Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 3 minuten. Afbeelding: Iris Neline Kuit

Report over Smeerboel

Als Smeerboel Festival een kringverjaardag zou zijn

Door Gabriëla van der Hel op woensdag 18 september 2019

“Voel je je al jarig vandaag?”. Best rare vraag eigenlijk, alsof jarig zijn een emotie is. Maar afgelopen zaterdag vierde Smeerboel wél haar 10e verjaardag! Van harte gefeliciteerd! Deze dag werd geheel in oer-Hollandse-zitverjaardag-stijl gevierd. Helaas geen ‘augurk gerold in hamplakje’ of klapstoeltjes gespot. Wel confettikanonnen, een Hak Bak, genoeg “‘gezellig hè, zo met z’n allen?!” en de volgende typische verjaardagsrituelen:

Het kringgesprek

Eenmaal in het vertrouwde kringetje beland, begint het gezeur. Als single moet je je al gauw verantwoorden aan alle tantes van het gezelschap. Op Smeerboel was dit niet anders. “Waarom ben jij nog niet aan de man?”. Het is maar vanuit welke kant je het bekijkt maar als single vrouw valt het in Utrecht niet altijd mee: de ratio man-vrouw kan uiterst nadelig zijn voor la femme. Voor veel mannen was deze scheefverhouding natuurlijk een geschenk op Smeerboel. Enfin, hoe je het ook went of keert: bij het Singlefeestje waren er talloze deutjes om uit kiezen, dus voor elk wat wils. Goeie vibes om die heupen los te gooien en het singleleven te omarmen!

Smeerboel4

De gekke oom

Tsja, iedere familie heeft er een. Zo'n gekke oom die een muntje achter je oor vandaan tovert. En dan moet jij met een flauwe glimlach zijn truc meespelen. Smeerboel had er zelfs drie – en gelukkig waren ze in topvorm: Ome Benny (Rodrigues), Ome Tom (Trago) en Ome Luuk (van Dijk) brachten alle 3 een geweldige portie gezelligheid naar de verjaardag. Nice! En ‘t had véél erger gekund. De gekke oom had ook zonder gene aan je kunnen vragen om later op de avond in de hottub naast de Desperados stage te duiken. Phew!

Smeerboel5

De speelhoek

Hoewel kids vaak wat leven in de brouwerij (lees: kring) brengen, is geen verjaardag compleet zonder de speelhoek voor je kleine neefjes en nichtjes. Ook bij Smeerboel hadden ze hier aan gedacht. Er was plakspul, glitters, slingers en kralen. Genoeg crafts om je eigen festivalstaf of ravestok te knutselen. Of gewoon om je outfit of gezicht mee te versieren. En het inpakpapier en de lintjes kunnen natuurlijk ook bewaard worden voor de volgende verjaardag. Niemand die daar op let. Genoeg versierd? Dan kon je je naar hartenlust uitleven bij in de ballenbak, de mobiele bingohal, of met Twister, beerpong en badminton.

Smeerboel5

Blokjes kaas en worst

Ik weet niet wat je tenenkrommender vind, het plakje cake bij de koffie of het schaaltje met blokjes zuivel en koude vleeswaren. Of toch het brood met smeersels? En natuurlijk de borrelnootjes niet te vergeten, die laten ook zo’n fijn oranje poederlaagje achter op je vingers. Gelukkig was er meer keuze dan de gehaktballetjes met een rootwitblauw prikkertje. Er stonden op deze zitverjaardag gek genoeg ook food trucks om eten bij te bestellen en er was voor iedereen wat. Ook de Hollandse zuinigheid ‘op=op’ was gelukkig niet op dit festival aanwezig. Oh en het neutje van opa werd gewoon vervangen voor een lekker shotje.

Smeerboel3

Het permanentje van oma Toos

Los van het feit dat oma Toos een beetje doof aan het worden is, staat ze standaard na toiletbezoek nog even in de spiegel haar permanentje bij te werken. Want ze moet natuurlijk wel goed voor de dag komen. Gelukkig was het een luxe verjaardag, want oma Toos kon ook d’r haar laten doen bij de kappers op het festivalterrein. Kapmantel om, puntkam in de aanslag en ‘alleen de puntjes’ graag – zeker een luxe verjaardag!

Smeerboel2

Dezelfde gesprekken

Altijd hetzelfde riedeltje: de gesprekken over voetbal, je studie/werk of roddels over de overbuurman. Alsof een cassettebandje ieder jaar opnieuw afspeelt. Op Smeerboel hadden de bezoekers gelukkig wél wat nuttigs te melden. Of te flirten. Had je even genoeg van het bijkletsen, was daar de stille disco. Yes! Even dat geouwehoer uit.

Smeerboel6

Tante Joke’s natte zoen

En als laatste: niemand kwam natuurlijk onder de natte zoen van Tante Joke uit. Hier speelt het onduidelijke Nederlandse zoenetiquette een grote rol in. Moet je nou drie zoenen geven? Of volstaat een luchtkus, hand of zwaai? Op een gegeven moment heb je de leeftijd bereikt dat je niet meer wegkomt met alleen een high five. Hoehetookzij, prikkende snorharen vermijden is een hele opgave. Gelukkig brachten de meezingers van de Tante Joke Karaoke Band veel nattigheid en was een natte tongzoen links of rechts geen uitzondering.

Smeerboel1

Smeerboel was als jarige de hele tijd in de weer met iedereen voorzien van genoeg drank, hapjes en vertier. Dus, namens ons allen: bedankt voor de goede zorgen! Op naar de volgende 10 jaar!

Vond je het leuk? Laat het Gabriëla weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Iris Neline Kuit

Meer uit het blog

Brain Hacking als middel om beter voorbereid een partyweekend in te gaan

Nieuws

Woensdag 16 oktober 2019

Orthomoleculair therapeut Wout van Helden vertelde ons alles over ons brein, voeding, neurotransmitters en meer....

10 tips om niet kapot te gaan tijdens ADE

Nieuws

Dinsdag 15 oktober 2019

Hoe zorg je dat je elke minuut van ADE optimaal doorkomt? Geen idee. YellowTipi geeft je wel 10 tips waardoor...

Een oplossing voor het ADE-parkeerprobleem

Nieuws

Dinsdag 15 oktober 2019

Als je tijdens ADE parkeert bij de RAI, krijg je er een leenfiets bij. Op zowel het parkeren als de...

10x de vetste liveconcerten tijdens ADE

Nieuws

Maandag 14 oktober 2019

ADE, het is een walhalla voor nachtbrakers en dj-aanbidders, maar tegenwoordig is er voor liefhebbers van livemuziek ook veel keuze....

Dit zijn de beste afterparties van ADE 2019

Nieuws

Maandag 14 oktober 2019

Een overzicht van de beste ADE-afterparties voor alle rupsjes-nooitgenoeg.

Wat als die piep na een feestje aanhoudt?

Nieuws

Vrijdag 11 oktober 2019

Een belangrijk onderwerp, zo vlak voor ADE: Tinnitus.

De Drankerij lanceert Oplaadservice om je ADE mee door te komen

Nieuws

Vrijdag 11 oktober 2019

Met een speciaal samengesteld drankenpakket van energie, partystarters en biertjes zijn dipjes verleden tijd.

Hier kun je tijdens ADE op onhandige tijdstippen nog een hap eten scoren

Nieuws

Donderdag 10 oktober 2019

Je bent weer eens vergeten te eten en hebt ook nog eens geen diepvriespizza's in huis. Tot overmaat van ramp...

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event