Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 4 minuten. Afbeelding: Patrick de Kamper

Report over A State of Trance

A State of Shock

Door Ralph Kaekebeke op donderdag 3 maart 2016

Het 15-jarig jubileum van A State of Trance zou een fenomenaal feestje worden; het grootste indoor trance festival van de wereld. Helaas kende het feest een nogal choquerend eind en bleef een groot aantal bezoekers onthutst achter. De Duitse Loveparade-legende Paul van Dyk was tijdens zijn set op de main stage, de op één na laatste van de avond, in enthousiasme over zijn draaitafels geklommen om de menigte op te zwepen. Terwijl hij zijn armen enthousiast in de lucht gooide zette hij nietsvermoedend een misstap in zijn carrière….

De muziek stopte, er was wat rumoer in het donker en na enige tijd verscheen Armin op het grote scherm achter het podium. Zijn onwaarschijnlijk serieuze en duidelijk aangeslagen blik liet zien dat dit geen show element was. “Tonight Paul van Dyk fell…he made a fall and he’s on his way to the hospital. He’s one of the heroes of A State of Trance so we decided to stop the show just on the main stage. All other stages stay open till six but I hope you guys will understand that out of respect for Paul van Dyk I cannot do my vinyl set tonight.” De volle zaal rilde en applaudisseerde respectvol. Voor de entree van de mainstage sommeerde de security verbaasde bezoekers om te keren. De mainstage was gesloten. 

A State of Trance

Na binnenkomst haastte ik mij via de 4 stages richting de hoofdingang waar ik mijn matties zou treffen. Tijdens deze kleine inspectieronde werd duidelijk dat deze editie nóg grootser uitgepakt was. Slick ontworpen stages, dikke lasershows en knetterend vuurwerk lieten zien dat kosten nog moeite gespaard waren om een kleine 30.000 bezoekers uit alle uithoeken van de wereld in “a state of” te brengen. De overige ruim 37 miljoen luisteraars uit 86 landen moesten het helaas zonder dit visuele spektakel doen. Bij de balie van de ´lockerrrs’ was mijn uitspraak waarschijnlijk zo Engels dat de lieftallige dame mij onder het genot van een tergend prikkelende glimlach mijn lockercard overhandigde en mij in steenkool English de plaats van ‘lukker faifaifaif’ wees. Ze waren in ieder geval prima voorbereidt en haar glimlach compenseerde álles!

De line-up voor de 15 years and counting stage liet weinig verrassends zien met namen van de gevestigde orde als Rank 1, Cosmic Gate en M.I.K.E. Push (yep, die Belg die het epische anthem Universal Nation in ’98 in elkaar draaide en waarmee Tiësto in zijn legendarische Innercity set definitief doorbrak!), maar goed was voor een stevig potje euforie en nostalgie. Lange draaide misschien nog wel de meest verrassende set met flink wat mashups.

Who’s afraid of 138 stage, ooit begonnen als grap in Armin's radioshow, biedt altijd ruimte aan aanstormend talent. Het fijne is dat deze nieuwelingen het niet zo nauw nemen met de bandbreedte en zich niet in een hokje laten stoppen. Hun creativiteit zorgt voor een schemering tussen de verschillende muziekstijlen. De Fransen noemen het tijdsstip van de schemering ook wel ‘entre chien et loup’ wat vrij vertaald zoiets betekent als ‘tussen hond en wolf’. Een term die deze stage bij uitstek past! De line-up bestond voornamelijk uit voor mij onbekende namen waardoor het verassingselement des te groter was. Afsluitend brachten de twee Israelische acts Astrix gevolgd door Vini Vici, een voorstelling vol energieke beats ten gehoor. Zij zorgden voor een heerlijke combinatie van schemeringen die ergens tussen een vleugje HardTrance, Progressive, PsyTrance en 1001 oosterse nachten lag. Deze wolf was in ieder geval serieus los! 

De bezoekers die liever wegzweefden op melodieuze trance met voldoende vocalen konden bij de I’m in a state of trance stage hun geluk op. De 28-jarige Nederlandse Rodge mocht op deze stage aftrappen en naar verluidt kickte hij nogal ass. Het binnenstromende publiek werd meteen gepakt door een heerlijke warmup-flow die doorzweefde in de set van het 6 jaar jongere aanstormend talent en astonoom uut Grunn Willem de Roo. ‘Allways shoot for the moon; even if you’ll miss you will land among the stars!’ Armin heeft hem ook niet voor niets gecast voor de opening van het Flying Dutch festival in het Olympisch stadion in Amsterdam.

De Mainstage liet qua line-up niks te wensen over. Het meest spraakmakende, naast het noodlottig ongeval, was misschien nog wel de meneer die na het celebration kwartiertje de aankondiging deed van Armin. Alsof meneer de uil ineens buiten zijn pak stond! De zware stem die jarenlang elke dj aankondigde was ineens ontdaan van alle mysterie, toen hij in levende lijve op het podium verscheen. Boeeeee! Gelukkig werd de afgeladen zaal direct verblijdt met een enorme hoeveelheid enorme ballonnen. Dit in combinatie met een gruwelijke bom van energie die de birthday boy himself de zaal in blies doen een mens goed! Ondanks dat de meeste van zijn releases wereldwijd alom bekend zijn, wist hij tóch weer een uitermate prettige twist aan zijn set te geven. Jammer voor Gareth Emerey die daarna zijn trucje mocht proberen. Zijn voorganger had toch wel behoorlijk wat gras voor zijn voeten weggemaaid.

 

De onwaarschijnlijke grijns op het gezicht van elke dj én het genietende publiek staat nog op mijn netvlies. Alda events… You’ve done it again.

Update Paul van Dyk

Thank you for continuing to send us so many messages of love and support for Paul. Paul is in the hospital in stable condition and under observation. What he needs now is rest. We will provide another update after the next evaluation by the medical experts towards the end of this week.

 Bron: FB

Vond je het leuk? Laat het Ralph weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer zien?

Bekijk het fotoalbum door Patrick de Kamper

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.