Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Raymond van Mil

Nieuws

Alle deelnemers aan de nacht: opgelet!

Door Lotte den Toonder op donderdag 10 mei 2018

Amsterdam heeft een nieuwe nachtburgemeester.


Het was vrijdag 17:58 uur en ik stond voor het Stedelijk Museum te wachten, terwijl ik alvast een rustig plekje in het restaurant probeerde te spotten. Tijdens een interview moet je elkaar immers wel enigszins kunnen verstaan. Lekker tijdstip voor een interview Lotte, hoor ik je denken. En inderdaad, net als op alle andere plekken in het centrum barstte ook in het restaurantgedeelte van ’t Stedelijk het feestgedruis los. Om zes uur kwam mijn afspraak aangelopen. Op tijd én helemaal in stijl: hij droeg een lange kaki/groene trenchcoat, een hippe trainingsbroek en een beige fluffy flat cap. Nadat ik de hand had geschud van onze nieuwe nachtburgemeester, zei hij: ‘laten we naar binnen gaan, ik ben ambassadeur van ’t Stedelijk dus we kunnen gewoon boven zitten’. Probleem opgelost!

Shamiro is een 32-jarige geboren en getogen Amsterdammer. Hij heeft gewerkt als televisiepresentator, radiopresentator, acteur, theatermaker en (het houdt niet op) hij begon op jonge leeftijd al met het organiseren van het feest ‘Vunzige Deuntjes’. Shamiro is host en MC geweest en heeft daardoor op veel festivals gestaan. Grote kans dus dat je ‘m wel eens hebt zien springen met een microfoon in z’n hand op Lowlands, Pitch, Mysteryland, WTTF of Bungalup. Kortom: hij heeft in 32 jaar een aardig CV opgebouwd. En onder het kopje ‘werkervaring’ mag hij nu iets heel moois toevoegen: ‘Nachtburgemeester van Amsterdam’.

 

Wat houdt dat precies in, nachtburgemeester zijn?
“De nachtburgemeester van Amsterdam is een actieve gesprekspartner voor alle deelnemers aan de nacht. Hij moet weten wat er speelt in de stad en is goed in het spotten van zowel positieve als negatieve trends. Vervolgens geeft ‘ie, op basis van de kennis over die trends, advies aan burgemeesters, stadsbestuurders en de nachtelijke creatieve sector. En uiteindelijk worden er plannen gemaakt met de gemeente.”

 

Hoe kwam je op het idee je in te schrijven voor de verkiezing van het nachtburgemeesterschap?
“Ik ben een persoon die graag dingen voor andere mensen doet en ik kan goed luisteren. Ik heb een groot netwerk van heel erg uiteenlopende mensen en ik probeer deze mensen altijd op een bepaalde manier met elkaar te verbinden. Verder ben ik verbaal erg sterk, en ken ik de dance en de urban scene erg goed. De combinatie van al deze eigenschappen maakt mij denk ik geschikt voor het nachtburgemeesterschap voor de komende 3 jaar. En daarom dacht ik: hier ga ik voor auditeren.”

Shamiro1 Foto: Sebastiaan van Thienen

 

De nachtburgemeester houdt zich ook bezig met festivals, wat vind je belangrijk op een festival?
“Ik vind het belangrijk dat een festival veilig is, to start with. Je moet je veilig voelen om je te durven uiten en om eruit te zien hoe je eruit wil zien, zonder te worden uitgescholden, aangeraakt of geïntimideerd. Een festival moet ook veilig zijn voor je fysieke gezondheid, van EHBO tot aan oordoppen. Het gaat om de party, iedereen heeft recht tot feesten! Als het niet veilig is, is er niks te feesten.”

"Als iemand in een string op de fiets wil gaan zitten, dan mag die persoon dat."

Wat zijn je plannen daarvoor?
“Ik denk dat bewustwording belangrijk is. Amsterdam is een prachtige stad waar heel veel mensen naartoe komen, omdat de stad kleurrijk, bruisend en tolerant is. Als er iemand met een hoofddoek op door de stad wil lopen, dan mág die persoon dat, en als iemand in een string op de fiets wil gaan zitten, dan mag die persoon dat ook. Die vorm van tolerantie is superbelangrijk en moet aanwezig zijn op alle festivals in Amsterdam. Het is dus van belang dat mensen weten wat de rechten en plichten van de Amsterdammer zijn en voor die bewustwording ga ik, als nachtburgemeester, zorgen.

Daarnaast hoop ik dat mensen die zich bedreigd of geïntimideerd voelen, zich durven te melden. Als ze dat doen, dan kunnen wij als industrie ervoor zorgen dat die mensen erop worden aangesproken, van het festival worden verwijderd of misschien zelfs niet meer welkom zijn op festivals. Ik denk dat dat iets heel belangrijks is voor veel mensen. Voor jou als vrouw, voor mij als gekleurd persoon, voor iedereen.”

'Als ik op een festival sta en de muziek staat te hard, dan moet ik naar de bar kunnen lopen om een paar gratis plugs te krijgen.'

 Je had het over veiligheid voor je fysieke gezondheid, zoals oordoppen, hoe wil je dat aanpakken?
“Er zijn steeds meer mensen met gehoorschade en daarvan kan je de rest van je leven last hebben: je kan depressief worden, je kan er je werk misschien niet meer door doen, dus dat is iets wat we serieus moeten nemen. Als ik op een festival sta en de muziek staat te hard, dan moet ik naar de bar kunnen lopen om een paar gratis plugs te krijgen. Het moet er niet van afhangen of je nog twee of drie euro in je portemonnee hebt. Dan moet je kaartje misschien maar een paar euro duurder worden. Daar kunnen mensen over klagen, maar wacht maar tot je straks met tinnitus op de bank zit!”

"Ik hoop dat ik Amsterdam over drie jaar kan achterlaten met wat meer bezieling van wat het is om Amsterdammer te zijn."

Wat kunnen we in de komende drie jaar van jou als nachtburgemeester verwachten?
“Dat ik me zal inzetten voor de stad en dat ik bereid ben naar iedereen te luisteren. Misschien ben ik zelfs wel bereid mijn mailadres openbaar te maken zodat elke Amsterdammer mij een email kan sturen. Ik hoop dat ik Amsterdam over drie jaar kan achterlaten met wat meer bezieling van wat het is om Amsterdammer te zijn, meer diversiteit in het nachtleven en hopelijk ook iets meer veiligheid. Ook hoop ik dat ik mensen dichter bij elkaar kan brengen. Ik ga nu een periode tegemoet waarin ik voor en met de hele industrie ga werken. Met de hele stad. Met iedereen. Ik weet niet of ik ooit nog zo’n mooie baan ga krijgen als dit, dus ik ga ontzettend hard m’n best doen, heel veel leren en vooral heel veel genieten!”

Vond je het leuk? Laat het Lotte weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Nederlandse muziekbranche overhandigt 60.000 handtekeningen van petitie 'Liefde voor Muziek'

Nieuws

Dinsdag 23 juni 2020

Aanstaande donderdagmiddag (25 juni om 13.15 uur) overhandigt de Nederlandse muziekindustrie de resultaten van de petitie ‘Liefde voor Muziek’, die...

MOJO en VODAFONE lanceren streamingplatform Larger Than Live

Nieuws

Vrijdag 19 juni 2020

Donderdag 9 juli eerste show door Nielson. Ook De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Maan, Frenna Deluxe en Rolf Sanchez...

HEMtuin Terrastival is Nederlands grootste culturele anderhalvemeterterras

Nieuws

Dinsdag 16 juni 2020

Zo wordt 't toch nog wat, deze fesivalzomer.