Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Evy van Nispen

Report over Enter the Snow

Enter the Snow laat potentie wintersportfestivals zien

Door Timo Kragting op zondag 23 februari 2020

Als je al jarenlang een succesvol surf festival organiseert, dan is de stap naar een ski/snowboard festival snel gemaakt. Dat zou je denken, en dat is waarschijnlijk ook wat de organisatie dacht. Dit jaar debuteerde Enter the Snow, het koude broertje van Enter the Wave. Pakweg 35 feesten op 8 locaties, 60 acts, een fakkeltocht, skislalom, Vjeze met champagne en Wiwa in een poncho. Het waren de ingrediënten van een spekglad festival dat de potentie van wintersportfestivals liet zien.

YellowTipi x Enter the Snow 2020 from YellowTipi on Vimeo

Spekglad was het zeker. Al op dag 1 gleed ik onderuit. Dr. Martens zijn niet helemaal gemaakt voor de sneeuw. Avoriaz in Frankrijk, de thuishaven van het festival, is een autovrij dorp. Dat betekent dat je op je snowboard van supermarkt naar apres ski glijdt en van apres ski zo weer je bed in rolt. Voor wie het glijden niet is weggelegd, rijdt er voor langere afstanden paard-en-wagen heen en weer. Alsof je terug in de tijd glijdt.

ETS1Avoriaz // Foto door: Evy van Nispen

Qua locatie, plannen en programmering zat het wel goed. Qua overige factoren was het aan het begin van de week even zwaar weer. Letterlijk, omdat het de eerste twee dagen regende. De nachtmerrie van elke wintersporter. Maar ook figuurlijk, omdat duidelijk te merken was dat het voor de organisatie ook de eerste keer was. Het vervoeren van de tassen en koffers naar het hotel en het inchecken duurde uren. Zonde, want het eerste apres ski feestje was al in volle gang. Bovendien zat de crew er ook wel even doorheen, na honderden tassen met 1 lift (ja, 1 lift) van de begane grond naar de 13e verdieping te hebben gesleept. Gezellig was het wel, het hele festival in 1 hotel, een soort winter-Bungalup in hotelvorm. Praktisch was het op dag 1 alleen even niet.

ETS2Apres ski // Foto: Evy van Nispen

Alles leek snel goed te komen, toen het stopte met regenen, kouder werd, er verse sneeuw viel en er een geweldig programma te wachten stond. Midden op de piste was een heel festivalpodium uit de grond gestampt. Lampen, rookmachines, vuur, dik geluid, vuurwerk, aan alles was gedacht. Er was zelfs een app ontwikkeld waar je munten mee kon kopen, aangezien er midden op de piste geen pinverbinding kon worden gerealiseerd. Helemaal flex, knap staaltje logistiek en organisatie. De eerste avond ging het ook goed los. Alles stond in de startblokken voor een geweldig concert van de Jeugd van Tegenwoordig later in de week. Maar het noodlot sloeg toe. Windkracht 9 waaide ’s nachts de stage om en de brandweer zag het de dag erna niet zo meer zitten om het concert nog doorgang te laten vinden.

ETS3Band with Benefits op de toen nog niet omgewaaide stage // Foto: Evy van Nispen

Toch werd dat het moment, dat de organisatie van Enter the Snow het meest typeerde. Met man en macht, duizenden telefoontjes en ongetwijfeld een hoop stress werd het concert van De Jeugd van Tegenwoordig een dag verplaatst, naar een locatie nog geen 100 meter van de weggewaaide stage: La Folie Douce. Die flexibiliteit die ervoor zorgde dat in alle startchaos, toch altijd overzicht en oplossingen gezien werden, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het festival ondanks alles een groot succes werd.

ETS5Bijna de hele week zon // Foto: Evy van Nispen

Goed. Dag 3. We kunnen eindelijk écht beginnen. Stel je eens voor, je wordt wakker in de prachtige omgeving van de Franse Alpen. Je doet je gordijnen open en de zonnestralen (yes, de rest van de week scheen de zon) prikken in je gezicht. Je schuifelt langs de bakker voor wat baquets en croissants, wanneer je de buurvrouw tegenkomt. Ze kijkt wat glazig uit haar ogen:
‘Mogah’
‘Mogah buurvrouw’
‘Was lachen he gisterenavond?’
‘Zo! Was pas 4 uur thuis en heb getongd met de DJ’
‘Haha, goed bezig buuf’
‘Ah fuck it, nu wil ik boarden in de zon’
‘Zo is dat. Tot vanavond?'
‘Tot vanavond!’

ETS4Indoor stage in het volledig omgebouwde Tourist Center // Foto: Evy van Nispen

Na het ontbijt hijs je je in een skipakkie en glij je vanaf het hotel zo de piste op. Na een dagelijkse dosis bochtjesdraaierij, een pizza op de piste, een ietwat ongemakkelijke stoeltjesliftsessie met wat onverstaanbare Fransen en een mislukte 360, ben je weer terug in het dorp. Het is 15:00, je kan nog even verder boarden, maar je kan ook naar een Iglo rave. Dat moet dan wel snel, want over een paar uur begint de poolparty. De apres ski in Enter the Snow thuishaven “The Place” is ook al begonnen. Je kiest voor antwoord D: Al het bovenstaande. Voor je het weet zitten er 5 jagerbombs in en schreeuw je luidkeels mee met muziek over de moeder van Niki Lauda (??).

ETS6Poolparty in het tropisch zwemparadijs // Foto: Evy van Nispen

Het is een greep uit een gemiddelde Enter the Snow dag, dat een ruime week duurde. Er gebeurt veel en het vraagt het maximale van je uithoudingsvermogen. Maar dat is het allemaal waard. Zeker gezien je het niet in je eentje hoeft te doen. Je bent er namelijk met z’n 400den en het saamhorigheidsgevoel is groot. Dat is voor een overgroot deel te danken aan de onuitputbare reisleiders/hosselaars/regelneven/gezelligheidsdieren/vraagbakens, die ondanks hun slapeloze nachten en energykauwgomverslaving, altijd voor iedereen klaar stonden. Zij maken wat mij betreft het festival. De sociale lijm tussen jou en je buren, maar ook de logistieke lijm tussen alles wat er geregeld moet worden. De lijm tussen alle gebroken ledematen, gestolen skispullen en onduidelijkheden. Op dat cluppie kon je altijd vertrouwen. De informatievoorziening was verder ook on point, via een Whatsapp-group waar alleen de organisatie in kon berichten, werd je meerdere malen per dag op de hoogte gehouden van het programma en alle ontwikkelingen. Top geregeld guys. Sharon, Nick, Joost, Janick en de rest, thanks. Zonder jullie geen Enter the Snow.

ETS7
ETS8De Jeugd van Tegenwoordig bij La Folie Douce // Foto: Evy van Nispen

Concluderend is een wintersportfestival gewoon een paradijs op aarde. De combinatie van overdag sporten in de natuur en ’s middags en ’s avonds uit je plaat gaan met een grote groep lotgenoten is ongeëvenaard. En hoe de Jeugd bij de Folie Douce uiteindelijk nog was? Tja. Iedereen uit z’n plaat met ondergaande zon. Veel beter dan dat worden festival- of wintersportmomenten niet.

ETS9

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Oerol onderzoekt andere vorm voor festival

Nieuws

Vrijdag 3 april 2020

Het Terschellinger theaterfestival Oerol zal in 2020 niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid....

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.

Oost-Nederland krijgt er een LGBTQ-festival bij: Honey Honey

Nieuws

Zondag 1 maart 2020

Het oosten van ’t land kleurt roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Honey Honey ‘The Festival’ doet zijn...