Ticket Deals Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 6 minuten. Afbeelding: Welmer Laan

Nieuws

2014 Festival Chart by YellowTipi

Door Timo Kragting op vrijdag 9 januari 2015

Met een onuitwisbare glimlach op ons gezicht kijken we terug op de vele hoogtepunten van het afgelopen festivalseizoen. Maar welke festivals waren nou echt van uitzonderlijke klasse dit jaar? Welke hebben ons verrast? YellowTipi is bij elk festival aanwezig geweest en besloot om met al haar fotografen, reporters en fans om een gigantische ronde tafel te gaan zitten. Want ja, wat was dit jaar nou echt het allerbeste festival?

Voordat we beginnen vragen jullie je natuurlijk af waar we de festivals op beoordeeld hebben. Nou eigenlijk op alles. De beoordelingen kwamen voort uit een optelsom van: prijs/kwaliteit, sfeer, programmering, locatie, decor/aankleding, randprogrammering, geluid, eten/drinken en organisatie. Bovendien constateerde we dat het festivallandschap snel veranderd. Intimiteit staat bij de doorgewinterde festivalbezoeker steeds hoger in het vaandel en de randprogrammering lijkt een steeds belangrijkere rol te spelen ten opzichte van de hoofdprogrammering. Afijn, genoeg geouwehoerd, hier is hij dan, onze top 10.  

#10 DGTL Festival

festart-chart-dgtl

©Esmay Wagemans

Het is een risico’tje om zo vroeg in het jaar al een festival te organiseren, maar het openen van het festivalseizoen gaat DGTL goed af. De stappen die dit relatief jonge festival jaarlijks maakt, zijn absoluut geen baby-steps te noemen. DGTL hoort bij de grote jongens. De combinatie van de grote maatschappelijke betrokkenheid, de killer line-up, de indrukwekkende straattheater acts en de unieke stagebouw heeft DGTL deze plaats in de top 10 opgeleverd.  

#9 Bungalup/Bungalente

festart-chart-bungalup

©Dennis Bouman

Voor het derde jaar op rij werd afgelopen februari Bungalup georganiseerd in Center Parcs De Eemhof. Het concept blijft gewoon fantastisch: je zit met je freunden in een bungalow, te midden van allemaal andere vriendengroepen in bungalows. Dat alleen al is een recept voor een super weekend. Voeg daar zwembadfeesten, verkleedpartijtjes, veel festiviteiten en legendarische bungalow-afters aan toe en je hebt één grote fissa. Slapen doen we thuis wel weer. Bungalup was de afgelopen jaren zo vet, dat de organisatie dit jaar begonnen is met Bungalente, zelfde concept, zelfde locatie. Gezien de vele overeenkomsten, een gedeelde 9e plaats.  

#8 Appelsap

festart-chart-appelsap

©Thomas Bastiaan de Vos

Ondanks de protesten uit de buurt maakte Appelsap ook dit jaar van het Oosterpark een magische festivallocatie. Organisatorisch was het urbanfestival tot in de puntjes geregeld. De line-up bestond uit internationale en nationale grootheden, maar er was ook genoeg ruimte voor lokale helden. Deze combi verdeeld over vier stages maakte het muziekrepertoire zo divers dat iedereen zich wel ergens kon vergapen zonder dat je je verloor in een overkill. Het aanbod aan eten was net zo kleurrijk en exotisch als de bezoekers, die het festival naar een hoger level wisten te tillen met hun fashionstatements en dansmoves. Als enige urbanfestival in de top 10 bewijst Appelsap zich keihard op nummer 8.  

#7 Milkshake Festival

©Esmay Wagemans

Tijdens de derde editie heeft Milkshake zich weer bewezen als een van de meest open-minded festivals van Nederland. Homo, lesbo, bi, trannie, hetero, veertig of achttien, van donker tot licht. Op geen enkel ander festival in Nederland is er een mooiere diversiteit aan bezoekers dan op Milkshake. Het festival biedt dan ook een uniek kijkje in andere werelden. Ondanks de tien muzikale areas met internationale en nationale helden was het festival zo opgezet dat intimiteit behouden bleef, maar er wel genoeg keus was om rond te dwalen en nieuwe dingen te ontdekken. Milkshake festival is de succesformule en daarom een glitterende nummer 7.  

#6 Lowlands

festart-chart-lowlands

©Tycho Posthumus

Eigenlijk is het niet helemaal eerlijk om Lowlands mee te nemen in een top 10 beste festivals van 2014. Als enige in dit rijtje, zelfs de enige in Nederland, beschikken ze over een vergunning die een meerdaagse dag –en nacht programmering op hetzelfde terrein mogelijk maakt. Daar is natuurlijk nauwelijks tegenop te concurreren. De acts, de tradities, de camping-life maar vooral die onmiskenbare ‘Lowlandssfeer’ die iedereen die er eens geweest is ongetwijfeld zal herkennen. We dorsten het simpelweg niet om Lowlands niet te noemen. Op eenzame hoogte op muzikaal gebied, ook dit jaar weer een pareltje in de Nederlandse festivalindustrie.  

#5 Mystic Garden

festart-chart-mystic-garden

©Elisabeth van Sandick

Na een jaar waarin Mystic Garden wat stilletjes voorbij leek te gaan, was het dit jaar tijd voor de organisatie om eens flink uit te pakken. Geen enkel ander festival in de Randstad wist de intieme bostuin-sfeer te realiseren die dit jaar op Mystic Garden te vinden was. Er was veel te doen, veel te beleven, genoeg te chillen en bijzonder veel om op te dansen. Nog nooit wist de organisatie zo dicht te komen bij hoe een mystieke tuin eruit zou moeten zien. Organisatorisch stond het als een huis en ondanks het redelijk gestrekte terrein, waren alle stages heerlijk intiem. Een waardige nummer 5.  

#4 Vrijland Festival

festart-chart-vrijland

©Onscherp

Amsterdam Roest: wat een geweldige locatie voor een festival. Waar overdag gedanst en gechilled werd op het grote grasveld of op het zand langs het aangrenzende kanaaltje, trokken de meeste bezoekers toen het donker werd de industriële loodsen in. Ook bij dit festival gold dat het bezoekersaantal positief bijdroeg aan de sfeer en beleving; niet te weinig maar vooral niet te veel. Roest deed daardoor aan als een klein dorpje, waar iedereen elkaar leek te kennen en op iedere vierkante meter iets anders was te beleven. Met stages gehost door KrisKross en HutjeMutje kwam Vrijland met een gevarieerde line up die iets anders te bieden had dan de doorsnee techno/house gerelateerde festivals. De mensen, de sfeer, de muziek, de locatie en de prijs waren off the hook. Ook dit jaar voelde Vrijland als een bevrijding. En dat alles op een maandag!  

#3 De Zon

festart-chart-de-zon

©Esmay Wagemans

De geniale campagne rondom Sietse Bakker in zijn speedo deed de organisatie dit jaar genoeg positieve karma verzamelen om ook daadwerkelijk een heerlijk zonnetje af te dwingen tijdens De Zon 2014. Dat een muzikale programmering soms ondergeschikt is aan randprogrammering was te merken aan het feit dat het uitverkochte festival haar line-up tot op het laatste moment geheim hield. Maar hallelujah wat een verschrikkelijk lekker festival was dit. Het recreatiegebied de Oeverwijden lag er niet alleen heerlijk bij, maar was door de jongens van de Zon ook nog eens omgetoverd in een waar festivalwalhalla. Met van alles te doen en te beleven in en rondom de intieme stages, hoefde niemand zich ook maar een seconde te vervelen. Een waardige nummer 3.  

#2 Dekmantel Festival

©de fotomeisjes

We durven er onze handen voor in het vuur te steken, op elektronisch muziekgebied had Dekmantel absoluut de beste line-up van dit jaar. Keuzestress deed veel bezoekers dan ook naar huis gaan met een grijze haar of 10 extra. Want oioioi, al die namen in 1 timetable. Hoewel Dekmantel een hoop bezoekers trekt, deed de saamhorigheid van de muziekpuristen het hier lijken alsof iedereen een beetje bij elkaar hoorde. Want wat was de muziek van een hoog niveau en wat was het allemaal goed geregeld. Eén bak kwaliteit zonder poespas. Tel daar de bosrijke omgeving, toffe visuals en de legendarische afters in Trouw bij op en je komt al snel op een nummer 2 uit.  

#1 Into the Woods

festart-festivalchart-into-the-wood

©Joe-Ann van Deventer

Into the Woods brengt de gehele festivalexperience naar een nieuw level. Het hele weekend was een aaneenschakeling van epische wonderavonturen in een groot en toch intiem, fantastisch gedecoreerd sprookjesbos. Het was bijna absurd hoe strak de organisatie stond, hoe divers het muzikale aanbod was en hoe weinig geld je kwijt was voor een bijzonder grote bak met loempia’s. Kabouters, kunst en genietende bezoekers vlogen je om de oren. Het staat voor iedereen die er dit jaar geweest is als een paal boven water, Into the Woods Festival 2014 is met afstand het beste festival van 2014.

Vond je het leuk? Laat het Timo weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Meer uit het blog

By The Creek keert in september terug als weekender

Nieuws

Donderdag 22 april 2021

Duimen dat het weer los mag in september, dan staat er namelijk dubbel zoveel By The Creek op het programma.

Merendeel jongeren verwacht dit jaar weer een festival te bezoeken

Nieuws

Vrijdag 16 april 2021

Met de eerste testevenementen achter de rug en de aankondiging dat in april honderden evenementen en attracties onder strikte voorwaarden...

Een noodzakelijke bom van opgekropte festivaleuforie

Maandag 22 maart 2021

Wat gebeurt er als je na een festivalloos jaar 1.500 festivalfans los laat in Biddinghuizen? Pure extase.

Joris Voorn, De Staat, Chef'Special en meer op testfestivals

Nieuws

Woensdag 24 februari 2021

De kaartverkoop start morgen voor iedereen die zich heeft aangemeld.

Mysteryland start met voorverkoop

Nieuws

Donderdag 11 februari 2021

Mysteryland heeft goede hoop dat ze 27 t/m 29 augustus het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer weer kunnen omtoveren tot een...

Pleinvrees Festival viert 10-jarig bestaan op 31 juli

Nieuws

Maandag 8 februari 2021

Weet jij al waar je naartoe gaat deze zomer?

YellowTipi onderzoekt: Hoe groot is de kans dat we deze zomer kunnen festivallen?

Nieuws

Donderdag 4 februari 2021

Floris onderzocht hoe groot de kans is dat we deze zomer weer kunnen festivallen. Vaccinaties, testevenementen, sneltests, wat is er...

Er komt een garantiefonds voor evenementen en dat is geweldig nieuws

Nieuws

Donderdag 21 januari 2021

Waar de evenementenindustrie al maanden om schreeuwt, wordt eindelijk door het kabinet gehoord.