Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 3 minuten. Afbeelding: Charles Batenburg & Paul Barendregt

Report over Once in a Blue Moon

De wijze lessen van Once in a Blue Moon

Door Anna Knobbout op vrijdag 30 augustus 2019

Het is een zonnige zaterdagochtend en station Amsterdam Zuid is nog nooit zo druk geweest, overal waar je kijkt krioelen mensen. Alle OV-fietsen zijn binnen no-time uitgeleend en de overgebleven hitteslachtoffers kijken krampachtig naar iedere fiets die ingeleverd wordt. De reden: Once in a Blue Moon is weer terug, voor de tweede keer in het Amsterdamse bos. Onder de hitteslachtoffers zijn mijn vriend en ik, die het opgeven. We kruipen als zweterige otters de stampvolle pendelbus in, die ons lekker naar het bos verplaatst.

Trouwens, even een belangrijke note, dit was mijn eerste festival dat ik bezocht voor YellowTipi. Ik was dus op zoek naar een paar wijze lessen om mij als newbie een beetje konden helpen. Gelukkig heb ik die zeker gevonden, terwijl het zweet over m’n voorhoofd liep.

Wijze les #1

Doe iets leuks met je leven, net zoals Henri die sigaardozen ombouwt tot gitaren. “Een sigaardoosgitaar is de basis van de blues.” Zegt Henri tegen me terwijl hij enthousiast uit zijn ogen kijkt, “onthoud dat goed!” Oké, Henri, doe ik. Hij kijkt naar zijn kraampje en lacht tevreden. Als hij zou optreden, dan zou ik graag een nummertje met hem meedoen. Misschien slaat die levenswijsheid dan nog een beetje op mij over.

Wijze les #2

“Ladies and gents, I'm funky, I'm hot, but I know you are too.” Oh my, geef mij alsjeblieft het zelfvertrouwen van Michelle David. Die vrouw, ik zweer het je, kan gewoon gaan staan als The Statue of Freedom en het ziet er gaaf uit. Dat wil toch iedereen? Nou ja, ik in ieder geval wel. Haar stem heeft ook niet eens een versterker nodig, zo heerlijk luid en prachtig. Lekker swingen met haar en de band, met een gitarist die zo de tweelingbroer van Jort Kelder zou kunnen zijn. Swingen in stijl is hier misschien wat meer van toepassing, goed gekleed helemaal los gaan.

OIABMFoto door: Charles Batenburg & Paul Barendregt

Wijze les #3

De band die uit de streek komt die Bob Ross omschrijft als mooi, dat moet dan ook wel zo zijn natuurlijk. Dat is een wijsheid waar je gewoon niet omheen kan, Bob Ross heeft altijd gelijk. Maar goed, omdat je zo aandringt, zal ik niet zo wazig doen. Ik heb het hier over Duff McKagan en Shooter Jennings, met een gitaarsolo die de gevoelige snaar raakte. Het hele publiek stond gewoon lekker met z’n ogen dicht te chillen, niet omdat McKagan en Jennings nou zo lelijk waren, maar omdat de solo zo ongelooflijk prachtig was. Wijze les #3: Bob Ross heeft altijd gelijk, het optreden was net zo mooi als het verhaal wat Bob wilde vertellen met z’n verfstrookjes.

Wijze les #4

Doe niet een jurkje aan als je voor een basversterker foto’s gaat maken, tenzij je de vieze man achter je nieuwe roze onderbroek wil laten zien. Dit is serieus de belangrijkste les van dit rijtje. Hoe leuk je het ook vindt staan, hoe nieuw het ook is, een kort jurkje verliest het altijd van een basversterker. Maar echt, en dan als helemaal als er een bassolo aankomt. Nou ja, de man die achter me stond vind me in ieder geval een stukje aardiger, maar ik heb geleerd dat ik de volgende keer niet meer een kort bloemetjesjurkje aan doe. Enfin, handig dus om te weten.

Wat wél heel leuk was, is dat m’n jurkje meetrilde in de maat van de muziek en dat ik dus een soort levende metronoom werd. Dit is allemaal te danken aan Gregory Alan Isakov. Dank u.

Wijze les #5

Je bent zo oud als je voelt. Dat bewijzen de heupdansjes van de heren van Eels als geen ander. De vijftigers wisten het publiek goed op de been te krijgen, met als resultaat dat er al snel een kreet van de zanger van het geheel kwam. “For the sake of my health, let's take it down a notch.”, die gevolgd werd door een enthousiaste brul, “Are you fucking ready to soft rock?”. Hierna werd het geheel trouwens gewoon weer lekker hard, zoals we van Eels gewend zijn. Perfecte combi en als je het aan mij vraagt, zie je het helemaal niet dat de band al wat op leeftijd was.

En dat waren de wijze lesjes weer voor vandaag. Wat had het festival eigenlijk nog meer in petto? Van alles, van gras tot zandbodem, tot de lekkerste hapjes en een schietbaan. Zo was er Tyler Childers, de echte kern van de country, met mensen met heftige cowboylaarsjes tot Courtney Barnett, waar ik zelf als zingende fotograaf bij stond. Jongens, meisjes en alles daartussenin, ik vond het he-le-maal geweldig.

Vond je het leuk? Laat het Anna weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

DGTL organiseert 's werelds grootste online festival

Nieuws

Dinsdag 7 april 2020

Meerdere virtuele stages, een waslijst aan topdj's, Q&A's rondom circulair festivallen en aanbiedingen van o.a. Kornuit en Absolut vormen een...

Oerol onderzoekt andere vorm voor festival

Nieuws

Vrijdag 3 april 2020

Het Terschellinger theaterfestival Oerol zal in 2020 niet in reguliere vorm kunnen plaatsvinden vanwege de corona-maatregelen van de Nederlandse overheid....

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.