Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 3 minuten. Afbeelding: Iris Neline Kuit

Report over Smeerboel

Als Smeerboel Festival een kringverjaardag zou zijn

Door Gabriëla van der Hel op woensdag 18 september 2019

“Voel je je al jarig vandaag?”. Best rare vraag eigenlijk, alsof jarig zijn een emotie is. Maar afgelopen zaterdag vierde Smeerboel wél haar 10e verjaardag! Van harte gefeliciteerd! Deze dag werd geheel in oer-Hollandse-zitverjaardag-stijl gevierd. Helaas geen ‘augurk gerold in hamplakje’ of klapstoeltjes gespot. Wel confettikanonnen, een Hak Bak, genoeg “‘gezellig hè, zo met z’n allen?!” en de volgende typische verjaardagsrituelen:

Het kringgesprek

Eenmaal in het vertrouwde kringetje beland, begint het gezeur. Als single moet je je al gauw verantwoorden aan alle tantes van het gezelschap. Op Smeerboel was dit niet anders. “Waarom ben jij nog niet aan de man?”. Het is maar vanuit welke kant je het bekijkt maar als single vrouw valt het in Utrecht niet altijd mee: de ratio man-vrouw kan uiterst nadelig zijn voor la femme. Voor veel mannen was deze scheefverhouding natuurlijk een geschenk op Smeerboel. Enfin, hoe je het ook went of keert: bij het Singlefeestje waren er talloze deutjes om uit kiezen, dus voor elk wat wils. Goeie vibes om die heupen los te gooien en het singleleven te omarmen!

Smeerboel4

De gekke oom

Tsja, iedere familie heeft er een. Zo'n gekke oom die een muntje achter je oor vandaan tovert. En dan moet jij met een flauwe glimlach zijn truc meespelen. Smeerboel had er zelfs drie – en gelukkig waren ze in topvorm: Ome Benny (Rodrigues), Ome Tom (Trago) en Ome Luuk (van Dijk) brachten alle 3 een geweldige portie gezelligheid naar de verjaardag. Nice! En ‘t had véél erger gekund. De gekke oom had ook zonder gene aan je kunnen vragen om later op de avond in de hottub naast de Desperados stage te duiken. Phew!

Smeerboel5

De speelhoek

Hoewel kids vaak wat leven in de brouwerij (lees: kring) brengen, is geen verjaardag compleet zonder de speelhoek voor je kleine neefjes en nichtjes. Ook bij Smeerboel hadden ze hier aan gedacht. Er was plakspul, glitters, slingers en kralen. Genoeg crafts om je eigen festivalstaf of ravestok te knutselen. Of gewoon om je outfit of gezicht mee te versieren. En het inpakpapier en de lintjes kunnen natuurlijk ook bewaard worden voor de volgende verjaardag. Niemand die daar op let. Genoeg versierd? Dan kon je je naar hartenlust uitleven bij in de ballenbak, de mobiele bingohal, of met Twister, beerpong en badminton.

Smeerboel5

Blokjes kaas en worst

Ik weet niet wat je tenenkrommender vind, het plakje cake bij de koffie of het schaaltje met blokjes zuivel en koude vleeswaren. Of toch het brood met smeersels? En natuurlijk de borrelnootjes niet te vergeten, die laten ook zo’n fijn oranje poederlaagje achter op je vingers. Gelukkig was er meer keuze dan de gehaktballetjes met een rootwitblauw prikkertje. Er stonden op deze zitverjaardag gek genoeg ook food trucks om eten bij te bestellen en er was voor iedereen wat. Ook de Hollandse zuinigheid ‘op=op’ was gelukkig niet op dit festival aanwezig. Oh en het neutje van opa werd gewoon vervangen voor een lekker shotje.

Smeerboel3

Het permanentje van oma Toos

Los van het feit dat oma Toos een beetje doof aan het worden is, staat ze standaard na toiletbezoek nog even in de spiegel haar permanentje bij te werken. Want ze moet natuurlijk wel goed voor de dag komen. Gelukkig was het een luxe verjaardag, want oma Toos kon ook d’r haar laten doen bij de kappers op het festivalterrein. Kapmantel om, puntkam in de aanslag en ‘alleen de puntjes’ graag – zeker een luxe verjaardag!

Smeerboel2

Dezelfde gesprekken

Altijd hetzelfde riedeltje: de gesprekken over voetbal, je studie/werk of roddels over de overbuurman. Alsof een cassettebandje ieder jaar opnieuw afspeelt. Op Smeerboel hadden de bezoekers gelukkig wél wat nuttigs te melden. Of te flirten. Had je even genoeg van het bijkletsen, was daar de stille disco. Yes! Even dat geouwehoer uit.

Smeerboel6

Tante Joke’s natte zoen

En als laatste: niemand kwam natuurlijk onder de natte zoen van Tante Joke uit. Hier speelt het onduidelijke Nederlandse zoenetiquette een grote rol in. Moet je nou drie zoenen geven? Of volstaat een luchtkus, hand of zwaai? Op een gegeven moment heb je de leeftijd bereikt dat je niet meer wegkomt met alleen een high five. Hoehetookzij, prikkende snorharen vermijden is een hele opgave. Gelukkig brachten de meezingers van de Tante Joke Karaoke Band veel nattigheid en was een natte tongzoen links of rechts geen uitzondering.

Smeerboel1

Smeerboel was als jarige de hele tijd in de weer met iedereen voorzien van genoeg drank, hapjes en vertier. Dus, namens ons allen: bedankt voor de goede zorgen! Op naar de volgende 10 jaar!

Vond je het leuk? Laat het Gabriëla weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Iris Neline Kuit

Meer uit het blog

Frenna in 2019 meest gestreamde artiest in Nederland

Nieuws

Vrijdag 6 december 2019

De rapper blijft Snelle (#2) en Bizzey (#3) voor.

Kendrick Lamar naar Rock Werchter

Nieuws

Vrijdag 6 december 2019

De Amerikaanse rapper komt op zaterdag 4 juli naar Werchter.

Massive Attack en The National naar Best Kept Secret 2020

Nieuws

Donderdag 5 december 2019

De legendarische Engelse triphoppioniers Massive Attack sluiten op zondag 14 juni het hoofdpodium af. Vrijdag 12 juni viert de Amerikaanse...

Herfstdrift verruilt stamppot voor een potje stampen

Report over Herfstdrift

Donderdag 5 december 2019

Het was een onstuimige, maar daardoor zeker niet minder gezellige editie van het Nijmeegse Herfstdrift.

Twenty One Pilots, Foals en Floating Points naar Electric Castle 2020 in Roemenië

Nieuws

Woensdag 4 december 2019

Na een uitverkochte 2019-editie, maakt Electric Castle de eerste namen bekend voor aankomende zomer.

Rock Werchter bevestigt System of a Down

Nieuws

Woensdag 4 december 2019

De band zal op zondag 5 juli op het festival optreden.

Happy with the future

Nieuws

Zaterdag 30 november 2019

Annedi ging naar Welcome to the Future Indoor en schreef daar een gedicht over.

Woo Hah! 2020 bevestigt Kendrick Lamar, A$AP FERG en meer

Nieuws

Woensdag 27 november 2019

Ook Da Baby, Ski Mask the Slump God, Gotu Jim, Zwangere Guy en Gotu Jim zijn bevestigd. In totaal zijn...