk ik op Amsterdam Open Air aan twee leuke projecten mee. Ik schilder daar twee dagen live bij het podium van Africa’s Epic Sound. Bovendien ben ik gevraagd om daar voor de Star Sign Island Gallery een sterrenbeeld te verbeelden. Dat werk, samen met de kunstwerken van 11 andere kunstenaars, is daar tijdens het festival te bekijken.

Maxime Rokus

21 jaar, www.maximerokus.nl

Van welke festivals kennen we jou?

In 2013 ben ik via toeval – Nick Zoutendijk droeg op zijn stage voor Amsterdam Open Air een shirt dat ik ontworpen had - benaderd door Valhalla met de vraag of ik portrettekeningen wilde maken van alle dj’s op het festival. Het jaar daarop heb ik dit ook mogen doen en door het grote succes van Valhalla zelf is het balletje gaan rollen. In 2015 werd ik benaderd door Welcome to the Future, met de vraag of ik wilde helpen met de aankleding van stages. Hier mocht ik ook weer portrettekeningen maken van dj’s en deze werden op het festival zelf tentoongesteld. Dit jaar heb ik voor Gaasper- en Guilty Pleasure artwork mogen maken.

Wat is jouw kenmerkende stijl?

Mijn stijl kenmerkt zich doordat ik handgetekende illustraties samenvoeg met digitale beelden. Voor een opdracht teken ik illustraties en vervolgens digitaliseer ik dit voor het artwork.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie voornamelijk van Pinterest en Behance, vooral als ik specifiek opzoek ben naar bepaalde vormen, kleuren en beelden. Mijn eigen leven en omgeving zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Ik vind het heerlijk om te wandelen door de straten van Amsterdam en mij te laten verrassen door wat ik tegenkom.

Wat is je droom om ooit te doen voor een festival?

Dat ik mijn eigen werk mag tentoonstellen op Amsterdam Open Air is voor mij al een droom die is uitgekomen. Verder lijkt het mij heel gaaf om voor Dekmantel of DGTL illustraties ter promotie of plattegronden en wegwijsborden voor op het festival zelf te maken. Het is wel een droom om een make-over te doen van het logo van Dekmantel, DGTL of Lowlands!

Waar kunnen we jouw werk dit festivalseizoen vinden?

Dit seizoen kom je mijn werk tegen in abri’s met posters van Gaasper –en Guilty Pleasure. Ook heb ik een ontzettend leuke opdracht gekregen van Open Air. Samen met 11 andere kunstenaars mag ik mijn werk op 4 en 5 juni tentoonstellen op het festival. Dit kunstwerk wordt gemaakt op een A2 doek en het heeft te maken met sterrenbeelden. Ik geloof dat het eindresultaat van dit project ontzettend gaaf gaat worden, dus kom gezellig een kijkje nemen!

Nick Zoutendijk

23 jaar, www.nickzoutendijk.nl

Van welke festivals kennen we jou?

In 2013 ben ik gestart met een stage van een half jaar bij Amsterdam Open Air. Tijdens deze periode maakte ik deel uit van het team dat de grafische en online content verzorgde. Na de eerste AOA stage heb ik nog een half jaar lang een werkstage bij Valhalla Festival gedaan. In de zomer van 2014 ben ik als grafisch vormgever gestart bij Loveland, waar ik deel uitmaakte van het marketing team. Hier heb ik ontzettend veel kunnen leren en meegewerkt aan diverse festivals als Loveland Festival, Loveland ADE, Dynamic Festival en 909. Sinds begin dit jaar werk ik als freelance grafisch vormgever mee aan diverse nieuwe, uitdagende projecten.

Wat is jouw kenmerkende stijl?

Ik heb eigenlijk 2 stijlen die mij het beste passen. Ik werk graag symmetrisch en strak, zo zorg ik dat typografie en beeld in evenwicht zijn (bijv. Loveland Barcelona). Anderzijds werk ik graag met een vintage look met warme kleuren, het mag dan allemaal wat losser ogen (bijv. Hotel Quartet). Also, less is more.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik kijk dagelijks op sites als Dribble, Behance en Pinterest om te zien waar andere designers mee bezig zijn. Wat ook goed werkt is om kritisch te kijken naar alles wat je dagelijks tegen komt, bijv. als je op straat langs een abri fietst; wat voor beeld gebruiken ze, wat voor typografie, hoe zou ik dit zelf beter kunnen doen?

Wat is je droom om ooit te doen voor een festival?

Dat ik de laatste jaren aan grote projecten als Amsterdam Open Air, Valhalla en Loveland Festival mee heb mogen werken is al een droom op zich. In de toekomst zie ik mijzelf een bureau starten vol talent, waar ieder het beste in elkaar naar boven haalt. Een andere droom is om te kunnen reizen en tegelijkertijd aan projecten te kunnen werken.

Waar kunnen we jouw werk dit festivalseizoen vinden?

Na 3 jaar zomerfestivals ga ik deze zomer juist meer werken aan nieuwe projecten. Zo ga ik in samenwerking met het marketingteam van Desperados en Jillz de grafische uitingen op festivals verzorgen.

Vond je het leuk? Laat het Reinder weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

MadNes: Het festival dat het anders durft te doen

Report over MadNes Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Clinics, surfen, skateboarden, muziek en nog veel meer op een Waddeneiland. MadNes doet alles net even anders.

3x waarom life better was By the Creek

Report over By the Creek Festival

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Kwam het festival de belofte na, en zo ja, hoe?

Drukbezocht Down the Rabbit Hole doet weer gewoon waar het goed in is

Report over Down The Rabbit Hole

Inclusief fotoalbum

Woensdag 10 juli 2019

Down The Rabbit Hole 2019 bestond uit veel bezoekers en te weinig weinig uren, wat een combinatie is die we...

Festivalbot: een splinternieuw festivalorakel

Nieuws

Maandag 8 juli 2019

Wij spraken met het team achter deze innovatieve festivaltool.

SWF verhuist, vernieuwt en verrast

Nieuws

Vrijdag 5 juli 2019

Met de toenemende concurrentie is het belangrijk om jezelf te vernieuwen, zo zal STRAF_WERK ook gedacht hebben, toen ze hun...

Tips uit de tipi: juli-festivals die een bezoekje waard zijn

Nieuws

Dinsdag 2 juli 2019

Weet jij al waar je deze maand naartoe gaat?

Op deze festivals lopen de meeste Instagrammers rond

Nieuws

Maandag 1 juli 2019

Op Down the Rabbit Hole wordt naar ratio het meest op Instagram gedeeld. Op het Zwarte Cross festival het minst.

Compact Nomads brengt tribe dichter bij elkaar

Report over Nomads Festival

Maandag 1 juli 2019

Nomads levert in op ruimte, maar wint terrein aan gezelligheid.