Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: KAIK Photography

Nieuws

De 10 beste festivals van 2019

Door Timo Kragting op dinsdag 24 september 2019

Elk jaar alle festivals afstruinen, overal foto's maken, avonturen beleven en alles met behulp van een toetsenbord en muis vereeuwigen op het wereldwijde web. Het is niet voor iedereen weggelegd. Wel voor de reporters van YellowTipi, die elk weekend opnieuw hun kritische festivalblik uit de kast trokken en dit seizoen ruim 100 festivals langs gingen. Nu het festivalseizoen helaas tot z'n einde is gekomen, rest ons nog 1 laatste vraag: "Welk festival was dit seizoen volgens ons nou eigenlijk hét festival van 2019?".

Voordat we beginnen vragen jullie je natuurlijk af waar we de festivals op beoordeeld hebben. Nou eigenlijk op alles. De beoordelingen kwamen voort uit een optelsom van: prijs/kwaliteit, sfeer, programmering, locatie, decor/aankleding, randprogrammering, geluid, eten/drinken, organisatie en meer. Met trots presenteren we jullie onze festivalchart van 2019

#10 Elrow Town Festival Amsterdam

elrowTop10Foto: Sander Keizer

We durven zonder enige twijfel te zeggen dat er geen kleurrijker en hysterischer festival is dan Elrow Town Festival Amsterdam. De hoeveelheid confetti, opblaasbeesten en andere ongein die zij uit de kast hebben getrokken was ongeëvenaard. Zelfs saaie festivaltenten waren van binnen zo heftig versierd, dat je niet eens door had dat je in een festivaltent stond. Het was zo uitbundig, zo verbazingwekkend en zo een plek in onze top 10 waard.

#9 DGTL

DGTLTop10Foto: Sebastiaan van Thienen

Het is alweer even geleden, toen DGTL tijdens het weekend van 19 april het festivalseizoen opende. Ze deden het met stijl. Niet alleen omdat ze met een geweldige line-up op de proppen kwamen, maar ook omdat ze weer stappen hebben gemaakt om een geheel circulair festival te worden. Tel daar alle kunst en stagebouw bij op en je verdient een 9e plek in onze top 10.

#8 Guilty Pleasure Festival

GuiltyTop10Foto: Olivia Witmond

Tja, Guilty Pleasure Festival, wat moeten we erover zeggen. Wat was het weer een intens foute aangelegenheid. Wat een prettig gestoorde puinhoop. Maar tegelijkertijd een foute puinhoop die geen enkele andere organisatie met zoveel flair weet neer te zetten. Iedereen houdt wel van een guilty pleasure op z’n tijd, wat maakt dat iedereen het wel naar z’n zin zou hebben op Guilty Pleasure Festival. De programmering (o.a. Alice Deejay, Ch!pz en Vengaboys) en de feilloos daarop aansluitende randprogrammering (o.a. Disneykaraoke en Unicornrodeo) leverden een 8ste plek op.

#7 The Crave

TheCraveTop10Foto: Pierre Zylstra

The Crave is al lang geen Haags onderonsje meer. Het festival groeit elk jaar en verwelkomt steeds meer bezoekers van buiten de stad. Ondanks de groei behield het festival haar intieme karakter en dj’s als Helena Hauff en Len Faki wisten de verwachtingen te overtreffen. Bovendien gebeurt er steeds meer in Den Haag rondom het festival. Van cultuurpodium PIP tot het Scheveningse strand. Agga Dance Event op z’n Craves zullen we maar zeggen.

#6 Mystic Garden

Een mystieke tuin, dat belooft de naam van het festival en dat is ook precies wat je krijgt. Geschminkte steltenlopers, uit de bocht gevlogen versiering en laaghangende mist maken van het Sloterpark een heus paradijsje. Het soort festival dat eigenlijk alleen diep in de natuur zou kunnen plaats vinden, maar Mystic Garden flikt ’t nét buiten de ring van Amsterdam. Dat is knap. En een 6e plaats waard.

#5 Into the Woods

IntotheWoodsTop10Foto: Rhoda de Dobbelaere

“Diep in het bos zijn de echte feestjes”, zo zong Gerson Main eens na een bezoek aan het festival een aantal jaar geleden. De sprookjesachtige magie waarmee Into the Woods het Amersfoortse bos inkleurt is er sindsdien alleen maar op vooruit gegaan. Qua decor en aankleding zijn er weinig festivals die het beter doen. Zo’n festival waar acts als Alan Fitzpatrick, Red Axes, Zwart Licht en Adriatique geweldige shows neer zitten, maar je de helft mis omdat je veel te druk bent met avonturieren.

#4 Woo Hah!

Hiphop groeit als een gek. Op Spotify en Youtube is het met afstand het meest gestreamde genre van het moment. Toch zijn er weinig echte hiphop festivals en degene die er zijn houden soms geen stand. Encore heeft zelfs de stekker uit hun festival moeten trekken. Maar Woo Hah! weet wat het doet. Ondanks dat er jaarlijks acts zijn die op het laatste moment afzeggen, weet het festival keer op keer een hiphop festival te organiseren, zoals een hiphop festival zou moeten zijn. Sfeer, muziek en cultuur hebben voor deze 4e notitie in onze top 10 gezorgd.

#3 Draaimolen Festival

DraaimolenTop10Foto: Frankie Casillo

Het festival groeit in elk opzicht, maar verliest ermee niet z’n charme. Met een line-up waar Hunee, Four Tet, Marcel Dettmann, Job Jobse, DJ Stingray en de rest van de top van de elektronische muziek pronken, kon het al niet echt meer mis gaan. Van de prachtige locatie en intieme sfeer gingen onze harten sneller kloppen. Een top 3 notering waardig.

#2 Lowlands

LowlandsTop10Foto: Janno Verharen

Tja, Lowlands, is het eigenlijk wel eerlijk als deze vader-des-Nederlandse-festivals meedoet? Al jaren gebeurt het hier. De beste muziek, fijnste camping, meest uitgebreide horeca-aanbod en een aaneenrijging van ongevraagde kadootjes. Zo stonden de Opposites ineens in Sexyland, kwam A$AP Rocky even meedoen met Tame Impala en mocht Job Jobse de 24-uurs sluiten. Het was wederom genoeg voor een hoge notering in onze top 10.

Eervolle vermeldingen

Er zijn een aantal festivals die het nét niet hebben gehaald. We wilden ze toch even noemen. De zomervakantie op de NDSM van De Zon Festival. De muzikale veelzijdigheid van By the Creek festival. Appelsap met de reunie van The Opposites. Ook het relatief nieuwe Parels van de Stad deed het goed. En dan hebben we nog Down the Rabbit Hole, Best Kept Secret, Milkshake, Paradigm, Psy-Fi en nog veel meer festivals die het érg goed deden dit jaar. Het was voor ons lastig kiezen. En tja, dat eilân niet door kon gaan was een ramp. Wij waren het weekend wel op Terschelling en als dat een voorbode is van een eventuele eilân 2020, dan scoort het festival vast en zeker een top 10 notering. Goed, door naar onze nummer 1.

#1 Wildeburg

WildeburgTop10Foto: KAIK Photography

Het is niet de eerste keer dat we Wildeburg als absolute nummer 1 verkiezen. Maar dat het festival dit jaar weer bovenaan zou eindigen, stond eigenlijk al vrij snel vast. De locatie, de randprogrammering, het eindeloze verdwalen, de gezellige bezoekers, de camping, het krantje, de muziek, de lichtkunst, de chaos, het bamboe, de liefde, alles heeft bijgedragen aan weer een geweldige editie van een festival, volledig uniek in z’n soort.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.