Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Linda Kerver

Nieuws

Een weekendje ondergedompeld in de surferscultuur

Door Linda Kerver op donderdag 14 juni 2018

'Yeah Bru', 'Gnarly' en 'Dude', zomaar een paar mooie termen die je weleens uit de mond van surfers hoort komen terwijl ze met hun hand de bekende duim en pink in de lucht steken. Een universeel teken om aan te geven dat alles helemaal chill is. Maar waar komt die goede vibe en chillheid waarmee surfers zich omgeven toch vandaan? Afgelopen weekend ging ik op zoek naar het antwoord bij hét surfer walhalla in Nederland: festival Surfana bij Bloemendaal aan Zee.

Comfortabele camping

Het vierdaagse festival wordt gehouden op het terrein van camping de Lakens. We komen zelf aan op vrijdagavond, rond een uur of 8. Er staat geen lange rij om het festival binnen te komen (sick bro) dus we konden meteen het terrein op om ons tentje op te zetten. De chille sfeer is hier al goed te merken. Onderweg glimlacht iedereen vriendelijk en zijn mensen heel behulpzaam met het vinden van een plekje. Voordeel is dat het een echt campingterrein is, met fijne warme douches, wc's en ruime kampeerplekken voor je tent tussen de bomen.

De eerste verkenning

Surfana

Na het opzetten van onze tent gaan we naar het festivalterrein, midden tussen de duinen. Ook hier loopt alles goed door en is het nergens echt te druk. De eerste indruk is meteen goed! Veel vrolijke gebruinde en vaak make-up loze gezichtjes, heel veel golvende (blonde) haren en vooral hele comfy kleding. De laidback looks zijn op een bepaalde manier eigenlijk heel onfestivals, maar heerlijk nonchalant. In sommige tenten komt de geur van wiet je al tegemoet.

Zero-waste

Geheel volgens alle laatste trends en een groeiend bewustzijn voor de situatie van moeder aarde staan ook bij dit festival overal prullenbakken waar je kunt recyclen. Er is zelfs een aparte paal in de vorm van een peuk voor je sigaretten. Surfana is daarmee voor 99% een zero-waste (niet te verwarren met 990% waste) festival. Ook word je door borden bewust gemaakt wat afval doet met de natuur en het strand en de zee.

Dansen op de geluidsgolven

Goed om bewustzijn te creëren, maar het is natuurlijk ook tijd voor een dansje! Muzikanten roepen surfy dingen naar het publiek als 'eat waves for breakfast’ en het publiek danst op de geluidsgolven. Het repertoire aan dansmoves bestaat voornamelijk uit een chille bounce met het hoofd en er zijn overal kleine moshpitjes. Op de timetable zien we bandnamen als 'Current Swell', 'Surf aid kid', 'The last wave', 'Coast & Ocean' en 'Starfish'. Surferiger wordt een festival niet.

Surfana

Op het festivalterrein is het later op de avond niet meer heel druk, er wordt na middernacht nog gedanst bij een tent in de hoek van het terrein en een beetje gechilld in het zand of de jacuzzi. Iedereen wil natuurlijk vroeg op voor de beste golven. De avonden op het festivalterrein en het strand eindigen rond 3 uur. En er wordt nog even omgeroepen om het rustig te houden op het campingterrein omdat er ook nog kinderen slapen.

Op tijd erin, vroeg weer op!

Wij gaan ook op tijd naar bed omdat we ons hebben opgegeven voor het 'concert breakfast'. Na even zoeken 's ochtends vinden we tussen de neppalmbomen een lange, prachtig gedekte tafel, met lieve briefjes op je bord. De tafel is gevuld met mimosa's, bananenbrood, croissantjes en andere lekkernijen. Tijdens het ontbijt genieten we van live muziek, terwijl we zoveel mogelijk eten naar binnen werken. Festivallen is immers topsport.

Surfana4

Daarbij is het de ideale gelegenheid om wat surfmeisjes het hemd van het lijf te vragen over het surfer cultuurtje. Zoals die hand in de lucht, waar staat dat voor? Een verhaal gaat rond dat dit is bedacht door een surfer met afgehakte vingers (ik vermoed door een haai) die zijn hand op die manier in de lucht hield. “Maar het staat vooral voor super positieve vibes. In het water doen surfers dit vaak naar elkaar als iemand een goede move maakt.”

Ook vraag ik naar wat Surfana nou zo hét go-to festival voor surfers maakt. “Het festival is ooit opgezet door een groep vrienden. De eerste editie was een grote hele gezellige chaos en die sfeer is goed bewaard gebleven en maakt het festival tot wat het is. Het fijnste aan dit kleine festival is de bijzonder open sfeer. Iedereen kijkt elkaar aan en praat met elkaar.”

Headliners zijn hier niet nodig

Om wat meer te weten te komen over de opzet van het festival praat ik met organisator Jorgo Tanis. Zo zijn er qua muziek een heleboel internationale namen, uit landen als Australië, Zuid-Afrika en Canada, maar deze zullen bij het grote publiek niet meteen een belletje laten rinkelen. De artiesten worden geselecteerd door hun eigen festivalprogrammeur, met een neus voor nieuw en bestaand talent. Door de vele opkomende artiesten kunnen mensen zich laten verrassen. “Hier komen mensen echt voor de vibe, niet voor de hele grote namen, het is een weekend om je in onder te dompelen in de sfeer. Misschien dat bij een hele grote naam alleen mensen dat moment komen en de rest laten schieten.” Jorgo vertelt dat hij sprak met de wc-juffrouw die wel vaker op festivals staat, en het viel haar zo op dat mensen hier zo lekker down to earth zijn en dat ze leuke gesprekken had met toiletgasten. Dat is echt de vibe hier, saamhorigheid, geen individualiteit.

Surfen = meditatie

Maar de typische surfers-lifestyle omvat meer dan muziek en op de plank in de zee liggen wachten op de juiste golf. Er zijn daarom verschillende clinics te volgen op het festival, van handlezen tot acroyoga en van apenkooigym tot ukulele leren spelen in een uur.

Wij doen mee aan de clinic 'Surfer Lifestyle', gegeven door Erik Corazon, om erachter te komen wat het nou echt inhoudt deze surfer cultuur. Wat Erik ons vertelt lijkt ons een hele logische verklaring voor de chille vibe die we hier de hele tijd ervaren.

Surfana3

Erik: “Surfen is eigenlijk een soort van meditatie. Bij meditatie train je het eerste netwerk in je brein, ook wel het focus netwerk. Als surfer is er veel focus nodig in het water, bijvoorbeeld om de juiste balans te vinden, dit is weer nodig om goede golven te kunnen pakken. Ook krijg je via je lichaam allemaal informatie binnen, zoals de stroming, temperatuur, golven, je lichaam is super alert. Hierdoor staat het denk-deel van je brein even uit.”

“Door het trainen van het focus-deel, en het uitzetten van het denk-deel van je brein, wordt je rustig en relaxed. Het leren surfen gaat redelijk snel, wanneer je dit onder de knie hebt is het alleen nog actief genieten en vertrouwen op je lichaam en gevoel.” De ultieme meditatieoefening dus!

Feel the vibe!

Tot slot is het groepsgevoel binnen de surferscultuur ook een heel belangrijke factor. De relaxte vibe is enorm aanstekelijk, waardoor je jezelf ook met de minuut relaxter voelt worden. Ik kan het beamen. Ik heb niet alleen een weekend een festival bezocht, ik ben ook nog eens alles te weten gekomen over de surfers cultuur. Ik kan het eigenlijk iedereen aanraden om zich ook eens onder te dompelen in deze wereld van bru’s, waves en die ó zo typerende handbeweging:

Vond je het leuk? Laat het Linda weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.