Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Patrick de Kamper

Report over A State of Trance

A State of Shock

Door Ralph Kaekebeke op donderdag 3 maart 2016

Het 15-jarig jubileum van A State of Trance zou een fenomenaal feestje worden; het grootste indoor trance festival van de wereld. Helaas kende het feest een nogal choquerend eind en bleef een groot aantal bezoekers onthutst achter. De Duitse Loveparade-legende Paul van Dyk was tijdens zijn set op de main stage, de op één na laatste van de avond, in enthousiasme over zijn draaitafels geklommen om de menigte op te zwepen. Terwijl hij zijn armen enthousiast in de lucht gooide zette hij nietsvermoedend een misstap in zijn carrière….

De muziek stopte, er was wat rumoer in het donker en na enige tijd verscheen Armin op het grote scherm achter het podium. Zijn onwaarschijnlijk serieuze en duidelijk aangeslagen blik liet zien dat dit geen show element was. “Tonight Paul van Dyk fell…he made a fall and he’s on his way to the hospital. He’s one of the heroes of A State of Trance so we decided to stop the show just on the main stage. All other stages stay open till six but I hope you guys will understand that out of respect for Paul van Dyk I cannot do my vinyl set tonight.” De volle zaal rilde en applaudisseerde respectvol. Voor de entree van de mainstage sommeerde de security verbaasde bezoekers om te keren. De mainstage was gesloten. 

A State of Trance

Na binnenkomst haastte ik mij via de 4 stages richting de hoofdingang waar ik mijn matties zou treffen. Tijdens deze kleine inspectieronde werd duidelijk dat deze editie nóg grootser uitgepakt was. Slick ontworpen stages, dikke lasershows en knetterend vuurwerk lieten zien dat kosten nog moeite gespaard waren om een kleine 30.000 bezoekers uit alle uithoeken van de wereld in “a state of” te brengen. De overige ruim 37 miljoen luisteraars uit 86 landen moesten het helaas zonder dit visuele spektakel doen. Bij de balie van de ´lockerrrs’ was mijn uitspraak waarschijnlijk zo Engels dat de lieftallige dame mij onder het genot van een tergend prikkelende glimlach mijn lockercard overhandigde en mij in steenkool English de plaats van ‘lukker faifaifaif’ wees. Ze waren in ieder geval prima voorbereidt en haar glimlach compenseerde álles!

De line-up voor de 15 years and counting stage liet weinig verrassends zien met namen van de gevestigde orde als Rank 1, Cosmic Gate en M.I.K.E. Push (yep, die Belg die het epische anthem Universal Nation in ’98 in elkaar draaide en waarmee Tiësto in zijn legendarische Innercity set definitief doorbrak!), maar goed was voor een stevig potje euforie en nostalgie. Lange draaide misschien nog wel de meest verrassende set met flink wat mashups.

Who’s afraid of 138 stage, ooit begonnen als grap in Armin's radioshow, biedt altijd ruimte aan aanstormend talent. Het fijne is dat deze nieuwelingen het niet zo nauw nemen met de bandbreedte en zich niet in een hokje laten stoppen. Hun creativiteit zorgt voor een schemering tussen de verschillende muziekstijlen. De Fransen noemen het tijdsstip van de schemering ook wel ‘entre chien et loup’ wat vrij vertaald zoiets betekent als ‘tussen hond en wolf’. Een term die deze stage bij uitstek past! De line-up bestond voornamelijk uit voor mij onbekende namen waardoor het verassingselement des te groter was. Afsluitend brachten de twee Israelische acts Astrix gevolgd door Vini Vici, een voorstelling vol energieke beats ten gehoor. Zij zorgden voor een heerlijke combinatie van schemeringen die ergens tussen een vleugje HardTrance, Progressive, PsyTrance en 1001 oosterse nachten lag. Deze wolf was in ieder geval serieus los! 

De bezoekers die liever wegzweefden op melodieuze trance met voldoende vocalen konden bij de I’m in a state of trance stage hun geluk op. De 28-jarige Nederlandse Rodge mocht op deze stage aftrappen en naar verluidt kickte hij nogal ass. Het binnenstromende publiek werd meteen gepakt door een heerlijke warmup-flow die doorzweefde in de set van het 6 jaar jongere aanstormend talent en astonoom uut Grunn Willem de Roo. ‘Allways shoot for the moon; even if you’ll miss you will land among the stars!’ Armin heeft hem ook niet voor niets gecast voor de opening van het Flying Dutch festival in het Olympisch stadion in Amsterdam.

De Mainstage liet qua line-up niks te wensen over. Het meest spraakmakende, naast het noodlottig ongeval, was misschien nog wel de meneer die na het celebration kwartiertje de aankondiging deed van Armin. Alsof meneer de uil ineens buiten zijn pak stond! De zware stem die jarenlang elke dj aankondigde was ineens ontdaan van alle mysterie, toen hij in levende lijve op het podium verscheen. Boeeeee! Gelukkig werd de afgeladen zaal direct verblijdt met een enorme hoeveelheid enorme ballonnen. Dit in combinatie met een gruwelijke bom van energie die de birthday boy himself de zaal in blies doen een mens goed! Ondanks dat de meeste van zijn releases wereldwijd alom bekend zijn, wist hij tóch weer een uitermate prettige twist aan zijn set te geven. Jammer voor Gareth Emerey die daarna zijn trucje mocht proberen. Zijn voorganger had toch wel behoorlijk wat gras voor zijn voeten weggemaaid.

 

De onwaarschijnlijke grijns op het gezicht van elke dj én het genietende publiek staat nog op mijn netvlies. Alda events… You’ve done it again.

Update Paul van Dyk

Thank you for continuing to send us so many messages of love and support for Paul. Paul is in the hospital in stable condition and under observation. What he needs now is rest. We will provide another update after the next evaluation by the medical experts towards the end of this week.

 Bron: FB

Vond je het leuk? Laat het Ralph weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Patrick de Kamper

Meer uit het blog

Alle virtuele raves op een rijtje

Nieuws

Vrijdag 27 maart 2020

Go hard and stay home.

Paaspop 2020 gaat niet door

Nieuws

Dinsdag 24 maart 2020

Gekochte tickets blijven geldig voor 2021; ook restitutie van ticket aankoopbedrag mogelijk

Glastonbury afgelast en dat is slecht nieuws voor alle Europese festivals

Nieuws

Woensdag 18 maart 2020

Een van de grootste openluchtfestival op aarde is door de coronacrisis genoodzaakt om de aanstaande editie te annuleren.

Ook Coachella uitgesteld naar aanleiding van coronavirus

Nieuws

Woensdag 11 maart 2020

Het festival staat nu gepland voor 9 tot en met 11 en 16 tot en met 18 oktober.

Eerste grote festival afgelast om coronavirus

Nieuws

Donderdag 5 maart 2020

Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d'Huez wordt door de Franse autoriteiten afgelast vanwege de dreiging van het coronavirus.

SWF 2020 maakt line-up bekend

Nieuws

Dinsdag 3 maart 2020

O.a. Âme II Âme, Gerd Janson, Floorplan, Henrik Schwarz, Maceo Plex, Marcel Dettmann en Honey Dijon staan op het affiche.

Oost-Nederland krijgt er een LGBTQ-festival bij: Honey Honey

Nieuws

Zondag 1 maart 2020

Het oosten van ’t land kleurt roze, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Honey Honey ‘The Festival’ doet zijn...

Splinternieuw Studio Festivale maakt eerste namen bekend

Nieuws

Donderdag 27 februari 2020

O.a. Claptone, David Vunk en Hot Since 82 pronken op het affiche.