Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Jasmijn de Lange

Report over

Enter the Wave: Surfen op de golven, surfen op de beats

Door NinaRosa Juffermans op woensdag 4 september 2019

Een festival waarbij je opeens een sigaretje staat te roken met de oprichter, die enthousiast vertelt over zijn toekomstdromen met het bedrijf. Waar je bier koopt voor €1,67 en waar je op 1 meter afstand van de leadzanger kunt dansen. Het kon en gebeurde allemaal op Enter the Wave, een intiem surffestival in Spanje waarbij surfen en feesten altijd in balans is. Want hoe oprecht we ook hebben genoten van de grote festivals als Sziget en Dour Festival, zo’n klein en intiem festival heeft ook zeker z’n charme.

EnterTheWave

Geen 500.000 bezoekers (Sziget). Geen 50.000 bezoekers (Lowlands). Ook geen 5.000 of 500 bezoekers. Enter the Wave is een surffestival dat de hele zomer duurt en elke week zo’n 200 bezoekers telt; je kan dus een weekje gaan, maar ook twee, of drie, of alle acht. Op de groene bergen van Asturias, Spanje ben je overdag een pro surfer in spé en in de nacht een salsadanser(es), glitter-Indiaan, konijnendanser of granny (tranquillo The Lion King kijken in je tipitentje). Zie het voor je als een soort surfkamp en muziekfestival in één, waarbij de goede vibes en lekkere drankjes overlappen. Veel surf, meer luxe, lekkere restaurantjes en akoestische optredens zijn de key voor een ontspannen surftrip. Overigens is er ook een Franse versie tussen de naaldbomen in Biscarrosse.

Groepjes vrienden die nog nooit eerder hadden gesurft; groepjes meiden die hierheen zijn gekomen om voornamelijk boekjes te lezen op de zitzakken en een volleybaltoernooi te winnen; avontuurlijke eenzelvigen die als veelzelvigen terugkeerden. Na de eerste avond was het al niet meer duidelijk te zien wie bij welk groepje hoorde. Iedereen hoorde bij elkaar. De jongens mengden met de meisjes, meisjes met de meisjes, meisjes met de jongens en jongens met de jongens. Ken je die handgeschilderde tekstjes op houten bordjes in Aziatische hostels, “come as friends, leave as family”? Echt gebeurd.

EnterTheWave2

Eigenlijk was het overal een feestje. Op de eerste avond begon het al met de Duitse reggaeband Guacayo waarbij er eerst een uitdagende wandeling naar de Kiwi-loods (vernoemd naar de omliggende kiwibomen) afgelegd werd. Vrijwel elke avond werden de nachten gevuld met duistere techno, vunzige R&B, heerlijke meezingers of discohitjes. De avonden werden afgesloten met verse panini’s en glaasjes water met munt uit eigen tuin. De line-up bestond verder uit Café Latte (in de volksmond ook wel “De Cappuccino-band”), funk door Banana Savannah, sfeervolle soul door Emy en rock-covers door Jorn, Coen & Friends. De deelnemers van andere weken werden verwend met de warme indie-tunes van Chef’ Special (we love you Joshua, kom volgend jaar alsjeblieft nog eens) en David Benjamin. Kortom: muziekjes voor elk persoon, elke sfeer en elke situatie.

Maar die variatie en dat groepsgevoel bleven niet in de Kiwi-loods. Die werden als golfjes meegenomen de camping op. Tijdens de buffetdiners zat iedereen bij iedereen en deed eenieder wat zijn/haar hartje begeerde – of dat nu een Cosmopolitan lezen, het andere geslacht hosselen of een biertje drinken was. Ook zonder georganiseerde activiteiten was er van alles te doen. We genoten intens van de douchesessies waarbij we uitzicht hadden over het bos en de kiwiplantage, maar waren ook dolgelukkig met de chillsessies in het restaurant. Een hottub en masseuse stonden ook tot onze beschikking, net als een jeux de boule veld en strand.

EnterTheWave3

Echter werd alles nog een tikkie onvergetelijker wanneer er een georganiseerd activiteit plaatsvond. Onze persoonlijke favoriet was de open mic night, waarbij er verborgen talentjes naar voren kwamen en het echt voelde alsof je op een (niet-awkward) familieborrel was. De favoriet van het publiek bleek DierenTinder. Elke deelnemer kreeg een dier op zijn of haar arm geschreven en moest een ander persoon vinden met dit dier. Lukte dit, dan ontving het koppel een shotje. Indien het koppel overging tot een intense tongzoen, werd dit gebaar beloond met nóg een shotje. Daar hield de pret niet op, want vervolgens kreeg je de optie om een nieuw dier op je arm gekrabbeld te krijgen. Eén deelnemer maakte dankbaar gebruik van de situatie en matchte in totaal met tien “dieren” en de wc-pot. Op de een na laatste dag werden we verwend met een spa-dag inclusief wierrooktherapie en gezichtsmaskertje. What’s more? Dagelijkse yogalessen, surflessen, een kroegentocht, surfwedstrijd, volleybaltoernooi, salsales en een festivaldag in indianenthema met 8 verschillende DJ’s. Voor die Lion King film hebben we geen tijd gehad – gelukkig werd die gedraaid tijdens de open air cinema.

EnterTheWave5

Is het een surfkamp, is het een festival, nee dat is het niet, het is Enter the Wave waar je ons volgend jaar zeker terugziet. Een veel te sexy dansje, dat geven wij altijd een kansje. Voor slechte vibes zijn we blind, voor een echte surfer/festivalganger is er maar een ding wat telt: dat iedereen het gewoon fucking leuk met elkaar vindt.

Foto's door: Jasmijn de Lange

 

Meer info: Enter The Wave Festival

Vond je het leuk? Laat het NinaRosa weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Eerste namen Pinkpop bekend

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Het festival bevestigt headliner Red Hot Chili Peppers. Ook Keane, Zara Larsson, Disturbed en Deftones komen volgend jaar naar Landgraaf.

Ook Post Malone bevestigd voor Pinkpop

Nieuws

Woensdag 13 november 2019

Niet lang nadat de organisatie Red Hot Chili Peppers, Deftones, Keane, Zara Larsson en Disturbed aankondigde, komt nu het nieuws...

ID&T neemt belang in Vunzige Deuntjes

Nieuws

Dinsdag 12 november 2019

De danceorganisatie koopt 60% van Vunzige Deuntjes, waarmee ze o.a. op Mysteryland al jaren mee samenwerken.

NU.nl organiseert eerste landelijke online debat over drugs

Nieuws

Vrijdag 8 november 2019

Moet harddrugs gelegaliseerd worden? En hoe schuldig ben je als recreatief gebruiker aan drugscriminaliteit? Die vragen en meer zullen tijdens...

Interview met Mauro van mahabe137: "We hebben veel aan Kultlab te danken"

Nieuws

Dinsdag 5 november 2019

Floris interviewde Mauro (23) van mahabe137 over hun naam, doorbraak en hun banden met Pablo Discobar en Kultlab.

Dit zijn onze festivaltips voor november

Nieuws

Maandag 28 oktober 2019

Want ook in de herfst en winter valt er genoeg te festivallen.

Enter the Snow is het splinternieuwe wintersportfestival in Avoriaz

Nieuws

Zaterdag 26 oktober 2019

In het zonnetje van de piste afglijden, gecombineerd met de beste livemuziek, iglo raves en een kneitergezellig verblijf met likeminded...

Gratis kerstfestival op de Westergas: De Amsterdamsche Kerstmarkt

Nieuws

Donderdag 24 oktober 2019

Een gratis toegankelijk stadsfestival met winterse gezelligheid, (live) muziek, eten en drinken, markt, kinderactiviteiten, een gevarieerd cultureel programma en iedere...