Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Estera Marysia

Report over Sziget

Een bladzijde uit het dagboek van een Sziget-fotografe

Door Estera Marysia op zondag 3 september 2017

Met een trein die nog maar net in de lengte van station Amersfoort past vertrekken we richting Budapest. Ze noemen het een partytrein, maar het is pas echt feest als je - goeiemorgen - in Duitsland pas ontdekt dat je internet hebt in heel Europa. Vrolijk stuurt iedereen foto's naar vrienden en familie. Een lieve Belgische stem meld ons via de intercom dat de partywagon open gaat, en een zee van iets minder zachte stemmen juicht er flink doorheen. Ik leg mijn cameratas naast me neer en doe nog even een dutje, want dit jaar wil ik een nachtserie maken. Mijn medepassagiers zetten (terecht hoor) uitgerekend mijn lievelingsmuziek aan op zo'n retegoede JBL speaker maar gelukkig laten die schuimen oortjes van de kruitvat geen geluidsgolfje meer binnen. 

Sziget

Zodra het donker is begin ik met fotograferen. Ik beweeg me richting de partywagon want lopen kan ik het niet noemen in deze schommelende trein. Als ik voor elke dreun die ik tegen een ruit of lekker ding (win!) maakte een euro zou krijgen dan zou ik volgend jaar met het vliegtuig kunnen. Maar hey, dit is super vet. Ik struikel liever voor deze ervaring dan dat ik met dichte oren de binnenkant van een wolkje mag beschouwen met Ryanair. In de partywagon wordt met flink wat bier de polonaise gedaan en gezongen over de kilometers spoor die onder ons door vliegen. Guus zou dit eens moeten zien. Na wat foto's in deze uitbundige wagon loop ik nog een rondje door de trein. Elke coupe lijkt zijn eigen verhaaltje te hebben. Achter het ene ruitje wordt een boekje gelezen terwijl de buren ernaast zoenen zuipen en zingen tegelijk.

Na dit festijn en nog een lekker dutje komen we aan in Hongarije. Zonder dat de lieve Belgische stem dit omroept is het al wel duidelijk. De bakstenen huizen zijn vervangen door met kleur gestucte woningen en boven elk dorpje hangen die stroomkabels nog waar vogels altijd op zitten in animatiefilms. Onze voorkeur gaat naar een taxi maar we wijzen de chauffeur die alleen ondergoed draagt toch liever af voor een iets prijziger ritje naar het eiland des vrijheids. Jawel, we zijn aangekomen bij Sziget. Met een 3 days moving in pass kun je overal je tent kwijt en met een popup-tent is dit moment nóg euforischer. 

Sziget2

Elke nacht ga ik opzoek naar de magische momentjes die ik vorig jaar zo tof vond. Het eiland betreft een geasfalteerde weg om de grootste partytenten heen. Ik noem het de ringbaan. Buiten de ringbaan vinden de wat kleinere feestjes en campings plaats. Ik moet toegeven dat ik aardig los ging tussen de lasers bij Major Lazer, we want more na afloop van Macklemore schreeuwde en een traantje heb weggepinkt bij P!nk. Maar ik ben zelf toch meer het type van de kleine feestjes. En ik moet iets aan mijn woordgrappen doen. 

Als je een glimpje padvinder in je hebt, vind je na een wandeling onder triljoenen kerstlampjes The Beach. Mijn favo plekje. Er galmt rare muziek, het ruikt er naar wierook en mensen doen yoga in harembroeken. Er worden zelfs dutjes gedaan op de tapijten die er liggen. Helemaal mijn plekje dus. Het mooie aan Sziget is dat iedereen er wel zijn plekje kan vinden. In elk hoekje van het festival is iets anders te doen. In de Magic Mirror grinden de dragqueens op het podium, in de Jack Daniels tent kent iedereen de teksten van Bon Jovi, de huishoud bimbo's onder ons doen een dansje in de pop-up Aldi en als je echt in de war bent kun je nog altijd glühwein drinken bij de kerststand. 

De kunst, de kleine momentjes, de gesprekken, de spelletjes, de uithoekjes en alle ontdekkingen op dit eiland vol schatkistjes - kortom; de diversiteit - dat is naar mijn mening wat Sziget mooi maakt. Dat je ook naar badhuizen kunt is wel bekend. De sfeerimpressies van de live fotografen en de aftermovies geven een aardig duidelijk beeld van het festival. Maar juist die verborgen plekjes, en het feit dat je zelfs na 9 dagen nóg een nieuw feestje kunt ontdekken (een secret dixieparty bijvoorbeeld) maakt Sziget geweldig. Maak dus even dat groepsappje en haal je vrienden over. Geloof me, het is het waard. Het eiland is oneindig.

Sziget3

Helaas leek de terugreis ook oneindig, zoals in het nieuws ook verteld is (vertraging op vertraging). Tja, moet ik nu vertellen over de mindere momenten tijdens die reis? Of juist over hoe leuk we het maakten samen? Staat toch al op Metro.nl. Ik ga liever lekker een dutje doen. Liefs, Estera.

PS: Complimenten voor het Festival.Travel team, die ondanks de weinige uurtjes slaap paraat bleef staan. Net als Mega Mindy. Geen grap, ze was er echt en ze probeerde de trein vooruit te duwen. Is toch mooi? Weltrusten! :)

Klik hier voor meer informatie over Sziget Festival.

Klik hier voor meer informatie over Festival.Travel.

Vond je het leuk? Laat het Estera weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Estera Marysia

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.