Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Maxime Noir

Nieuws

De 10 beste festivals van 2016

Door Timo Kragting op vrijdag 30 september 2016

Maar liefst 100 festivals gingen we dit seizoen langs. Dat zijn aardig wat danspasjes, bekers bier en handjes-in-de-lucht-momenten. In het diepste geheim is ons team reporters, fotografen en festivalkenners om de tafel gaan zitten, waar we tot in de treuren elk festival hebben ontleed. Het doel? Uitzoeken welk festival zich hét allerbeste festival van 2016 mag noemen.

Voordat we beginnen vragen jullie je natuurlijk af waar we de festivals op beoordeeld hebben. Nou eigenlijk op alles. De beoordelingen kwamen voort uit een optelsom van: prijs/kwaliteit, sfeer, programmering, locatie, decor/aankleding, randprogrammering, geluid, eten/drinken en organisatie. Met trots presenteren we jullie dan ook onze top 10 van 2016!

#10 Ruigoord Manifestival

RuigoordFoto: Janneke Nooij

Wat begon als een manifestatie om het voortbestaan van Ruigoord te waarborgen, ontpopte zich als een explosie van creativiteit, muzikaliteit en gezelligheid. Neem de diversiteit in de programmering: zo wandelde je van een intiem singer-songwriter concert zo naar een knallende psy-trance set. Ook de relaxte sfeer telde mee, overal was genoeg ruimte om te zitten, chillen, liggen en te dansen. Zelfs in het aanbod van eten/drinken wist het festival te verrassen: naast al het gebruikelijke kon je hier ook terecht voor een maca-smoothie of een herbal energy boost. Ruigoord liet op een zonovergoten dag zien wat het in huis heeft en dat verdiende op haar debuut meteen al een top-10 plek.

#9 Vrijland Festival

Dé comeback van dit jaar was toch wel Vrijland Festival. Hun editie bij Amsterdam Roest in 2014 stond al eens in onze top 10, maar vorig jaar ging het even mis. Enorme windvlagen gooide destijds roet in het eten in het jaar dat Vrijland Festival besloot te verhuizen naar het Oostpunt. Dit jaar verhuisde het festival opnieuw, met als bestemming Blijburg aan Zee en dat bleek wél een goeie zet. Ook hier was de perfecte balans tussen chillen, spelen en dansen een doorslaggevende factor. Een flinke dosis vrijheid was ook te proeven in de programmering van het festival. Met namen als Zwart Licht, Mr. Ties, Guy Gravier en Tom Trago vinkt Vrijland flink wat genres af. Bevrijdingsdag vieren: zo doe je het.

#8 PITCH Festival

PITCHFoto: Daniel Lewensztain

Nat, heet, hard en prachtig: Pitch was het allemaal. Van zweetdruppels tot regendruppels, niets leek de bezoekers van dit festival uit het veld te slaan. Waarschijnlijk had dat te maken met de energie die de ijzersterke live-acts wisten over te brengen. Met namen als Skepta, Anderson .Paak, Santigold en DJ Shadow speelde hiphop, R&B en trap een succesvolle hoofdrol deze editie. Een stap in de juiste richting, anders kun je niet concluderen na het zien en horen van de uitzinnige bezoekers.

#7 Paradigm Festival

72 uur lang festivallen op een van de mooiste locaties van ons land, het gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar holy shitballs wat was dit vet. De combinatie van de locatie, het decor en de randprogrammering voelde aan als een wereldreis. Een wereldreis onder begeleiding van grote namen als John Talabot, KiNK en Seth Troxler. Het festival nam de gewaagde stap om dit jaar flink te groeien in capaciteit en deed dat met verve.

#6 Lentekabinet

LentekabinetFoto: Yannick van de Wijngaert

Ook dit jaar wist Lentekabinet weer de juiste mix van alternatieve, zwoele disco en house acts neer te zetten in de oase die het Twiske heet. Naast dansen kun je ook perfect vertoeven met een biertje in de hand om zo langs het grote aanbod kunst en cultuur te zwerven. De ondergaande zon op die bewuste 28 mei was de kers op de taart die de organisatie elke keer weer succesvol voorschotelt.

#5 A Campingflight to Lowlands Paradise

LLFoto: Shelley Kruiver

Een van de grootste, langstlopende, maar vooral gezelligste festivalweekenders van ons land. Van een feestje bij de buren op de camping, tot een adembenemend optreden van M83 in de Heinekentent. Van een cocktail bij de Hacienda tot een spontaan disco-feestje in een rood kerkje. Van een memorabele liveset van Tiga tot de doorbraak van Roosevelt. Van een ijzersterk festival naar een plek in onze top 10.

#4 Milkshake Festival

MilkshakeFoto: Nadirah Pikart

De meest extravagante uit dit rijtje moet wel Milkshake Festival zijn. Deze prettige chaos weet elk jaar weer te verrassen. Van het berijden van een rodeopiemel tot een gigantisch roze luchtkasteel, niets is te gek. Het festival dat normaal altijd op zondag plaatsvond, duurde dit jaar het hele weekend. Het vijfjarig bestaan werd gevierd door op de vrijdag een festival voor mensen met een beperking te organiseren. ‘Niets moet, alles mag’, dat is de gedachtegang die de organisatie perfect vorm weet te geven.

#3 Into the Woods

IntothewoodsFoto: Niels de Vries

Into the Woods heeft het tot nu toe elk jaar tot onze top 3 geschopt, en dat is meer dan terecht. Ook dit jaar wist het festival haar succesformule verder te verfijnen en haar bezoekers te verbazen. Hoe zij een bos omtoveren – want dat is het enige juiste woord – is ongeëvenaard. Verder is de Into-the-Woods-magie lastig in woorden te omvatten, dus verwijzen we jullie graag door naar ons fotoalbum.

#2 Strange Sounds from Beyond

SSFBFoto: Janneke Nooij

Een partij die het anders durft te doen. Geen grote makkelijke namen die mooi staan op een affiche, maar letterlijk: vreemde geluiden van ver weg. Red Light Radio, Outsiders en The Rest is Noise brachten een geweldig scala aan nieuwe sounds naar de NDSM. De (live)sets van o.a. Omar Souleyman, Acid Arab en Awesome Tapes from Africa waren allemaal even bijzonder en steengoed. Het resultaat? Een uitzinnige massa feestende festivalgangers. Zo uitzinnig, dat Facebook eventjes overspoeld werd met een golf aan videos van het optreden van Omar Souleyman.

#1 Wildeburg

Soms klopt gewoon alles. Wij durven ook met overtuiging te beweren dat iedereen die op Wildeburg geweest is dit jaar, het met deze nummer 1 positie eens zal zijn. Wildeburg Festival debuteerde dit jaar en maakte daarbij enorm veel indruk. Een idyllische locatie in de Noordoostpolder werd omgetoverd tot een paradijsje waar je als bezoeker uren kon verdwalen. De camping en het festivalterrein liepen in elkaar over, waardoor je het gevoel kreeg echt in een tijdelijk, gezellig dorp te zijn beland. Wildeburg zet een nieuwe standaard die niet snel overtroffen zal worden.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Naar de sneeuw met Enter The Snow kan ook dit jaar gewoon weer

Nieuws

Vrijdag 16 oktober 2020

In tijden dat er niets mogelijk lijkt, zien de jongens achter de organisatie van Enter the Snow juist kansen.

Doe mee met de Dutch Dance Quiz: een ode aan 30 jaar dance

Nieuws

Vrijdag 2 oktober 2020

Op zaterdag 17, 24 en 31 oktober presenteren Vivienne van den Assem en dance-expert Arne van Terphoven vanuit de legendarische...

TeamAlert is benieuwd naar jouw ervaringen met drugs in het verkeer

Nieuws

Woensdag 30 september 2020

Heb je een rijbewijs en ben je tussen de 18 en 50 jaar oud? En gebruik je weleens XTC, speed,...

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event