Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Rachel Margaretha Ecclestone

Nieuws

De opkomst van jackfruit satés en pita’s met falafel

Door NinaRosa Juffermans op dinsdag 16 april 2019

Vegan kipcorns. Cornettos op basis van soja. Ben & Jerry’s gemaakt van amandelmelk. Een vegetarisch vleesschap in de Appie dat in de afgelopen drie jaar is verdrievoudigd qua grootte. Vegetariërs en veganisten zijn opeens overal. Ook in festivalland zien we een opkomende trend. Er is steeds meer vraag naar festivalvoedsel zonder vlees, vis of überhaupt dierlijke producten (de vegans waar we altijd grapjes over maken). Milkshake kondigde vorig jaar aan om 100% vegetarisch eten te serveren en DGTL doet dit al jaren. Hoe is dit zo gekomen? Is iedereen hier blij mee? (Spoiler alert: nee). We namen vega(n) voedsel op festivals onder de loep.

De Nederlandse graseters en wereldverbeteraars
Laten we beginnen met wat cijfers voor het globale idee. Het aantal vegetariërs en veganisten groeit wereldwijd exponentieel en dan vooral in Amerika, Engeland, Duitsland en Nederland. De groep niet-vleeseters in Nederland is gegroeid van 560.000 in 2010 naar 700.000 in 2018, een stijging van 25%. En daar speelde de markt op in. Zo werd de Vegetarische Slager opgericht in 2010 en kocht Unilever ’s werelds eerste vegetarische slager over in 2018. Coincidence? I think not.

20 jaar geleden waren er een stuk minder vegetariërs. De alternatieven voor vlees waren ook echt heel beperkt. Buurman en buurvrouw Wim en Nelleke zijn al meer dan 30 jaar vegetarisch. “Altijd maar die tofu,” verzuchten ze. “Nu zijn er zo veel alternatieven. Wij zijn dol op de vegetarische boterhamworst, die is net echt. Toch, Wim?” zegt Nelleke. Wim knikt, terwijl hij een hapje neemt van zijn cracker met vegan filet americain. “Het is nu zo makkelijk om vegetariër te zijn en mensen begrijpen het ook beter. Niemand kijkt er eigenlijk nog van op. Dat was vroeger wel anders.”

Vegetarisch eten op festivals een goed idee?
Ja leuk die feitjes over vegans, maar wat heeft het met festivals te maken? Well, de grootst groeiende groep onder vegans zijn millennials. Laat deze doelgroep nou net overlappen met die van de meeste en populairste festivals. DGTL, het internationale festival dat geprezen wordt om haar duurzaamheid, verkoopt dit jaar voor de vierde keer op rij uitsluitend vegetarisch eten op hun evenement. Het gaat hier niet om het opleggen van een lifestyle, maar om duurzaamheid. DTGL bespaart jaarlijks 53.000 kg CO2 uitstoot. Om je even een idee te geven, dat zijn 9 retourtjes van Amsterdam naar Bali. 

Niet-moet-alles-mag festival Milkshake kondigde vorige lente aan om alleen nog maar vegetarische gerechten te serveren. Veel waren positief; uit een enquête onder de bezoekers bleek dat de meeste mensen het alleen maar toejuichten. Toch vond niet iedereen het fijn. Kritiek was vooral dat mensen duurzaamheid niet opgelegd willen krijgen. Daar had Milkshake een simpel antwoord voor: het aantal trucks waar vlees verkocht werd, was toch al beperkt. De toekomst van vegetarisch eten op festivals Unilever kondigde begin dit jaar aan dat elk bekend ijsmerk een vegan versie krijgt. Zo zijn er binnenkort dus ook vegan varianten van de welbekende Magnums en Solero-ijsjes, wat overigens geweldig nieuws is voor lactose-intoleranten.

Worden alle festivals vleesloos of zelf vrij van dierlijke producten? Is het tijdperk van een broodje sappige hamburger of veel te hete kroket voorbij? Nou, dat ook weer niet. Er zijn nog steeds mensen die zich verzetten tegen vegetarisch eten of mensen die gewoon enkel en alleen een pita shoarma willen eten op een festival, want het is toch wel een feestje. Voor die mensen blijft er op de meeste festivals vlees of vis te koop. Maar er komen steeds meer opties voor mensen die eens iets anders willen dan vlees. De opties zijn dan niet meer beperkt tot hummus, falafel of patat met ketchup (want mayonaise heeft ei, dus dat mogen vegans niet). Zo krijgt Best Kept Secret dit jaar een 50/50-burger, die voor de helft uit vlees bestaat en voor de helft vegetarisch is. Best of both worlds.

Ninarosa_Eten

Foto: Janneke Nooij

Het afgelopen festivalseizoen had ik het genoegen om vele vegan versnaperingen uit te proberen. Dit zijn mijn insider tips voor als je de vegetarische of vegan hapjes eens uit wilt proberen.
Festivals met vet lekker vega(n) eten:
 DGTL. Probeer de wrap met mint, heel origineel. Lowlands. Onze favoriet is de Dutch Weed Burger, gemaakt van zeewier (maar echt lekkerder dan het klinkt).
• Lollapalooza. De Oosterburen lopen erg voor op vegetarisch eten en hebben onwijs veel vega opties. We kunnen echt geen favoriet kiezen. Er is te veel.
• Mysteryland. Mis de vegan bapao niet. De stand verkoopt ook normaal Surinaams eten voor je karnivoor vriendjes.

Vega(n) festivaleten voor dummies
Vind je de zeewierburger een beetje te hoog gegrepen? Dit zijn gerechten waarmee je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met vegetarisch of veganistisch eten.
• Falafel: deze kleine balletjes lijken op kipnuggets en zijn gemaakt van kikkererwten. Je kunt ze zo uit het vuistje eten of in een wrap, pita of op een burger.
 Vega bitterballen: bitterbalen hoeven niet per se van vlees te zijn! Tegenwoordig heb je ook bitterballen op basis van kaas met kruiden, bieten of champignons. Nog altijd uitkijken dat je je mond niet verbrandt.
• Seitan: vaak zijn vegan burgers op basis van groenten, bonen of seitan. Seitan is gemaakt van tarwegluten en heeft een vleesachtige structuur. Qua smaak kun je er echt van alles mee. Er bestaan seitan rib-eye’s, kipnuggets, cordon bleus en zelfs steaks.
• Jackfruit saté: jackfruit is tropisch fruit dat je zo kunt bakken dat het lijkt op pulled pork of saté. Met de juiste kruiden smaakt het ook echt zo.


Sidenote: 1 januari vierde ik mijn tweede veganversary. Alle grapjes over vegans en vegetariërs zijn dus niet hatelijk bedoeld. Be kind to every kind.

Vond je het leuk? Laat het NinaRosa weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Toilet Festival 2020: Live vanaf de plee

Nieuws

Donderdag 19 november 2020

Dansen voor het goede doel op muziek van o.a. Rob Dekay, The Partysquad en Vunzige Deuntjes. Live vanaf de plee.

Naar de sneeuw met Enter The Snow kan ook dit jaar gewoon weer

Nieuws

Vrijdag 16 oktober 2020

In tijden dat er niets mogelijk lijkt, zien de jongens achter de organisatie van Enter the Snow juist kansen.

Doe mee met de Dutch Dance Quiz: een ode aan 30 jaar dance

Nieuws

Vrijdag 2 oktober 2020

Op zaterdag 17, 24 en 31 oktober presenteren Vivienne van den Assem en dance-expert Arne van Terphoven vanuit de legendarische...

TeamAlert is benieuwd naar jouw ervaringen met drugs in het verkeer

Nieuws

Woensdag 30 september 2020

Heb je een rijbewijs en ben je tussen de 18 en 50 jaar oud? En gebruik je weleens XTC, speed,...

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!