Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Tim Buiting

Nieuws

2015 Festival Chart by YellowTipi

Door Timo Kragting op maandag 21 september 2015

Elk jaar alle festivals afstruinen, overal foto's maken, avonturen beleven en alles met behulp van een toetsenbord en muis vereeuwigen op het wereldwijde web. Het is niet voor iedereen weggelegd. Wel voor de reporters van YellowTipi, die elk weekend opnieuw hun kritische festivalblik uit de kast trokken en dit seizoen bijna 100 festivals langs gingen. Nu het festivalseizoen helaas tot z'n einde is gekomen, rest ons nog 1 laatste vraag: "Welke festival was dit seizoen nou eigenlijk hét festival van 2015?".

Voordat we beginnen vragen jullie je natuurlijk af waar we de festivals op beoordeeld hebben. Nou eigenlijk op alles. De beoordelingen kwamen voort uit een optelsom van: prijs/kwaliteit, sfeer, programmering, locatie, decor/aankleding, randprogrammering, geluid, eten/drinken en organisatie. Met trots presenteren we jullie onze festivalchart van 2015!

#10 Mystic Garden

Mystic

Foto: Maxime Noir

Magie, daar hebben ze bij Faul Productions in ieder geval geen tekort aan. Hoe zij elk jaar het Sloterpark om weten te toveren in een mystieke tuin is tja, gewoon magisch. De liefde waarmee het terrein is versierd straalt er vanaf, wat maakt dat verdwalen nog nooit zo leuk was. De acts zijn vaak minder bekend bij het grote publiek, maar altijd steengoed. Één van de goedkoopste festivals uit dit rijtje en bovendien een garantie voor een topdag!

#9 Solar

Solar

Foto: Tim Buiting

Neerlands grootste speeltuin voor volwassenen waar iedereen een heel weekend kan vertoeven: Solar. Waar Ballorig je als kind gelukkig maakt, doet Solar dat voor festivalbeminnend Nederland. Een schuimfeest, watergevechten, verfgevechten, een campingfeest, niets is te gek. Naast een perfect georganiseerd festival is de sfeer op de camping altijd helemaal chill. Met een hoog ons-kent-ons gehalte tot gevolg. Solar is diversiteit, kunstzinnigheid, muzikaliteit, maar bovenal gezelligheid. Overdonderende kunst, prachtige versieringen en een mega uitgebreide randprogrammering maakt van Solar een absolute top 10'er dit seizoen.

#8 de Zon

DeZon

Foto: Joe-Ann van Deventer

Soms is het even noodzakelijk dat er een festival tussendoor waait dat het allemaal niet zo serieus neemt. Zonder aangekondigde 'killer' line-up. Met een dude in een speedo die hete vrouwen van hun bh's verlost als promo. Het lijkt allemaal haaks te staan op wat een festivalorganisatie hoort te doen. En dan hebben we het nog niet eens over stages met namen als: De deephouse voor studenten en yuppen stage, De dansmuziek voor hipsters met een baardje of racefiets stage en natuurlijk De Sietse Bakker en zijn vrienden stage. Wat de Zon tot zo'n succes maakt? Simpel, niets hoeft, niemand wordt gedwongen, het hoeft niet 'cool' te zijn. De Zon is vrij, gezellig en vrijgezellig. Het fotoalbum De Zoen dat door Onscherp werd geschoten bevestigde maar weer eens hoe de vibe hier is. Gewoon lekker.

#7 Georgies Wundergarten

Georgies

Foto: Jitske Nap

Georgies Wundergarten is de status 'festival' eigenlijk al voorbij. Georgies is een dorpje, een klein paradijsje op ruigoord. Waar je lekker kunt winkelen, dansen en hangen met je buddies. De rol van burgemeester draagt de oude heer Georgie himself, hij flikt het toch weer elker jaar. Wat ons betreft was Georgies x Ruigoord het beste huwelijk van dit jaar, wat eigenlijk meer weg had van een vrijgezellenfeest met mooi weer. Wij kijken alvast uit naar de wintereditie van deze nummer 7!

#6 Pitch

Pitch

Foto: Michelle Helena

Pitch staat in Nederland wat betreft de muzikale programmering op eenzame hoogte. Alle acts hebben stuk voor stuk hun sporen verdiend of de potentie om over een paar jaar menig mainstage te vullen. Het mooiste van Pitch is daarom waarschijnlijk het stukje discovery. Elk jaar weer kom je er vandaan met 3 nieuwe favoriete acts die zonder enige moeite jouw Spotify playlists vullen. Dit jaar deden o.a. Siriusmodeselektor, Jon Hopkins, James Blake en Jamie xx wat ze zo graag doen; het dak van de tent eraf spelen. Bovendien waren de capiciteitsproblemen van vorig jaar goed opgelost. Een verdiende nummer 6.

#5 ZeeZout

ZeeZout

Foto: Michelle Helena

Hoe flikken ze het toch elke keer. Met een line-up die min of meer headlinerloos is, zijn ze elke keer toch weer spot-on als het gaat om muzikale dansbaarheid. Het enige debuutfestival in deze lijst knalt binnen op plek 5. De vibe op ZeeZout Festival deed alle modderpoelen verbloemen. Het Diemerbos werd omgetoverd tot een muzikaal paradijsje en geen enkele bezoeker liet haar/zijn humeur verpesten door het weer. Debuteren doe je zo!

#4 Dekmantel

Dekmantel 

Dekmantel weet gewoon héél goed wat er speelt als het gaat om elektronische dansbare muziek. Met o.a. Robert Hood, Joy Orbison, Four Tet, Dixon en de legendarische combinatie van Hunee & Antal, kon dit festival alleen nog maar één van de meest besproken muzikale hoogtepunten van deze zomer worden. En dat werd het ook, stuk voor stuk knalde nagenoeg alle acts op Dekmantel gedenkwaardige sets door de speakers. En was dit de 'top 10 beste festival afters?', dan stond Dekmantel op 1.

#3 Into the Woods

Into the woods

Foto: Niels de Vries

Het is natuurlijk ondenkbaar dat een volledig weggespoeld festival als Into the Woods in de top 3 terecht komt. Vanaf het startschot tot het allerlaatste deuntje is het nauwelijks droog geweest. "Linksvoor" was vaak niets meer dan een gigantische modderpoel met een plonsdansend regenlaarzenmeisje erin. Het zat Into the Woods niet mee. Maar tussen alle regendruppels door kon je iets moois zien. Een festival waar zo veel tijd, energie en liefde in gestopt is dat werkelijk alle festivals in Nederland, wat zeg ik, op aarde hiervan kunnen leren. Elke boom in het Amersfoortse Bos, elk hoekje, elke modderlpoel had zijn eigen versiering. En damn wat was er weer veel te ontdekken, je bent nog geen 5 minuten binnen of je liep al tegen de bizarste minifestijntjes aan: Jacuzzi's, Nintendo's, een klauterbaan, een knuffels-op-een-stokstand en ga zo maar door. Dat alles zorgde ervoor dat de sfeer optimaal was en de regen niet eens opviel. Into the Woods, het enige festival van Nederland dat zó awesome is, dat het niet weggespoeld kán worden.

#2 DGTL

DGTL

Foto: Esmay Wagemans

Het is april, het weer zit mee en het festivalseizoen staat op het punt om te beginnen. Even 'warmdraaien' bij DGTL zou je denken. Think again! DGTL trapt af en doet dat op en manier waar je u tegen zegt. Warmdraaien is echt een understatement. Wat DGTL tot absolute nummer 2 maakt? Dat is een combinatie van de buitensporig lekkere dj performances hand in hand met een super strakke productie. De stages, decors, digitale snufjes en straattheateracts waren echt van een buitenklasse. Waar ze ook heel goed gebruik van maken is het feit dat het in april nog vroeg donker is. We zagen bij DGTL misschien wel de meest indrukwekkende lichtshows van dit jaar. Nummer 2, in fucking april, hoe bedenk je het.

#1 Lowlands

Lowlands

Foto: Joe-Ann van Deventer

Holy guacamole, je zou toch vermoeden dat toen bekend werd dat Lowlands niet ging uitverkopen, dit te merken zou zijn in de productie. Niets is minder waar, Lowlands ging er volle bak voor om ervoor te zorgen dat ze volgend jaar wél gaan uitverkopen en wat deden ze dat lekker. Bovendien zijn de nieuwe terreinindeling, de donderdagprogrammering, de nieuwe biersponsor en nagenoeg alle andere wijzigingen ten opzichte van vorig jaar, perfect uitgepakt. Muzikaal hoogtepunt van 2015, de gezelligste camping van Nederland, de culinaire festivaltop en simpelweg de beste festivalvibe van ons land, Lowlands is het allemaal. Een verdiende nummer 1 en volgend jaar gewoon weer uitverkocht.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

InHouse voegt sociale interactie toe aan virtueel festival

Nieuws

Dinsdag 22 september 2020

Tijdens dit eerste digitale festival mét sociale interactie sinds corona draaien 11 internationale top DJ’s waaronder Nicky Romero en Laidback Luke hun...

Pleinvrees Am Strand 2020: een fijne opwarmer voor volgend jaar

Report over Pleinvrees am Strand

Donderdag 17 september 2020

Een muzikale stranddag op het terras.

Je feestbehoefte tóch nog kwijt bij Ongepland Festival

Nieuws

Donderdag 10 september 2020

De clubs zijn gesloten, festivalseizoen zit er op, maar op Ongepland Festival in het Sieraad te Amsterdam trekken ze hem...

Aangepast Pleinvrees am Strand belooft een muzikale stranddag te worden

Nieuws

Vrijdag 7 augustus 2020

"Lekker flaneren aan de Amsterdamse kust, pootjes in het goudgele zand, de fijnste muziek en een grijns op je giecheltje...

18 juli is het Nationale Festivalcrew-dag: een ode aan alle festivalmedewerkers

Nieuws

Dinsdag 7 juli 2020

De organisatie van de Zwarte Cross en Mañana Mañana roept alle festivalmedewerkers in Nederland op om 18 juli 2020 een...

HEMtuin is met afstand het meest veelzijdige festivalalternatief tot nu toe

Inclusief fotoalbum

Dinsdag 30 juni 2020

We mochten weer eens op pad en dat beviel goed!

Dit zijn de 10 beste festivalalternatieven deze zomer

Nieuws

Donderdag 25 juni 2020

Terrastivals, festivalloze festivalcampings, dance dineren op een boot, er kan van alles deze zomer zonder festivals.

LatinVillage en The Good Guyz realiseren eerste luxe culinaire camping van Nederland

Nieuws

Woensdag 24 juni 2020

Taste of Amsterdam, Latinvillage Festival en The Good Guyz, realiseren de eerste glamping waar dagelijks wordt gekookt door Nederlandse topchefs.

Ontdek alle festivals

Ontdek Amsterdam Dance Event