Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Estera Marysia

Report over Sziget

Een bladzijde uit het dagboek van een Sziget-fotografe

Door Estera Marysia op zondag 3 september 2017

Met een trein die nog maar net in de lengte van station Amersfoort past vertrekken we richting Budapest. Ze noemen het een partytrein, maar het is pas echt feest als je - goeiemorgen - in Duitsland pas ontdekt dat je internet hebt in heel Europa. Vrolijk stuurt iedereen foto's naar vrienden en familie. Een lieve Belgische stem meld ons via de intercom dat de partywagon open gaat, en een zee van iets minder zachte stemmen juicht er flink doorheen. Ik leg mijn cameratas naast me neer en doe nog even een dutje, want dit jaar wil ik een nachtserie maken. Mijn medepassagiers zetten (terecht hoor) uitgerekend mijn lievelingsmuziek aan op zo'n retegoede JBL speaker maar gelukkig laten die schuimen oortjes van de kruitvat geen geluidsgolfje meer binnen. 

Sziget

Zodra het donker is begin ik met fotograferen. Ik beweeg me richting de partywagon want lopen kan ik het niet noemen in deze schommelende trein. Als ik voor elke dreun die ik tegen een ruit of lekker ding (win!) maakte een euro zou krijgen dan zou ik volgend jaar met het vliegtuig kunnen. Maar hey, dit is super vet. Ik struikel liever voor deze ervaring dan dat ik met dichte oren de binnenkant van een wolkje mag beschouwen met Ryanair. In de partywagon wordt met flink wat bier de polonaise gedaan en gezongen over de kilometers spoor die onder ons door vliegen. Guus zou dit eens moeten zien. Na wat foto's in deze uitbundige wagon loop ik nog een rondje door de trein. Elke coupe lijkt zijn eigen verhaaltje te hebben. Achter het ene ruitje wordt een boekje gelezen terwijl de buren ernaast zoenen zuipen en zingen tegelijk.

Na dit festijn en nog een lekker dutje komen we aan in Hongarije. Zonder dat de lieve Belgische stem dit omroept is het al wel duidelijk. De bakstenen huizen zijn vervangen door met kleur gestucte woningen en boven elk dorpje hangen die stroomkabels nog waar vogels altijd op zitten in animatiefilms. Onze voorkeur gaat naar een taxi maar we wijzen de chauffeur die alleen ondergoed draagt toch liever af voor een iets prijziger ritje naar het eiland des vrijheids. Jawel, we zijn aangekomen bij Sziget. Met een 3 days moving in pass kun je overal je tent kwijt en met een popup-tent is dit moment nóg euforischer. 

Sziget2

Elke nacht ga ik opzoek naar de magische momentjes die ik vorig jaar zo tof vond. Het eiland betreft een geasfalteerde weg om de grootste partytenten heen. Ik noem het de ringbaan. Buiten de ringbaan vinden de wat kleinere feestjes en campings plaats. Ik moet toegeven dat ik aardig los ging tussen de lasers bij Major Lazer, we want more na afloop van Macklemore schreeuwde en een traantje heb weggepinkt bij P!nk. Maar ik ben zelf toch meer het type van de kleine feestjes. En ik moet iets aan mijn woordgrappen doen. 

Als je een glimpje padvinder in je hebt, vind je na een wandeling onder triljoenen kerstlampjes The Beach. Mijn favo plekje. Er galmt rare muziek, het ruikt er naar wierook en mensen doen yoga in harembroeken. Er worden zelfs dutjes gedaan op de tapijten die er liggen. Helemaal mijn plekje dus. Het mooie aan Sziget is dat iedereen er wel zijn plekje kan vinden. In elk hoekje van het festival is iets anders te doen. In de Magic Mirror grinden de dragqueens op het podium, in de Jack Daniels tent kent iedereen de teksten van Bon Jovi, de huishoud bimbo's onder ons doen een dansje in de pop-up Aldi en als je echt in de war bent kun je nog altijd glühwein drinken bij de kerststand. 

De kunst, de kleine momentjes, de gesprekken, de spelletjes, de uithoekjes en alle ontdekkingen op dit eiland vol schatkistjes - kortom; de diversiteit - dat is naar mijn mening wat Sziget mooi maakt. Dat je ook naar badhuizen kunt is wel bekend. De sfeerimpressies van de live fotografen en de aftermovies geven een aardig duidelijk beeld van het festival. Maar juist die verborgen plekjes, en het feit dat je zelfs na 9 dagen nóg een nieuw feestje kunt ontdekken (een secret dixieparty bijvoorbeeld) maakt Sziget geweldig. Maak dus even dat groepsappje en haal je vrienden over. Geloof me, het is het waard. Het eiland is oneindig.

Sziget3

Helaas leek de terugreis ook oneindig, zoals in het nieuws ook verteld is (vertraging op vertraging). Tja, moet ik nu vertellen over de mindere momenten tijdens die reis? Of juist over hoe leuk we het maakten samen? Staat toch al op Metro.nl. Ik ga liever lekker een dutje doen. Liefs, Estera.

PS: Complimenten voor het Festival.Travel team, die ondanks de weinige uurtjes slaap paraat bleef staan. Net als Mega Mindy. Geen grap, ze was er echt en ze probeerde de trein vooruit te duwen. Is toch mooi? Weltrusten! :)

Klik hier voor meer informatie over Sziget Festival.

Klik hier voor meer informatie over Festival.Travel.

Vond je het leuk? Laat het Estera weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Estera Marysia

Meer uit het blog

TeamAlert is benieuwd naar jouw ervaringen met drugs in het verkeer

Nieuws

Woensdag 30 september 2020

Heb je een rijbewijs en ben je tussen de 18 en 50 jaar oud? En gebruik je weleens XTC, speed,...

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event