Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten.

Nieuws

Festival food: van vies naar verantwoord

Door Nadine Lenten op zaterdag 3 januari 2015

Foto: Sophie Hemels a.k.a. Francis Morris Morrison

Eten tijdens festivals; de één kauwt met moeite een patatje met heel veel mayo weg, de ander geniet uitgebreid van zijn biologisch verantwoorde couscous salade. Nog niet zo lang geleden konden we alleen kiezen tussen verschillende soorten snackbar eten, nu is het aanbod een stuk diverser. Bovendien is bijna alles “homemade”, puur en verantwoord. Het aanbod is soms zo divers dat het vaak lastig is om te kiezen. Om je een beetje te helpen bij deze ontzettend belangrijke keuze, lichten we hieronder een aantal partijen toe die op verschillende festivals jouw honger kunnen stillen. Wat kun je waar krijgen, hoe smaakt het, hoe lang is de gemiddelde wachttijd en natuurlijk; wat kost het?

Voor de kipliefhebber: Pollos

Josh en Florian kwamen uit onvrede met de plof kip op het idee een foodstand te beginnen. Beide kipliefhebbers hebben geen achtergrond in de horeca, maar wél een passie voor lekker eten. Met hun “BBQ bakfiets” trekken ze rond om de wereld te bevrijden van plofkippetjes! festart-festival-food-pollos   Waar parkeren ze hun bakfiets? Onder andere op Straf_Werk, Buitenspelen, Henk en Mysteryland en verschillende eetfestivals. Wat serveren ze? Een grote Turkse bol, rijkelijk belegd met huisgemaakte guacamole, (gemarineerde) groente en gegrilde Biologische kippendijen, welke een nachtje hebben doorgebracht in een marinade van een ietwat zoete ketjap. Hoe smaakt het? Heerlijk! Dat de kip een nachtje gemarineerd is proef je er zeker van af, de kippendij is heerlijk mals. De portie is van goed formaat en volstaat als volledige maaltijd. Moet ik lang wachten? Het broodje kan in 5 minuten worden bereid, maar dan moet de kip wel klaar zijn. Als je pech hebt sta je iets langer te watertanden. Hoeveel kost het? Tussen 6,5 en 7 euro

Ouderwetse aardappel gek? Kies voor Taters & Toppings

Barry en Arthur besloten dat het tijd was om de aardappel op een andere manier te serveren dan klein gesneden en gefrituurd. Dit resulteerde in een prachtige foodstand, een omgebouwde Citroen CY, en een breed assortiment aan gepofte aardappelen en toppings. festart-food-festivals-taters-toppings   Waar vind ik die mooie bus? Onder andere op Wooferland, Magneet festival, Enjoy festival en verschillende eetfestivals. Wat serveren ze? Voor de topping van de gepofte aardappel kun je kiezen uit verschillende lekkernijen zoals: Indonesische rendang met atjar, spareribs, sate of roasted pork belly met hoi sin saus. En, beter dan patat? Nou en of. De meest verkochte aardappel (met kaas, creme fraiche, spekjes en bieslook) smaakt goed. Wel is ‘ie voor iemand met veel honger misschien niet vullend genoeg. Wachttijd? 3 tot 5 minuten. Hoeveel kost het? Tussen de 6 en 8 euro (afhankelijk van de topping).

Voor vega’s met veel honger: Vleesch noch Visch

Vleesch noch Visch is ontstaan uit de frustratie van het gebrek aan goed “street food” in Nederland. Al wordt het ze door de Amsterdamse truttigheid (de wachttijd voor een vergunning kan op sommige plekken oplopen tot zo’n 30 jaar) lastig gemaakt daadwerkelijk op straat eten te verkopen. Op festivals zijn ze, inmiddels met 8 man sterk en soms op twee plekken tegelijk, een groot succes. festart-food-festival-vleesch-noch-visch   Waar kan ik ze vinden? Onder andere op Festival de Beschaving, Halte Hembrug, Extrema Outdoor, Buiten Westen, Milkshake, Live On Stage, Solar, Landjuweel, Mysteryland en Itchy Feet Festival. Het hoofdgerecht? Griekse pita met vegetarische gyros, zelfgemaakte tzatziki, (op aanvraag ook vegan tzatziki), tomaten, rucola, rode ui & oregano. Vleesch noch visch noch smaak? Zeker niet. Ik ben geen vegetariër dus was vooraf wat skeptisch, maar man, wat lekker! Ik noemde het een “never ending” broodje. Goed voor de grote eter. Minpuntje aan dit gerecht is dat je er wegens de rode ui en tzatziki ontzettend van uit je giegel gaat ruiken. Verloren danstijd? 5 tot 10 minuten (en nog eens 15 minuten voor het opsmikkelen van dit gerecht). Investering in een hele volle maag? Tussen de 6 en 8 euro.

Street food

hipsterStreetFoodNatuurlijk zijn er naast deze 3 mobiele eetgelegenheden nog ontzettend veel andere goede foodstands te vinden. Helaas houden sommige grotere festivals hun catering nog wel “gesloten” en kun je hier alleen de standaard loempia’s, patat en kebab krijgen. Bij de meeste festivals kun je inmiddels gelukkig voor een verantwoorder, duurzamer en vooral lekkerder alternatief kiezen. Dit maakt de gehele festivalervaring een stuk aangenamer. Een festival is een leuk dagje uit, daar hoort ook lekker eten bij. Je staat wellicht iets langer in de rij en je portemonnee voelt achteraf misschien iets lichter aan, maar de voldoening na eten van gerechten zoals de bovenstaande is een stuk groter en het (wachten) helemaal waard. Zou je niet alleen op festivals maar ook gewoon op straat liever wat meer keuze willen hebben dan slechts de ene of de andere hotdogtent? Teken dan vooral deze petitie: geef-streetfood-een-kans. Of het daadwerkelijk iets uit gaat halen is onbekend, maar wij hopen het ten zeerste!

Vond je het leuk? Laat het Nadine weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Edit Festival stopt ermee

Nieuws

Donderdag 23 maart 2017

Het Haarlemse festival kan na 5 edities dit jaar geen doorgang vinden.

De Zonnewijzer: 6 zinderende tips voor mensen die misschien wel seks willen

Nieuws

Donderdag 23 maart 2017

Veel nieuws onder De Zon: het randprogramma van dichtbij!

P!nk zal eerste dag Sziget headlinen

Nieuws

Dinsdag 21 maart 2017

Het Hongaarse festival Sziget heft zojuist P!nk aan hun line-up toegevoegd. Zij zal de eerste headliner zijn die dit 7-daagse...

Zwarte Cross en het Rijksmuseum gaan bijzondere samenwerking aan

Nieuws

Maandag 20 maart 2017

Als je nog nooit een verjaardag op je bucketlist hebt gezet, is dit er alvast eentje. Met als thema ‘Dutch...

De zonnige kant van weekenders: Wat kun je overdag zoal doen in RADION?

Woensdag 15 maart 2017

Maikel ging voor Yellowtipi op onderzoek uit wat er zoal te doen was bij vierentwintiguurcultuur in RADION het afgelopen weekend

Toeristen maken tot ongenoegen van de buren een club van hun Airbnb verblijf

Nieuws

Vrijdag 10 maart 2017

Inclusief soundsystem, een uitsmijter en kaartverkoop aan de deur.

komm schon Alter, das Festival een nieuwe speler in festival-land

Nieuws

Vrijdag 10 maart 2017

Nur für 24-Jährigen und älter

Technische problemen bij de kaartverkoop, een veelvoorkomend probleem?

Nieuws

Donderdag 9 maart 2017

Het is ons allemaal wel eens overkomen, foutmeldingen tijdens een overdrukke start van de kaartverkoop. Wij gingen op onderzoek uit...