Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Jonna Bruinsma

Report over Drift Festival

Drift, om te dansen én te genieten

Door Juliette Deben op zaterdag 18 juni 2016

Drift Festival in Nijmegen loopt al jaren als een tierelier en net als voorgaande edities, was het festival ook dit jaar weer uitverkocht. Eigenlijk is drift sinds de oorsprong niet ontzettend veel veranderd; de locatie is hetzelfde, de muziekstijl verschilt bijna niet en ook de grootte van het festival wordt niet aangepast. Maar wat is dan juist de reden dat iedereen toch elk jaar weer massaal een kaartje koopt voor Drift? 

Als Jonna (fotograaf) en ik zo rond het late middaguur bij het festival aankomen, staan we even stil om naar beneden te kijken. Dat kan dus, want het festival ligt als het ware in een soort kuil. Het krioelt van de mensen en even krijgen we het benauwd; het is wel heel erg druk. Maar zodra we zelf het festivalterrein oplopen maken we ons nergens meer zorgen om. Op de één of andere manier maakt die drukte helemaal niks uit, want je komt er met gemak doorheen. Toch heeft dat voornamelijk te maken met de sfeer die er hangt. Niemand heeft haast, alles is prima en als iemand tegen je aanbotst hoor je gelijk excuses. En daarbij klopt de vooraf slechte weersvoorspelling voor geen meter; het is namelijk heerlijk weer.

 

Nou woon ik al een tijdje met Jonna in Amsterdam, maar ik kom oorspronkelijk uit Nijmegen. Voor mij is Drift festival dus niet alleen een plek om te chillen en te dansen, maar ook om weer even alle bekende gezichten uit Nijmegen te weerzien. Het liefste sta ik dan ook de hele avond bij het NYMA podium, omdat daar (redelijk voorspelbaar) toch bijna alle oud- Nijmegenaren te vinden zijn. Buiten die reden, ben ik voornamelijk bij dat podium voor de line-up. De Drift dj-veteraan Brent Roozendaal, Detroit Swindle, Satori, Barnt en Job Jobse komen allemaal voorbij. 

Op elektrabel –het grote podium- hebben dj’s langere settijden. Als je er helemaal in zit maakt dat het ontzettend fijn, omdat de dj’s in 2 à 3 uur heerlijk langzaam opbouwen tot een hoogtepunt. In de Vasim loods kun je lekker hard gaan in het donker, maar dan ook echt. Beukende techno, bijna geen licht, een benauwde en duistere sfeer. Het tegenovergestelde van wat zich buiten afspeelt zorgt voor een goede afwisseling. Maar toch moet ik eerlijk zeggen, wat was ik dit jaar fan van het Underpants podium. Het podium ligt klein en verscholen in een hoekje, maar er wordt knoeihard gedanst en gefeest. De ene leuke dj na de andere wisselt zich af met onder anderen Henry Wu, JamesZoo en als laatste DJ Sticks, die de hele tent afbreekt met heerlijke (foute) Hiphop. Er hangt een fantastische sfeer. 

 

En als je dan even niet wil dansen, dan kun je tussen de andere mensen op de berg gaan zitten. Het klinkt zo misschien raar, maar het is heerlijk. Je gaat zitten, stuurt even in de groeps-app waar je op de berg zit, en binnen een kwartier heb je al je vrienden weer verzameld. Daarbij kun je vanaf de berg het hele festival overzien, wat ervoor zorgt dat je een heel overzichtelijk en relaxt gevoel krijgt. In het midden van de berg en alle podia kun je eten, drinken, munten en sigaretten halen. Super handig, want je kan er oprecht niet omheen. Het eten is goed, je hebt net genoeg maar niet té veel keus en de mensen die je helpen zijn allemaal lief. 

Drift is misschien niet mega groot, maar toch ben je continu op de been. En het is niet alleen maar omdat ik uit Nijmegen kom, Jonna rent ook van hier naar daar. Wat ik het mooie vind aan al die Nijmegenaren op Drift, is dat het sfeer geeft. Ze zijn blij en energiek, maar niet snel agressief of individueel ingesteld. Je kunt tegen iedereen aan lullen, alles is mooi. Zo hoef ik nooit bang te zijn om Jonna even alleen te laten, zodra ik terug kom heeft ze alweer bergen nieuwe vrienden gemaakt. Ik denk dat Drift haar stad gewoon heel goed vertegenwoordigt, van studenten tot aan oud-Nijmegenaren. Er hangt een sfeer die je niet kunt afdwingen als festival, het moet er gewoon zijn. En dat doet Drift denk ik door als festival juist niet te anders, groot of speciaal te willen zijn, of mee te willen doen aan alle eet- en MVO trends. Ze zijn gewoon wie ze zijn, en dat zorgt voor authenciteit.  

 En dan nadert het einde van het festival, het laatste half uur gaat in. Jonna en ik proppen onszelf in de menigte rondom Barnt en Job Jobse, waar de energie er vanaf springt. Meisjes hebben zichzelf al op de blokken rondom de DJ set geworpen om daar even publiekelijk los te gaan. Mensen lopen opeens met enorme takken te springen en de muziek zweept de hele boel meer en meer op. Het eindigt met de Martin Solveig Remix van het nummer Madan van Salif Keita, en geloof me dat die takken daar te pas komen. Het hele publiek doet net alsof ze verstaan wat er wordt gezongen en iedereen schreeuwt op z’n eigen manier de tekst mee. Als de muziek is afgelopen heb ik nog steeds het gevoel dat er nog net zoveel bezoekers zijn als in de middag; niemand wil naar huis.

Kortom: Drift is klein en simpel, maar kei gezellig en kwalitatief goed. Ben je er één keer geweest, dan wil je het volgende jaar weer. Het is de plek die sfeer geeft, zo net buiten het centrum aan de waal, met de oude loodsen en industriële looks. De teksten op de muren die je achterin nog kunt lezen, de nieuwe waalbrug die er bovenuit steekt en de muziekliefhebbers van het nieuwe- oude Nijmegen bij elkaar. Alle krachten van Doornroosje, Merleyn, Waalhalla, de zomerfeesten en het publiek zorgen voor een geweldige sfeer en mix voor het gezelligste festival van Nijmegen.

Vond je het leuk? Laat het Juliette weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Jonna Bruinsma

Meer uit het blog

Oerol onderzoekt andere vorm voor festival

Nieuws

Vrijdag 3 april 2020

Het Terschellinger theaterfestival Oerol zal in 2020 niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid....

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.

Oost-Nederland krijgt er een LGBTQ-festival bij: Honey Honey

Nieuws

Zondag 1 maart 2020

Het oosten van ’t land kleurt roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Honey Honey ‘The Festival’ doet zijn...