Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Jonna Bruinsma

Report over Drift Festival

Drift, om te dansen én te genieten

Door Juliette Deben op zaterdag 18 juni 2016

Drift Festival in Nijmegen loopt al jaren als een tierelier en net als voorgaande edities, was het festival ook dit jaar weer uitverkocht. Eigenlijk is drift sinds de oorsprong niet ontzettend veel veranderd; de locatie is hetzelfde, de muziekstijl verschilt bijna niet en ook de grootte van het festival wordt niet aangepast. Maar wat is dan juist de reden dat iedereen toch elk jaar weer massaal een kaartje koopt voor Drift? 

Als Jonna (fotograaf) en ik zo rond het late middaguur bij het festival aankomen, staan we even stil om naar beneden te kijken. Dat kan dus, want het festival ligt als het ware in een soort kuil. Het krioelt van de mensen en even krijgen we het benauwd; het is wel heel erg druk. Maar zodra we zelf het festivalterrein oplopen maken we ons nergens meer zorgen om. Op de één of andere manier maakt die drukte helemaal niks uit, want je komt er met gemak doorheen. Toch heeft dat voornamelijk te maken met de sfeer die er hangt. Niemand heeft haast, alles is prima en als iemand tegen je aanbotst hoor je gelijk excuses. En daarbij klopt de vooraf slechte weersvoorspelling voor geen meter; het is namelijk heerlijk weer.

 

Nou woon ik al een tijdje met Jonna in Amsterdam, maar ik kom oorspronkelijk uit Nijmegen. Voor mij is Drift festival dus niet alleen een plek om te chillen en te dansen, maar ook om weer even alle bekende gezichten uit Nijmegen te weerzien. Het liefste sta ik dan ook de hele avond bij het NYMA podium, omdat daar (redelijk voorspelbaar) toch bijna alle oud- Nijmegenaren te vinden zijn. Buiten die reden, ben ik voornamelijk bij dat podium voor de line-up. De Drift dj-veteraan Brent Roozendaal, Detroit Swindle, Satori, Barnt en Job Jobse komen allemaal voorbij. 

Op elektrabel –het grote podium- hebben dj’s langere settijden. Als je er helemaal in zit maakt dat het ontzettend fijn, omdat de dj’s in 2 à 3 uur heerlijk langzaam opbouwen tot een hoogtepunt. In de Vasim loods kun je lekker hard gaan in het donker, maar dan ook echt. Beukende techno, bijna geen licht, een benauwde en duistere sfeer. Het tegenovergestelde van wat zich buiten afspeelt zorgt voor een goede afwisseling. Maar toch moet ik eerlijk zeggen, wat was ik dit jaar fan van het Underpants podium. Het podium ligt klein en verscholen in een hoekje, maar er wordt knoeihard gedanst en gefeest. De ene leuke dj na de andere wisselt zich af met onder anderen Henry Wu, JamesZoo en als laatste DJ Sticks, die de hele tent afbreekt met heerlijke (foute) Hiphop. Er hangt een fantastische sfeer. 

 

En als je dan even niet wil dansen, dan kun je tussen de andere mensen op de berg gaan zitten. Het klinkt zo misschien raar, maar het is heerlijk. Je gaat zitten, stuurt even in de groeps-app waar je op de berg zit, en binnen een kwartier heb je al je vrienden weer verzameld. Daarbij kun je vanaf de berg het hele festival overzien, wat ervoor zorgt dat je een heel overzichtelijk en relaxt gevoel krijgt. In het midden van de berg en alle podia kun je eten, drinken, munten en sigaretten halen. Super handig, want je kan er oprecht niet omheen. Het eten is goed, je hebt net genoeg maar niet té veel keus en de mensen die je helpen zijn allemaal lief. 

Drift is misschien niet mega groot, maar toch ben je continu op de been. En het is niet alleen maar omdat ik uit Nijmegen kom, Jonna rent ook van hier naar daar. Wat ik het mooie vind aan al die Nijmegenaren op Drift, is dat het sfeer geeft. Ze zijn blij en energiek, maar niet snel agressief of individueel ingesteld. Je kunt tegen iedereen aan lullen, alles is mooi. Zo hoef ik nooit bang te zijn om Jonna even alleen te laten, zodra ik terug kom heeft ze alweer bergen nieuwe vrienden gemaakt. Ik denk dat Drift haar stad gewoon heel goed vertegenwoordigt, van studenten tot aan oud-Nijmegenaren. Er hangt een sfeer die je niet kunt afdwingen als festival, het moet er gewoon zijn. En dat doet Drift denk ik door als festival juist niet te anders, groot of speciaal te willen zijn, of mee te willen doen aan alle eet- en MVO trends. Ze zijn gewoon wie ze zijn, en dat zorgt voor authenciteit.  

 En dan nadert het einde van het festival, het laatste half uur gaat in. Jonna en ik proppen onszelf in de menigte rondom Barnt en Job Jobse, waar de energie er vanaf springt. Meisjes hebben zichzelf al op de blokken rondom de DJ set geworpen om daar even publiekelijk los te gaan. Mensen lopen opeens met enorme takken te springen en de muziek zweept de hele boel meer en meer op. Het eindigt met de Martin Solveig Remix van het nummer Madan van Salif Keita, en geloof me dat die takken daar te pas komen. Het hele publiek doet net alsof ze verstaan wat er wordt gezongen en iedereen schreeuwt op z’n eigen manier de tekst mee. Als de muziek is afgelopen heb ik nog steeds het gevoel dat er nog net zoveel bezoekers zijn als in de middag; niemand wil naar huis.

Kortom: Drift is klein en simpel, maar kei gezellig en kwalitatief goed. Ben je er één keer geweest, dan wil je het volgende jaar weer. Het is de plek die sfeer geeft, zo net buiten het centrum aan de waal, met de oude loodsen en industriële looks. De teksten op de muren die je achterin nog kunt lezen, de nieuwe waalbrug die er bovenuit steekt en de muziekliefhebbers van het nieuwe- oude Nijmegen bij elkaar. Alle krachten van Doornroosje, Merleyn, Waalhalla, de zomerfeesten en het publiek zorgen voor een geweldige sfeer en mix voor het gezelligste festival van Nijmegen.

Vond je het leuk? Laat het Juliette weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Jonna Bruinsma

Meer uit het blog

Naar de sneeuw met Enter The Snow kan ook dit jaar gewoon weer

Nieuws

Vrijdag 16 oktober 2020

In tijden dat er niets mogelijk lijkt, zien de jongens achter de organisatie van Enter the Snow juist kansen.

Doe mee met de Dutch Dance Quiz: een ode aan 30 jaar dance

Nieuws

Vrijdag 2 oktober 2020

Op zaterdag 17, 24 en 31 oktober presenteren Vivienne van den Assem en dance-expert Arne van Terphoven vanuit de legendarische...

TeamAlert is benieuwd naar jouw ervaringen met drugs in het verkeer

Nieuws

Woensdag 30 september 2020

Heb je een rijbewijs en ben je tussen de 18 en 50 jaar oud? En gebruik je weleens XTC, speed,...

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event