Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten.

Nieuws

De angst voor SFX

Door Dennis Brouwer op zaterdag 3 januari 2015

Ieder jaar komen er meer festivals bij in Nederland. Om bezoekers te trekken proberen organisaties zich meer en meer te onderscheiden van de rest, door vernieuwend te zijn of juist door uit te blinken in bijvoorbeeld de muziekstijl, aankleding, locatie, grootte of line-up. De laatste tijd brandt bij mij steeds meer de vraag of organisaties zich bezig houden met het neerzetten van een nóg beter concept of meer met het maken van nóg meer winst. Jammer genoeg doet mij vermoeden dat er steeds meer sprake is van het tweede geval. Hogere ticketprijzen, stijgende muntprijzen en steeds verdere uitbreiding lijken aan de orde van de dag te zijn. Waarom moet het altijd meer, meer, meer zijn?

Awakenings

Een goed voorbeeld is Awakenings. Laat er geen misverstand over bestaan: Awakenings is een geweldig evenement, de muziek, de lichtshows, de organisatie… allemaal top. De avonden in de Gashouder zijn bijna niet te overtreffen. Desondanks is de honger naar succes niet gestild, dat bleek dit jaar al met de uitbreiding van Awakenings Festival. De organisatie had namelijk besloten om van een eendaags festival naar een tweedaags evenement te gaan.

AWAKENINGS FESTIVAL 2006

Awakenings staat voor kwalitatief hoogstaande techno en het keihard beuken in een overvolle gashouder, klokgebouw of mainstage in Spaarnwoude. Zondag 29 juni 2014 was hier helaas geen sprake van. De muziek, het vuurwerk en de lichtshows waren als vanouds fantastisch, maar een halfvolle tent of stage is toch niet des Awakenings? Waarom dan toch die uitbreiding? Het antwoord daarop is vrij logisch: meer winst. Een tweede dag aan het festival plakken kan zeer winstgevend zijn. De stages kunnen blijven staan en er hoeft (vrijwel) niks extra’s te worden opgebouwd.

Vanaf volgend jaar gaat Awakenings in ieder geval overzee

Er zijn dus weinig extra kosten in vergelijking tot het organiseren van een nieuw, apart festival. Allemaal zeer begrijpelijk, maar doen halfvolle stages en tenten geen afbraak aan de naam en status die een festival hoog te houden heeft? Bezoekers die alleen een kaartje hebben gekocht voor de zondag editie zullen geen slecht gevoel hebben overgehouden aan het feest, maar toch zullen ze onderhuids wel doorhebben dat er niet het maximale uit is gehaald. Desondanks zal Awakenings volgend jaar weer een tweedaags evenement zijn. In een reactie laat de organisatie weten dat er veel positieve geluiden waren na de zondagseditie. Corne Bos (PR & Media Awakenings): ‘Een aantal bezoekers vond het fijn dat er minder mensen waren. Er zijn veel goede reacties, we gaan volgend jaar zeker weer twee dagen. Anyway, je hoeft niet beide dagen he, je mag ook kiezen.’

AWAKENINGS FESTIVAL 2010

Vanaf volgend jaar gaat Awakenings in ieder geval overzee met feesten in Engeland, Australië, Italië en Argentinië. Zelfs het grote Amerika, waar Electronic Dance Music (EDM) helemaal booming is, begint al aan de deur te kloppen. In één woord: geweldig. Het concept heeft al een grote naam in het buitenland, dat is te merken aan het aantal buitenlandse bezoekers dat iedere editie afreist naar Nederland. Het is louter positief dat Awakenings deze mensen tegemoet komt door evenementen in verschillende landen te organiseren.

SFX Entertainment

De commercialisering van festivalland is vooral te wijten aan de groeiende populariteit van EDM in Amerika. Tot nu toe kan Awakenings de commerciële kant van de techno industrie genoemd worden. Techno is de laatste paar jaar flink gegroeid en volwassen geworden, maar liefst één derde van alle Nederlandse festivals is tegenwoordig techno gerelateerd. De techno niche lijkt zo het zelfde pad te bewandelen als house voor het door Amerika omarmd werd.

Als alles op dezelfde manier geregeld wordt, dan zal dit toch ten koste van de creativiteit gaan?

De angst voor de ‘commercialisering’ wordt gevoed door de overnamewoede van Robert Sillerman en zijn bedrijf SFX Entertainment. Uit onderzoek van De Volkskrant is gebleken dat het megabedrijf de Amsterdamse club Air en Awakenings Festival wilt overnemen, nadat het in 2013 ID&T al in handen kreeg. Overigens blijft het niet bij Nederland, ook Made Event (Electric Zoo festival, New York), i-Motion (Nature One, Duitsland) en Totem OneLove Group (Stereosonic, Australië) zijn al ingelijfd bij SFX. Uit een artikel van Ryan Mac, schrijver voor Forbes magazine, blijkt dat het bedrijf een verlies van 47,9 miljoen dollar verwacht en een totale schuld van 64,5 miljoen dollar heeft. De grootste concurrent van SFX is het bedrijf LiveNation, ironisch genoeg het bedrijf wat Sillerman zelf had opgezet en later verkocht heeft. Volgens Mac is er een grote concurrentiestrijd gaande tussen de twee.

AWAKENINGS FESTIVAL 2014

Eigen koers

Zouden Monumental en ID&T aan de wedloop van SFX mee moeten doen? Waarom blijven zij niet hun eigen koers varen? In plaats van het maximaliseren van de winst en het strijden om het neerzetten van het grootste concept, streven naar het beste (en dus niet per se het grootste) festival voor de bezoeker. Critici van SFX vrezen voor een verhoging van de ticketprijzen, ontslagen bij opgekochte bedrijven en meer eenvormigheid wat betreft de evenementen. Als alle festivals onder de regie staan van één bedrijf, wat maakt die verschillende festivals dan nog uitzonderlijk?

Hopelijk blijft de evenementenbranche in de handen van de creatieve geesten die er ooit mee begonnen zijn

Door concurrentie ontstaan ideeën en concepten die festivals van elkaar doen onderscheiden. Als alles op dezelfde manier geregeld wordt, zal dit dan ten koste van de creativiteit gaan? Op dit moment lijkt alles in festivalland geweldig te lopen: de stijgende populariteit, de technische vooruitgang en de professionele aanpak van de organisaties. Het is dus logisch dat de festivalmarkt in trek is bij investeerders. De vraag die mij rest: ‘hoe kunnen we er voor zorgen dat de positieve energie die festivals met zich meebrengen niet in de handen vallen van op macht en geld beluste miljonairs?’ Hopelijk blijft de evenementenbranche in de handen van de creatieve geesten die er ooit mee begonnen zijn. Rocco Veenboer, Duncan Stutterheim en alle andere organisatoren die ooit begonnen zijn uit liefde voor de muziek: laat de industrie alsjeblieft niet in handen vallen van bedrijven die alleen maar uit zijn op het maken van winst(!). Of deze roep gehonoreerd gaat worden: De toekomst zal het leren…

Vond je het leuk? Laat het Dennis weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Sla Awakenings Festival op als favoriet

Opslaan

Meer info: naar de festivalpagina

Meer uit het blog

Bonobo, Yellow Claw en Oscar and the Wolf onder laatste grote namen voor Sziget 2018

Nieuws

Vrijdag 25 mei 2018

De line-up is nu zo goed als compleet.

Het geheim van de Zon

Report over De Zon

Donderdag 24 mei 2018

Geen festival zo vreemd, uniek en smerig lekker als de Zon. Wat is het geheim?

Wildeburg maakt de gehele line-up bekend

Nieuws

Donderdag 24 mei 2018

Grofweg zo'n 140 namen pronken op 't affiche.

"We willen ooit stagediven in pak."

Nieuws

Woensdag 23 mei 2018

Hoe kicken is het om talenten te volgen die op het punt van doorbreken staan? Lees hier het resultaat.

De onbereikbare climax van de opwarm-dj

Nieuws

Dinsdag 22 mei 2018

Hard to get vind ik juist lekker

“XTC is de nieuwe cannabis geworden”

Nieuws

Donderdag 17 mei 2018

Wetenschapper en raver Ton Nabben vertelt over zijn jarenlange onderzoek over drugsgebruik in het uitgaans- en festivalleven

Onze route door de timetable van Toffler Festival

Nieuws

Dinsdag 15 mei 2018

Zeg maar dag tegen je keuzestress

The Crave Festival: de hele dag trippen achter de duinen

Nieuws

Maandag 14 mei 2018

Obscure electro en Haagse gezelligheid blijken de perfecte match te zijn