Festivalagenda Blog Zoek

Leestijd: 5 minuten. Afbeelding: Dorien Vlug

Nieuws

20 jaar Awakenings: Rocco Veenboer voelt nog altijd ‘die oude rave-sfeer’

Door Lucas Boon op dinsdag 4 april 2017

Awakenings bestaat twintig jaar. Rocco Veenboer organiseerde in 1997 de eerste editie, in de Amsterdamse Gashouder, nog altijd de bakermat van het immense techno-evenement. We praten met de oprichter over rondhangen in de RoXY, brullen in de mic en de slechtste dj-set van de afgelopen twintig jaar.

Rocco

Van huis uit is Rocco (49) een horeca-man, hij heeft zelfs als banketbakker gewerkt. ‘Of je nou in Dansen Bij Jansen achter de bar staat of evenementen organiseert, het draait uiteindelijk allemaal om één ding en dat is beleving’, trapt hij af. Zoals zovelen van zijn generatie hing ook Rocco begin jaren negentig veel rond in de RoXY. ’De iT was ik minder van, dat ging muzikaal niet zo diep. Ik stond op donderdag in de RoXY, als Dimitri moest draaien. Ik heb hem zelfs nog geboekt voor Multigroove in de Elementenstraat.’ In 1992 was dat; vijf jaar vóór de eerste Awakenings organiseerde Rocco al houseparty’s. ’Ik herinner me de Warehouse party’s van Black Love op de Oostelijke Eilanden nog goed. Daar draaiden twee gasten uit Chicago - Gino en Abraxas - en zij hebben mij de ogen geopend. Harde muziek, weinig licht en dat tot diep in de ochtend. Ik weet nog dat ik ‘s morgens vroeg in de zon het hele eind naar huis liep (Rocco woonde op de Wallen, red.) en dacht: ja, dit is het. Ik ben blij dat ik op het juiste moment daar was. Ik bedoel dus: begin jaren negentig als pikkie van mid-twintig in Amsterdam.’

Awakeflyer

’Ik heb die jaren ook wel nodig gehad om het een en ander onder de knie te krijgen. Om de Gashouder te leren temmen bijvoorbeeld, en om die muziek echt te kunnen doorgronden. Ik heb in die tijd zelfs nog een hardcore feest gegeven.’ Maar in maart 1997 was het zover, Rocco’s eerste Awakenings, in de Gashouder uiteraard. ’Zeker, van elf tot elf. Met namen als Dimitri, Derrick May en Billy Nasty op de line-up.’

Is de scene in al die jaren veranderd?

Ik hoor dat veel, maar zie dat zelf niet zo. Als ik nu tijdens Awakenings de dansvloer op ga, dan voel ik nog altijd die oude rave-sfeer van 1997 of zelfs de jaren daarvoor. Samen dat ding beleven. Zeker in de Gas: één ruimte, één vibe. Nooit gezeik. Wat dat betreft is er niets veranderd, de charme is er nog steeds. Met het enige verschil dat de nieuwigheid er nu vanaf is. En het is nu professioneler, dames hoeven niet meer op een vieze Dixi te zitten.

Wordt het niet té professioneel allemaal?

Nee, het is georganiseerd. Het moet ook wel strak in elkaar zitten. Ga nu eens naar een festival in Spanje, daar mag je een half uur in de rij staan voor je biertje. Verschrikkelijk, dat gaat allemaal af van je dansuren. We zitten in Nederland gewoon op een heel hoog niveau.

20yrs

Is Rocco Veenboer over twintig jaar nog steeds de baas van Awakenings?

Jazeker, het is mijn manier om jong te blijven. In mijn hoofd ben ik voortdurend bezig met het volgende Awake-feest. Ik wil de Jan Smeets van Awakenings worden, haha. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik iets anders doe. En leiding uit handen geven is lastig, want ik zit er echt bovenop.

Ben je een lastige baas?

Nou, ik ben perfectionistisch. En als het niet perfect is, dan ben ik niet blij. Wat er dan gebeurt? Heel veel e-mails! Er valt dan weleens een scheldwoord ja, natuurlijk. Maar alleen in het geval van verwijtbaar gedrag. Gelukkig komt dat niet vaak voor, want mijn team is goed. Ik heb nog nooit iemand hoeven ontslaan.

Hoe ziet Awakenings er organisatorisch uit?

We zitten met negen man op de Awakenings Headquarters, hoek Leidestraat/Herengracht. De eerste jaren deed ik alles alleen, sinds 1999 is er zo ongeveer om het jaar iemand bijgekomen. Het kost gewoon gigantisch veel tijd om een evenement goed neer te zetten, dat wordt nog weleens vergeten.

Welke andere clubs/festivals bezoek je graag?

Ik loop een beetje achter. Shelter en De School wil ik nog naar toe. Daarnaast bezoek ik graag festivals die dichtbij Awakenings liggen, zoals Welcome To The Future. Amsterdam Open Air en Voltt vind ik ook lekkere festivals. Loveland en DGTL vind ik productioneel dan weer een beetje tekortschieten.

Rocco

Wat is de beste set die ooit op Awakenings is gedraaid?

Dat zijn er nogal wat, je kunt beter vragen welke de slechtste is.

Zeg het maar.

Die van Orlando Voorn, zo’n tien jaar terug in de Gashouder. Hij kan heel goed mixen en scratchen, maar dat werkt dus niet in de Gas. Je moet daar niet gaan staan pielen en klooien, dat komt niet over. Je loopt vast. Bij Claude Young gebeurde dat ook een keer, die begon helemaal te hyperventileren. Luke Slater moest zelfs een half uur eerder beginnen daardoor.

Hoe is jouw reactie dan na afloop?

Niet, het heeft dan geen zin om nog te praten. Ze merken het vanzelf wel als ze niet meer geboekt worden. Dan ben je wat mij betreft afgeschreven.

Hoe beleef jij Awakenings Festival straks?

In het golfkarretje he. Als ik iedereen wil zien (acht podia, red.), moet ik ieder uur een nieuw rondje maken. De insteek is dat ik iedere dj even een handje kom schudden. Maar meestal sta ik on stage een beetje te loeren zo, achter die speakers…

En brullen in die mic natuurlijk!

Als ik een borreltje opheb, gebeurt dat nog weleens ja. Maar de laatste jaren wordt het minder. Ik zie weleens filmpjes van mezelf terug en dan schaam ik me dood, man. Maarja, het is een ding geworden. DJ’s willen graag dat ik het doe, het is niet dat ik mezelf opdring ofzo. Dan steekt Adam Beyer twee vingers op en dan weet ik dat over twee minuten weer ’Awakenings’ moet gaan roepen.

Tot slot: je doet dit jaar voor het eerst een dageditie in de Gashouder.

Klopt, en dat na twintig jaar. Binnen twee weken waren alle kaarten uitverkocht, je ziet dat vooral de oudere bezoeker er echt bovenop is gedoken. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 33 jaar, waar dat normaal 25 is. Ik ben blij dat ik die overdagsfeer verzonnen heb. Mensen verklaarden me voor gek. Techno, dat hoort ’s nachts, donker en binnen te zijn. Maar goed, dat riepen ze in 2001 ook toen ik met het festival kwam.

 

Ter ere van het jubileum verschijnt op 13 april het bijna 600 pagina’s dikke boek ‘Awakenings – 20 years of techno’. Bovendien viert Awakenings haar 20-jarig bestaan met 4 knallers van feesten in de vertrouwde Gashouder. Alleen voor zondag 16 april zijn nog kaarten, de overige avonden zijn uitverkocht. Ga naar awakenings.nl voor meer informatie.

Vond je het leuk? Laat het Lucas weten:

of deel:

via Whatsapp via e-mail

Sla Awakenings 20 year anniversary - Night 4 op als favoriet

Opslaan

Meer info: naar de festivalpagina

Meer uit het blog

The Crave Festival brengt 2 juni Haagse veteranen en nieuw talent samen

Nieuws

Donderdag 18 januari 2018

De complete line-up voor de derde editie van The Crave Festival is bekend. Het festival dat dit jaar voor het...

Elrow organiseert in 2018 een festival op de NDSM-werf

Nieuws

Woensdag 17 januari 2018

De Spaanse evenementenorganisatie Elrow, bekend van de kleurrijke feesten, organiseert in 2018 een festival in onze hoofdstad.

Strange Sounds From Beyond wordt weekender en maakt eerste namen bekend

Nieuws

Woensdag 17 januari 2018

O.a. Letta Mbulu (met liveband), Leroy Burgess (met liveband), Hunee en Antal staan op het affiche van het tweedaagse festival...

O.a. Anderson .Paak, MGMT, de Jeugd van Tegenwoordig en St. Vincent voor Down the Rabbit Hole 2018

Nieuws

Dinsdag 16 januari 2018

Down the Rabbit Hole bevestigt zojuist de komst van een heerlijk lijstje namen.

Oranjebloesem maakt line-up met KiNK, Dj Tennis, Omar Souleyman en meer bekend

Nieuws

Donderdag 11 januari 2018

O.a. KiNK, Palms Trax, Weval, Job Jobse, Omar Souleyman en Colin Benders staan op het affiche.

Disco-sjoelen, glühwein tappen en vooral veel dansen op de Amsterdamsche Kerstmarkt

Nieuws

Maandag 18 december 2017

De Amsterdamsche Kerstmarkt is op 22 en 23 december het bontste en gezelligste alternatieve kerstfeest van Amsterdam, waar je in...

Tiësto is de meest bereisde artiest ooit en blijft daar mee o.a. Bob Dylan voor

Nieuws

Maandag 18 december 2017

De Nederlander vloog maar liefst 63 keer de wereld rond, zo blijkt uit een onderzoek van TravelBird.

Valhalla Festival is de circusdirecteur van de randprogrammering

Nieuws

Maandag 11 december 2017

Lichtpuntje in de winter, circusdirecteur van de randprogrammering, wij doken wat dieper in de wereld van Valhalla Festival.