Leestijd: 2 minuten. Afbeelding: Ayla Bonji
Report over Strange Sounds From Beyond
De wereldreis die Strange Sounds From Beyond heet
Door Welmer Laan op woensdag 28 juni 2017
Het zat dit jaar niet mee voor Strange Sound From Beyond. Afzegging van Wally Badarou, visumproblemen voor één van de leden van Mutant Beat Dance en dan nog het weerbericht. 18 graden en bewolking met kans op regen. Toch leek niks van dit de pret te drukken op het strak georganiseerde festival (op het aantal wc’s na dan misschien). Op de NDSM-werf maakten we namelijk een geweldige muzikale reis. Muziek en culturen van over de hele wereld komen bij elkaar en wij zochten uit wie van de artiesten zijn eigen cultuur mee draagt, of wie het juist ver van huis zoekt.
INSANLAR (Turkije)
Insanlar (Turks voor ‘mensen’) is een Turkse band gevormd door Cem Yildiz en de u wellicht bekende DJ Baris K. Die eerste verzorgde de Saz (Turkse gitaar) en zang en de tweede de elektronische beats. Nog een laatste muzikant speelde percussie. Je zou de muziek van het drietal kunnen omschrijven als langzame, minimale, psychedelische, trekkende, swingende elektronica. En Turks klonk het zeker. Fijne opwarmer van de dag.
DJ OKAPI (Zuid-Afrika)
DJ Okapi staat bekend als de man achter het Afro-Synth blog. Hierop plaatst hij veel vergeten muziek uit Zuid-Afrika uit de jaren ‘80 en ‘90. Denk aan disco met veel synthesizers, beter bekend als Bubblegum en strakke, groovende, blije house dat Kwaito wordt genoemd. En dat is ook precies hoe zijn set uit de verf kwam. Een hoog feelgood gehalte en zeer dansbaar. Het zou wel fijn zijn als hij iets beter leert mixen..
MIM SULEIMAN (Zanzibar)
Bij Mim Suleiman is het stroef inkomen voor de nuchtere Nederlander. De goedlachse dame maakt grappen die niet helemaal binnen komen en haar muziek lijkt wat te wazig voor de meesten. Maar zodra er een hihat aan te pas komt, komt het publiek in beweging. Daarna gaat het eigenlijk alleen maar opwaarts. Suleiman’s nummers zijn geproduceerd door niemand minder dan Maurice Fulton en dat is te horen. Elektronische beats die toch losjes aanvoelen. Haar fantastische zang is voornamelijk in de voertaal van Zanzibar: Swahili. Afsluiter ‘Mwaitoma’ brengt iedereen op het veld volledig in de feeststemming.
TAKO (Nederland)
Mede-eigenaar van Red Light Records en dat blijkt ook uit zijn set. Groevende disco en voornamelijk platen die niemand ooit eerder hoorde. Klinkt Tako’s set Nederlands? Niet bepaald, maar het zou me niet verbazen als hij een obscure Nederlandse plaat uit 1976 draaide die opgenomen is in een studio op een weiland in de buurt van Waddinxveen.
BLACK MERLIN (Engeland)
Schurende, straffe Italo draaien met je rugtas om (waarom?!). Die rugtas was wel gesprekonderwerp nummer 1 op de dansvloer, misschien daarom wel. Klinkt vooral niet Engels maar wel ontzettend lekker. Je mondhoeken gaan hiervan naar beneden, maar op de goeie manier. Ga deze man zien als je de kans hebt.
ANTAL (Nederland)
Het was eigenlijk helemaal niet mijn plan om af te sluiten bij Antal, maar het weer dwong me wel. De medeoprichter van Rush Hour stond in de enige tent maar ik ben stiekem de regen dankbaar. Veel handjes-in-de-lucht-disco en blije gezichten. De Theo Parrish edit van Never Gonna Let You Go komt nog even langs en iedereen kan met een gerust hart naar huis.
Een zeer geslaagde tweede editie voor Strange Sound From Beyond. De artiesten kwamen niet allemaal van ver maar de muziek die ze draaiden zeker wel. Als elk nummer een pin op de kaart zou krijgen zou de officiële YellowTipi-Strange-Sounds-From-Beyond-Wereldkaart er waarschijnlijk zo uitzien:
En dan de buitenaardse releases nog niet eens meegerekend.