Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Nieuws

Festival food: van vies naar verantwoord

Door Nadine Lenten op zaterdag 3 januari 2015

Foto: Sophie Hemels a.k.a. Francis Morris Morrison

Eten tijdens festivals; de één kauwt met moeite een patatje met heel veel mayo weg, de ander geniet uitgebreid van zijn biologisch verantwoorde couscous salade. Nog niet zo lang geleden konden we alleen kiezen tussen verschillende soorten snackbar eten, nu is het aanbod een stuk diverser. Bovendien is bijna alles “homemade”, puur en verantwoord. Het aanbod is soms zo divers dat het vaak lastig is om te kiezen. Om je een beetje te helpen bij deze ontzettend belangrijke keuze, lichten we hieronder een aantal partijen toe die op verschillende festivals jouw honger kunnen stillen. Wat kun je waar krijgen, hoe smaakt het, hoe lang is de gemiddelde wachttijd en natuurlijk; wat kost het?

Voor de kipliefhebber: Pollos

Josh en Florian kwamen uit onvrede met de plof kip op het idee een foodstand te beginnen. Beide kipliefhebbers hebben geen achtergrond in de horeca, maar wél een passie voor lekker eten. Met hun “BBQ bakfiets” trekken ze rond om de wereld te bevrijden van plofkippetjes! festart-festival-food-pollos   Waar parkeren ze hun bakfiets? Onder andere op Straf_Werk, Buitenspelen, Henk en Mysteryland en verschillende eetfestivals. Wat serveren ze? Een grote Turkse bol, rijkelijk belegd met huisgemaakte guacamole, (gemarineerde) groente en gegrilde Biologische kippendijen, welke een nachtje hebben doorgebracht in een marinade van een ietwat zoete ketjap. Hoe smaakt het? Heerlijk! Dat de kip een nachtje gemarineerd is proef je er zeker van af, de kippendij is heerlijk mals. De portie is van goed formaat en volstaat als volledige maaltijd. Moet ik lang wachten? Het broodje kan in 5 minuten worden bereid, maar dan moet de kip wel klaar zijn. Als je pech hebt sta je iets langer te watertanden. Hoeveel kost het? Tussen 6,5 en 7 euro

Ouderwetse aardappel gek? Kies voor Taters & Toppings

Barry en Arthur besloten dat het tijd was om de aardappel op een andere manier te serveren dan klein gesneden en gefrituurd. Dit resulteerde in een prachtige foodstand, een omgebouwde Citroen CY, en een breed assortiment aan gepofte aardappelen en toppings. festart-food-festivals-taters-toppings   Waar vind ik die mooie bus? Onder andere op Wooferland, Magneet festival, Enjoy festival en verschillende eetfestivals. Wat serveren ze? Voor de topping van de gepofte aardappel kun je kiezen uit verschillende lekkernijen zoals: Indonesische rendang met atjar, spareribs, sate of roasted pork belly met hoi sin saus. En, beter dan patat? Nou en of. De meest verkochte aardappel (met kaas, creme fraiche, spekjes en bieslook) smaakt goed. Wel is ‘ie voor iemand met veel honger misschien niet vullend genoeg. Wachttijd? 3 tot 5 minuten. Hoeveel kost het? Tussen de 6 en 8 euro (afhankelijk van de topping).

Voor vega’s met veel honger: Vleesch noch Visch

Vleesch noch Visch is ontstaan uit de frustratie van het gebrek aan goed “street food” in Nederland. Al wordt het ze door de Amsterdamse truttigheid (de wachttijd voor een vergunning kan op sommige plekken oplopen tot zo’n 30 jaar) lastig gemaakt daadwerkelijk op straat eten te verkopen. Op festivals zijn ze, inmiddels met 8 man sterk en soms op twee plekken tegelijk, een groot succes. festart-food-festival-vleesch-noch-visch   Waar kan ik ze vinden? Onder andere op Festival de Beschaving, Halte Hembrug, Extrema Outdoor, Buiten Westen, Milkshake, Live On Stage, Solar, Landjuweel, Mysteryland en Itchy Feet Festival. Het hoofdgerecht? Griekse pita met vegetarische gyros, zelfgemaakte tzatziki, (op aanvraag ook vegan tzatziki), tomaten, rucola, rode ui & oregano. Vleesch noch visch noch smaak? Zeker niet. Ik ben geen vegetariër dus was vooraf wat skeptisch, maar man, wat lekker! Ik noemde het een “never ending” broodje. Goed voor de grote eter. Minpuntje aan dit gerecht is dat je er wegens de rode ui en tzatziki ontzettend van uit je giegel gaat ruiken. Verloren danstijd? 5 tot 10 minuten (en nog eens 15 minuten voor het opsmikkelen van dit gerecht). Investering in een hele volle maag? Tussen de 6 en 8 euro.

Street food

hipsterStreetFoodNatuurlijk zijn er naast deze 3 mobiele eetgelegenheden nog ontzettend veel andere goede foodstands te vinden. Helaas houden sommige grotere festivals hun catering nog wel “gesloten” en kun je hier alleen de standaard loempia’s, patat en kebab krijgen. Bij de meeste festivals kun je inmiddels gelukkig voor een verantwoorder, duurzamer en vooral lekkerder alternatief kiezen. Dit maakt de gehele festivalervaring een stuk aangenamer. Een festival is een leuk dagje uit, daar hoort ook lekker eten bij. Je staat wellicht iets langer in de rij en je portemonnee voelt achteraf misschien iets lichter aan, maar de voldoening na eten van gerechten zoals de bovenstaande is een stuk groter en het (wachten) helemaal waard. Zou je niet alleen op festivals maar ook gewoon op straat liever wat meer keuze willen hebben dan slechts de ene of de andere hotdogtent? Teken dan vooral deze petitie: geef-streetfood-een-kans. Of het daadwerkelijk iets uit gaat halen is onbekend, maar wij hopen het ten zeerste!

Vond je het leuk? Laat het Nadine weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Bonobo, Yellow Claw en Oscar and the Wolf onder laatste grote namen voor Sziget 2018

Nieuws

Vrijdag 25 mei 2018

De line-up is nu zo goed als compleet.

Het geheim van de Zon

Report over De Zon

Donderdag 24 mei 2018

Geen festival zo vreemd, uniek en smerig lekker als de Zon. Wat is het geheim?

Wildeburg maakt de gehele line-up bekend

Nieuws

Donderdag 24 mei 2018

Grofweg zo'n 140 namen pronken op 't affiche.

"We willen ooit stagediven in pak."

Nieuws

Woensdag 23 mei 2018

Hoe kicken is het om talenten te volgen die op het punt van doorbreken staan? Lees hier het resultaat.

De onbereikbare climax van de opwarm-dj

Nieuws

Dinsdag 22 mei 2018

Hard to get vind ik juist lekker

“XTC is de nieuwe cannabis geworden”

Nieuws

Donderdag 17 mei 2018

Wetenschapper en raver Ton Nabben vertelt over zijn jarenlange onderzoek over drugsgebruik in het uitgaans- en festivalleven

Onze route door de timetable van Toffler Festival

Nieuws

Dinsdag 15 mei 2018

Zeg maar dag tegen je keuzestress

The Crave Festival: de hele dag trippen achter de duinen

Nieuws

Maandag 14 mei 2018

Obscure electro en Haagse gezelligheid blijken de perfecte match te zijn