Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Report over

De zonnige kant van weekenders: Wat kun je overdag zoal doen in RADION?

Door Maikel Boot op woensdag 15 maart 2017

Afgelopen vrijdagavond was de aftrap van de eerste editie van’ vierentwingtiguurcultuur’ in RADION en ik besloot mij naast het bekende clubben in de nacht ook eens wat meer te verdiepen in de dagactiviteiten van deze marathon-uitzending. Op voorhand kun je stellen dat RADION een tintelend en gevarieerd programma neergezet barstensvol met talentvolle disc jockeys, maar ook met een breed-opgezette en verrassende randprogrammering.

Zaterdag – Dansen bij daglicht

Zaterdagochtend ben ik richting RADION gefietst voor mijn eerste onderdompeling in de dagactiviteiten ten tijde van de eerste vierentwintiguurcultuur weekender. Het heeft wel iets geks, een club instappen overdag. Zeker met de echo van de nacht nog in de mooi-aangeklede, doch donkere zalen die RADION rijk is. Ik kwam aan onder het genot van de muziek van Kraut, die overigens een tergend lekkere saus van sexy salsa-vibes over zijn set heen gooide. Er bewogen zich twee fris en fruitige, prachtig uitgedoste danseressen in sierlijk grote bewegingen door de ruimte op de muziek. En alhoewel het voelde alsof ik een soort publiekswissel was die diep in blessuretijd plaatsvond (ik kwam als frisse kracht de nachtploeg aflossen), was het goed om te zien wat RADION allemaal op poten had gezet ook tijdens de dag-uren. Zo liep ik bij mijn binnenkomst langs een yogaklas in de grote zaal, waar veel belangstelling voor was. Ook stond er een strandstoel met parasol voor het podium waar ik heerlijk op 2 meter afstand van de dj kon uitpuffen tussen het dansen door. Buiten werd er later op de dag een hoepel workshop gegeven waar redelijk veel animo voor was. En was 2tango 1 op 1 dates in ‘VIP-ruimtes’ aan het hosten. De VIP (1 van de 2 genodigden) mocht vervolgens bepalen wat er tijdens de date zou gebeuren.. En alles mocht. Uiteraard was er ook muziek, maar op de een of andere manier voelde dit niet als een centraal element tijdens de dag-uren, maar meer als soundtracks die je in film hoort. Druk was het zeker niet in RADION tijdens mijn bezoek maar ik ben met een behoorlijke scheut energie na mijn sessie heupwiegen weer in het daglicht naar buiten gestapt.

radion1

Om het contrast tussen dag en nacht te kunnen waarderen ben ik zaterdagnacht ook op bezoek gegaan in RADION. En naarmate de zaterdagavond vorderde druppelden de mensen binnen, met tot op een zeker moment een zeer goed gevuld RADION. Ook in de nacht werd er goed gezorgd voor de bezoekers. Zo stond ‘OerVoer’ prominent bij de ingang naar de grote zaal met een breed-opgezette chill-plek. Dit initiatief verkoopt soep met een pay-as-you-feel concept als betaling. Bezoekers konden hier even uitpuffen en languit hangen onder het genot van een gezonde vegetarische soep. De muziek deze avond was divers, maar convergeerde langzaam richting de techno in beide zalen. In de grote zaal waren o.a. Schlepp Geist (live) en Bonjour Ben te vinden terwijl in de bovenkamer Tom Eichhagen, maar artiesten van eigen bodem als RINGO en Lennard Ypma draaiden. Je merkt heel erg dat de nadruk in de nacht op de muziek ligt. Het is druk in de zalen en mensen zijn vooral aan het dansen. De aanwezigheid van de randprogrammering is zichtbaar, maar de muziek slokt veel aandacht op.

Zondag – In de zon tijdens de marathon

Zondag in de ochtend waren de menselijke restanten van de zaterdagnacht nog aanwezig. Na wat gapen begint mijn tweede overdag-sessie. Een glorieus hoogtepunt in mijn bestaan van die bewuste zondag was de massage die ik kreeg van Rick van Oudgaarden, alias ‘de techno therapeut’. Dit concept is mij letterlijk op het lijf geschreven, want onder het genot van de muziek in de grote zaal kon ik in mijn favoriete houding, de horizontale, voor nop een massage krijgen. Een prachtig begin van mijn zondagochtend. Door het waterige zonnetje wat langzaam doorbrak, zaten mensen naast binnen ook bijtijds buiten te chillen. Dit kan uiteraard uitstekend in het grasveld om RADION heen. Ook zondag overdag waren er niet veel mensen aanwezig, maar het handjevol mensen die er waren genoten ogenschijnlijk ten top. Ook deze dag was het weer magisch om te zien hoe de aandacht op de muziek verschoof naar een soort behoefte van de bezoekers om ook mee te doen aan de workshops. Muziekinhoudelijk vond ik het tof dat er gedurende dag zoveel, voor mij onbekendere, talentvolle artiesten stonden. Dit leverde positieve verrassingen op. Neem Isza Parchini; deze Amerikaanse is woonachtig in Amsterdam en debuteerde zondagmiddag als club-DJ. Deze kans pakte zij en ze gaf een gebalanceerde en volwassen set, eentje die van minimalistische techno naar melodieuze techno schoof. Heel vet. Na deze set besloot ik dat het mooi was geweest en wederom liep ik in het daglicht naar buiten om thuis avondeten te bereiden, een grappig scenario voor mijn inmiddels verwarde biologische klok.

radion2

De eerste versie van vierentwintiguurcultuur is een feit. RADION heeft overduidelijk veel tijd, moeite en liefde gestoken in het concept en de veelzijdige randprogrammering (van dansers tot vlammende hoela-hoops naar acrobatiek en massages in de ochtend). Deze zorg dringt ook door in de aankleding van de ruimtes, de continue beschikbaarheid van eten en drinken, maar ook de vriendelijke groep beveiligers die je op zaterdagochtend een goede morgen wensten. Dit zijn kleine zaken die een goede sfeer en fijne organisatie weerspiegelen. Toch is het duidelijk dat het zwaartepunt van de weekender in de nachtprogrammering ligt. En alhoewel de stappen om het dagprogramma in het zonlicht te zetten zijn gemaakt, zie je dat bezoekers enigszins onwennig zijn en de kans niet grijpen om ook overdag een dansje te wagen. Dit is enigszins zonde van de geweldige kunst, cultuur en dans-acts die er in RADION te vinden zijn gedurende de dag. Dat wil ook zeggen dat het voornamelijk aan ‘ons’ als feestgangers is om daar zelf een slag te maken door het concept uitgaan te herdefiniëren in de absentie van een sluitingstijd. Je kunt dus nu in plaats van 1.00 – 7.00 ook een keer van 10.00 – 16.00 aanwezig zijn (om vervolgens een legendarische pasta bolognese als avondeten te maken). Wat RADION misschien zelf zou kunnen verbeteren met het oog op de zomer is een buitenlocatie. Het zou perfect zijn om overdag buiten ook te betrekken bij de weekenders. Een serie houten tafels, kleden of kussens, een cocktailbarretje. Het hoeft niet groot, maar biedt wel een vloeiendere verbinding tussen (de donkere wereld) binnen en (het zonnige) buiten. Er is nog genoeg werk aan de winkel, maar de ontwikkelingen in RADION stemmen mij meer dan positief.

Vond je het leuk? Laat het Maikel weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.