Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 3 minuten. Afbeelding: Charles Batenburg & Paul Barendregt

Report over Once in a Blue Moon

De wijze lessen van Once in a Blue Moon

Door Anna Knobbout op vrijdag 30 augustus 2019

Het is een zonnige zaterdagochtend en station Amsterdam Zuid is nog nooit zo druk geweest, overal waar je kijkt krioelen mensen. Alle OV-fietsen zijn binnen no-time uitgeleend en de overgebleven hitteslachtoffers kijken krampachtig naar iedere fiets die ingeleverd wordt. De reden: Once in a Blue Moon is weer terug, voor de tweede keer in het Amsterdamse bos. Onder de hitteslachtoffers zijn mijn vriend en ik, die het opgeven. We kruipen als zweterige otters de stampvolle pendelbus in, die ons lekker naar het bos verplaatst.

Trouwens, even een belangrijke note, dit was mijn eerste festival dat ik bezocht voor YellowTipi. Ik was dus op zoek naar een paar wijze lessen om mij als newbie een beetje konden helpen. Gelukkig heb ik die zeker gevonden, terwijl het zweet over m’n voorhoofd liep.

Wijze les #1

Doe iets leuks met je leven, net zoals Henri die sigaardozen ombouwt tot gitaren. “Een sigaardoosgitaar is de basis van de blues.” Zegt Henri tegen me terwijl hij enthousiast uit zijn ogen kijkt, “onthoud dat goed!” Oké, Henri, doe ik. Hij kijkt naar zijn kraampje en lacht tevreden. Als hij zou optreden, dan zou ik graag een nummertje met hem meedoen. Misschien slaat die levenswijsheid dan nog een beetje op mij over.

Wijze les #2

“Ladies and gents, I'm funky, I'm hot, but I know you are too.” Oh my, geef mij alsjeblieft het zelfvertrouwen van Michelle David. Die vrouw, ik zweer het je, kan gewoon gaan staan als The Statue of Freedom en het ziet er gaaf uit. Dat wil toch iedereen? Nou ja, ik in ieder geval wel. Haar stem heeft ook niet eens een versterker nodig, zo heerlijk luid en prachtig. Lekker swingen met haar en de band, met een gitarist die zo de tweelingbroer van Jort Kelder zou kunnen zijn. Swingen in stijl is hier misschien wat meer van toepassing, goed gekleed helemaal los gaan.

OIABMFoto door: Charles Batenburg & Paul Barendregt

Wijze les #3

De band die uit de streek komt die Bob Ross omschrijft als mooi, dat moet dan ook wel zo zijn natuurlijk. Dat is een wijsheid waar je gewoon niet omheen kan, Bob Ross heeft altijd gelijk. Maar goed, omdat je zo aandringt, zal ik niet zo wazig doen. Ik heb het hier over Duff McKagan en Shooter Jennings, met een gitaarsolo die de gevoelige snaar raakte. Het hele publiek stond gewoon lekker met z’n ogen dicht te chillen, niet omdat McKagan en Jennings nou zo lelijk waren, maar omdat de solo zo ongelooflijk prachtig was. Wijze les #3: Bob Ross heeft altijd gelijk, het optreden was net zo mooi als het verhaal wat Bob wilde vertellen met z’n verfstrookjes.

Wijze les #4

Doe niet een jurkje aan als je voor een basversterker foto’s gaat maken, tenzij je de vieze man achter je nieuwe roze onderbroek wil laten zien. Dit is serieus de belangrijkste les van dit rijtje. Hoe leuk je het ook vindt staan, hoe nieuw het ook is, een kort jurkje verliest het altijd van een basversterker. Maar echt, en dan als helemaal als er een bassolo aankomt. Nou ja, de man die achter me stond vind me in ieder geval een stukje aardiger, maar ik heb geleerd dat ik de volgende keer niet meer een kort bloemetjesjurkje aan doe. Enfin, handig dus om te weten.

Wat wél heel leuk was, is dat m’n jurkje meetrilde in de maat van de muziek en dat ik dus een soort levende metronoom werd. Dit is allemaal te danken aan Gregory Alan Isakov. Dank u.

Wijze les #5

Je bent zo oud als je voelt. Dat bewijzen de heupdansjes van de heren van Eels als geen ander. De vijftigers wisten het publiek goed op de been te krijgen, met als resultaat dat er al snel een kreet van de zanger van het geheel kwam. “For the sake of my health, let's take it down a notch.”, die gevolgd werd door een enthousiaste brul, “Are you fucking ready to soft rock?”. Hierna werd het geheel trouwens gewoon weer lekker hard, zoals we van Eels gewend zijn. Perfecte combi en als je het aan mij vraagt, zie je het helemaal niet dat de band al wat op leeftijd was.

En dat waren de wijze lesjes weer voor vandaag. Wat had het festival eigenlijk nog meer in petto? Van alles, van gras tot zandbodem, tot de lekkerste hapjes en een schietbaan. Zo was er Tyler Childers, de echte kern van de country, met mensen met heftige cowboylaarsjes tot Courtney Barnett, waar ik zelf als zingende fotograaf bij stond. Jongens, meisjes en alles daartussenin, ik vond het he-le-maal geweldig.

Vond je het leuk? Laat het Anna weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.