Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Romy Treebusch

Nieuws

Amsterdam Dance Event door de ogen van de nachtburgemeester

Door Reinder van Velze op maandag 17 oktober 2016

“Het nachtleven is een plek waar barrières gebroken worden. Neem de genderloze toiletten, die bestaan al veel langer in nachtclubs dan in universiteiten.” De clubcultuur speelt een belangrijke rol in het waarborgen van diversiteit, het is daarom goed om de ontwikkeling van de clubcultuur te stimuleren, aldus nachtburgemeester Mirik Milan.

Mirik Milan is nachtburgemeester van Amsterdam. Als nachtburgemeester is het zijn voornaamste taak om de positieve kant van het nachtleven te benadrukken. Niet dat hij het negatieve schuwt, integendeel, hij is zich volop bewust van de negatieve kant, “maar” zegt Mirik, “waar het nachtleven over gaat is dat het zo ontzettend veel kansen creëert voor jonge en creatieve mensen om zich te ontplooien.” Daarom is hij ook zo trots op Amsterdam Dance Event (ADE), omdat het de diversiteit van het nachtleven benadrukt. Ik sprak met Mirik over zijn rol bij ADE en zijn visie op ’s werelds grootste club festival.

De nachtburgemeester en ADE

De rol van de nachtburgemeester bij ADE is slechts die van een klein radertje in de enorme productie, maar toch geen onbelangrijke. Behalve dat het nachtburgemeesterschap een significante bijdrage geleverd heeft aan de totstandkoming van de 24-uursvergunning – die nu 8 clubs in Amsterdam in hun bezit hebben – is hij ook betrokken geweest in de verruiming van de sluitingstijden van alle clubs naar 08:00 tijdens ADE.

ADE

“Mijn rol met ADE is adviserend op het gebied van beleid, regelgeving en veiligheid. Ik participeer altijd in een aantal voorbesprekingen met de gemeente, de organisatie van ADE, Jellinek en de politie.” In deze besprekingen wordt gekeken naar de knelpunten, maar ook naar de positieve kanten. Als knelpunten komen de onderwerpen drugs en toeristen veelvuldig aan bod. “Toeristen denken dat ze in Amsterdam alles kunnen doen, van feesten tot druggebruik.” Dat levert vaak veel overlast op, maar kan ook tot gevaarlijke situaties leiden. Uitgangspunt bij de meetings is dan ook zogenoemde ‘harm reduction’. Zo is samen met Jellinek een animatiefilmpje ontwikkeld waarin toeristen worden voorgelicht over de (gedrags-)regels in Amsterdam, maar ook waar zij, bijvoorbeeld, hun drugs kunnen testen.

“Waar ik de gemeente heel erg voor waardeer en respecteer is dat ze zich niet gek laten maken door media. Drugs is het meest impopulaire thema om over te praten, omdat er geen goede oplossingen zijn. Gelukkig gaat dat in Nederland goed tot op zekere hoogte, echter, ongevallen zijn helaas niet uit te sluiten.”

Waar Mirik in de voorbereidingen een rol als adviseur bekleedt, trekt hij er tijdens ADE op uit. In zijn rol als nachtburgemeester neemt hij overdag deel in verschillende panels en leidt hij internationale pers rond. In de avond bezoekt hij vervolgens verschillende events of organiseert hij zelf een event, bijvoorbeeld op donderdag, het feest RAUW bij Noorderlicht. Als liefhebber probeert hij daarnaast de unieke feesten die ADE herbergt mee te pakken. Over de Skype kan ik hem horen glunderen als hij vertelt dat hij al een kaartje voor Henrik Schwarz en het Metropole Orkest in de Melkweg heeft.

Amsterdam

“Gigantisch belangrijk”, antwoord Mirik, wanneer ik hem vraag hoe belangrijk ADE voor Amsterdam is. “Ik denk zelfs dat het internationale bezoek aan Amsterdamse festivals een enorme boost heeft gekregen.”

Amsterdam

“Door ADE weten de buitenlandse bezoekers dat ze niet per se naar London of Berlijn moeten voor een goede line-up. Voor festivals als DGTL, Pleinvrees en Dekmantel komen de fijnproevers naar Amsterdam. ADE laat ook zien hoe makkelijk het is om een ticket naar Amsterdam te boeken. Vanaf Schiphol sta je vervolgens binnen 20 minuten op het Centraal Station. Daarnaast is het leven hier nog relatief te betalen en krijgen ze een geweldig festival met een hoge kwaliteit aan dj’s en ook nog een fantastische productie ervoor terug.”

Behalve de Amsterdamse festivals profiteren de Nederlandse boekers ook. Alle belangrijke agenten, managers en boekers bevinden zich ten tijde van ADE in Amsterdam. “Er wordt met ADE ontzettend veel business gedaan, ik denk dat alle dj’s voor het komende festivalseizoen daar al vastgelegd worden.”

Showcase af

“Het is de laatste jaren echt ontploft”, vertelt Mirik. “Heel de stad ademt nachtleven en dancemuziek ten tijde van ADE. Het is een enorm platform met internationale allure geworden waar veel talentontwikkeling plaats vindt.” Er is echter ook een keerzijde van de medaille.

“Dat het showcase er voor de grote dj’s af is vind ik wel jammer. Ik organiseer al sinds 2003 samen met Joost van Bellen het feest RAUW. Het lukte ons altijd om tijdens ADE de meest waanzinnige line-up te boeken en ook een normale ticketprijs te hanteren. Zo konden we in een club van 1000 man een line up neerzetten die op een festival thuishoort.” De volwassenwording van ADE is dus ten koste gegaan van de showcase status. “Waar vroeger top dj’s voor pocket money, een ticket en een hotel naar Amsterdam kwamen, moet nu de RAI of Amsterdam Arena afgehuurd worden om de fees van de dj’s na afloop te kunnen betalen.”

Hiertegenover staat de verdiepingsslag die ADE gemaakt heeft met daarin de focus op randprogrammering. “Neem bijvoorbeeld de ADE Playground, waar de focus niet op dj’s ligt, maar op alle creatievelingen die om het nachtleven heen hangen. Maar ook een initiatief als ADE Green, waar paneldiscussies plaats vinden en waar bezoekers zelf discussies en paneldiscussies organiseren.” Volgens Mirik heeft het ADE Playground programma zich de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld, met als gevolg dat het een breder publiek bedient. “Ik vind het erg leuk dat de bezoekers die niet een passie voor ADE hebben toch naar een inhoudelijk programma overdag kunnen.”

Als kleine kanttekening plaatst Mirik nog dat wat meer nationalistische focus ADE niet ten slechte zou komen. Hij vindt dat er te weinig aandacht is voor de Nederlandse dj’s. “Natuurlijk staat Martin Garrix twee avonden in de RAI. Maar de boekers kijken tijdens de vormgeving van hun programma wel eerste naar het buitenland.”

Art en Dance

“Wat mijn hoop is voor het nachtleven, is dat contemporary art aan de ene kant en dance en nachtleven aan de andere kant dichter bij elkaar komen te liggen. Ik hoop dat musea doorkrijgen dat kunst zich ook buiten de muren van de gevestigde kunstinstituten kan afspelen.”, zegt Mirik. Hij richt zich daarmee tot de gevestigde musea en fondsen.

ADE heeft elk jaar een ‘Art route’ vol dance-gerelateerde tentoonstellingen, voorstellingen en installaties. Galeries, en creatieve bedrijven uit het nachtleven werken samen om de bezoeker te verrassen. “Beamlab organiseerde vorig jaar tijdens ADE een supergaaf event gericht op ‘visual technologies’ en ‘high-end stage design’.” Toch zijn het de gevestigde musea die ontbreken op het prominente podium dat ADE biedt.

Art Route

Is dit dan een oproep aan musea om zich meer bij het nachtleven te betrekken? “Ja zeker, wat kunnen jullie doen op een geweldig podia als ADE, wat kunnen jullie doen voor de jongvolwassen en jongeren die naar ADE gaan? Gebruik dit prachtige platform om je eigen visie te etaleren op dit gebied.” De Amsterdamse nachtburgemeester Mirik Milan is trots. Trots op de verwevenheid van nachtleven en elektronische muziek waarin Amsterdam voorloper is op de rest van de wereldsteden.

ADE Tips van Mirik

Henrik Schwarz en het Metropole Orkest
Woensdag 19-10
Melkweg
Event: https://www.facebook.com/events/679086515565124/

RAUW
Donderdag 20-10
Noorderlicht
Event: https://www.facebook.com/events/168660500206697/

Thuishaven Life & Death
Vrijdag 21-10
Thuishaven terrein
Event: https://www.facebook.com/events/809565022512815/

Nachtdigital presents LET
Zaterdag 22-10
H7 Warehouse
Event: https://www.facebook.com/events/2103914976500770/

Maeve & SoHaSo
Zondag 23-10
De Marktkantine
Event: https://www.facebook.com/events/1727212337546439/

Vond je het leuk? Laat het Reinder weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.