Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Joe-Ann van Deventer

Report over Lowlands

De ware betekenis van A Free State of Llow

Door Timo Kragting op dinsdag 22 augustus 2017

Lowlands is een term die in de volksmond meer dan bekend is. Maar eigenlijk is de volledige naam A Campingflight to Lowlands Paradise. ‘Festival’ logischerwijs het meest gebruikte woord in festivalnamen ontbreekt hier en dat is geen toeval. Lowlands is namelijk meer een dorp, een nederzetting, een klein staatje van geluk, vrijheid, muziek en eensgezindheid, oftewel: A Free State of LLow. Zo gaat het paradijsje, direct naast Walibi World al jaren door het leven. Voluit zou je de gehele experience dus heel kort samen kunnen vatten als A Campingflight to the Free state of Lowlands Paradise. Dit jaar vierde het festival haar 25ste editie groots en deed het een schepje bovenop alle facetten die naar voren komen in de volledige naam hierboven. Er is door onze collega’s bij o.a. 3FM en 3voor12 al genoeg geschreven over alle geweldige concerten. Daarom zoomden wij woord voor woord voor jullie in op A Campingflight to the Free State of Lowlands Paradise.

A Campingflight to the Free State of Lowlands Paradise

Niet bepaald je standaard RyanAir vluchtje. Het tipt zelfs lang niet eens aan KLM’s upper-businessclass. Je vliegt eerst met je vliegtickets langs de campingingang, waar je het begeerde stoffen bandje om je pols gestickt krijgt. Daarna vlieg je, altijd bepakt met nét te veel zware spullen, over een grote brug over een autoweg. Door naar een ideaal stuk grasveld waar je met jouw vrienden een tijdelijke nederzetting bouwt.

LL1

De supermarkten op de centraal gelegen campingmarkt zijn verdwenen, op deze veldjes kun je nu je tent opzetten. Een soort extra mini-camping direct naast het terrein. Een garantie voor weinig slaap, maar ach, daar heeft niemand het over op Lowlands. Elke camping heeft dit jaar een eigen supermarkt, dat scheelt weer een stuk lopen. Ook zijn er meerdere ingangen naar het festivalterrein, wat ook weer aardig wat lopen scheelt. Al met al is alles deze editie makkelijker, sneller, prettiger en logischer. Je gooit je tentje op, zakt in een campingstoel, trekt een koud blik bier open en je weekend kan eigenlijk al niet meer stuk.

A Campingflight to the Free State of Lowlands Paradise

Vrijheid, vandaag de dag een groot en belangrijk woord. Op het journaal word je er dagelijks aan herinnerd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar tijdens het Lowlands weekend even wel. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, vrij om je te kleden hoe je wilt, om te zijn wie je wilt en te doen wat je wilt. Dit jaar is er vrijwel geen controle meer tussen camping en festivalterrein. Er wordt even gekeken of je wel een bandje om hebt en je kunt doorlopen. Dat is fijn, dan hoef je die halve liter die je net hebt opengetrokken niet in 1 keer achterover te slaan, maar kun je ‘m gewoon meenemen naar het hoofdpodium. Ook de beveiligers zelf en al het personeel stralen een bepaalde vrijheid uit. Iedereen, of je nou werkt of niet, is met hetzelfde collectieve doel naar Biddinghuizen afgereisd: “Laten we er een geweldig weekend van maken.”

A Campingflight to the Free State of Lowlands Paradise

Het woord state kun je op meerdere manieren vertalen. De onderstaande twee zijn het best toepasbaar op de bovenstaande term:

Rijk(/landgoed/provincie)

Als eerste is Lowlands een vrijstaat. Een onafhankelijke, soevereine staat in de polders van Flevoland. Lowlands bepaalt zelf wat hij doet en laat zich daarbij geen dingen opleggen. Het festival is daardoor eigenwijs, uniek en vernieuwend. Dat zie je terug in de muzikale programmering, het horeca-aanbod, de stagebouw, de kunst en het veelzijdige aanbod aan randprogrammering.

LL3

Stemming(/gemoedstoestand)

State zou ook kunnen duiden op de vrije stemming, die het hele weekend onder alle bezoekers heerst. Er is een bepaalde saamhorigheid die het makkelijk maakt om met vrijwel iedereen een gesprek te beginnen. Dit voel je zelfs bij de artiesten, iedereen is blij om er te staan en het wederzijdse respect tussen publiek en artiest is overal goed voelbaar. Douchen is overbodig, op z'n verrotst ben je op je mooist en raven is leven.

A Campingflight to the Free State of Lowlands Paradise

De lage landen, ons kleine kikkerlandje. Op het gebied van festivals en muziek doen we het goed. Menig buitenlander is jaloers op het festival-aanbod in Nederland. Lowlands pakt dit jaar misschien nog wel de hoofdprijs als het gaat om boekingen. Grote acts als Mumford and Sons, Sean Paul, The XX en Editors maakten hun opwachting in ons kleine Holland. Deze headliners werden afgewisseld met lokaal opkomend talent als Ronnie Flex, Naaz en Kim Janssen. Voordat ik jullie de volledige line-up hebt verteld staan we hier morgen nog. We hebben in ons lage festivallandje niets te klagen en Lowlands is daar de voornaamste reden van.

A Campingflight to the Free State of Lowlands Paradise

LL3

Een paradijsje. Want dat was het, dat is het en dat zal het ongetwijfeld nog wel een tijdje blijven. De opnieuw versierde iconische torens, de nieuwe half openlucht Alpha (hoofdpodium), de nieuwe bravo-kathedraal (rave-cave), de kunst en de aankleding. Lowlands ziet eruit als een prachtig paradijs. Letterlijk elke 5 meter gebeurt iets, waar je meer van wilt weten. Of het nou een lekker ruikend standje met gekke Vietnamese pannenkoeken is, of een spontane Lowlands-modeshow. Van een gek verkleedde bezoeker tot een hilarisch stuk straattheater. Zelfs op de donderdag, als het festival in feite nog niet begonnen is, kun je op het terrein terecht voor een extreem gezellige silent-disco, een film, muziek en nog veel meer. En konden we nog maar weer terug naar de donderdag, want Lowlands was met al haar vernieuwingen, tradities, concerten en bezoekers gewoon weer het beste dat je in een Nederlands festivalweekend kan overkomen.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Joe-Ann van Deventer

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.